Ortopedik hastalarda spinal seviyenin doğru olarak belirlenmesinde ultrasonografinin rolü
The role of ultrasonography in accurately determining the spinal level in orthopedic patients
  1. Tez No: 921940
  2. Yazar: HAKKI AKYÖN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİL COŞKUNFIRAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, ultrasonografi, Tuffier çizgisi, ortopedik anestezi, Spinal anesthesia, ultrasonography, Tuffier's line, orthopedic anesthesia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ortopedik hastalar; nöroaksiyel blok girişimleri açısından, diğer hasta gruplarına göre, kronik ortopedik bozukluklar, kronik ağrı veya pozisyon verme zorlukları nedeniyle zor olabilecek hasta grubudur. İşlem öncesi ultrasonografik görüntüleme; orta hattın belirlenmesi, optimal intervertebral aralık seviyesine karar verilmesi gibi başarılı nöroaksiyal yerleşim için güvenilir ve doğru bilgiler sağlar. Bu çalışmada; Tuffier çizgisine göre belirlenen hedef aralığın, ultrason değerlendirmesi ile farklı olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Bu prospektif gözlemsel çalışmaya spinal ve/veya epidural anestezi altında ortopedik cerrahi yapılan 83 hasta dahil edildi. Hastalara oturur pozisyonda olacak şekilde optimal pozisyon verildi. Bir anestezi asistanı nöroaksiyel blok yapmayı planladığı aralığı (L3-L4 aralığı veya L4-L5 aralığı) Tuffier çizgisini kullanarak tespit etti. Spinal USG konusunda yetkin, palpasyon ile belirlenen bölge hakkında bilgisi olmayan, kıdemli bir anestezi doktoru tarafından spinal aralıklar işaretlendi. Ardından Tuffier çizgisine göre belirlenen bölgenin hangi aralığa denk geldiği kaydedildi. Hedeflenen aralık ile gerçek aralık arasındaki farkın yaş, boy, kilo, VKİ, boyun çevresi, bel çevresi ve muayeneyi yapan hekimin deneyim yılına bağlı olup olmadığı araştırıldı. Palpasyon yöntemiyle belirlenen hedef lomber aralığın, USG ile karşılaştırıldığında doğruluğunun %60,24 olduğunu bulduk. Kilo (p=0,025), VKİ (p=0,001) ve bel çevresinin (p=0,002) artışıyla beraber Tuffier çizgisinin doğruluğunun azaldığını bulduk. Tuffier çizgisine göre hedef lomber aralığın doğruluğunu etkileyen en önemli parametre olarak ise muayeneyi yapan hekimin deneyim yılı olduğunu bulduk. Çalışmamızda özellikle 3 yıl ve sonrasında doğru bilme başarısının deneyim yılıyla paralel olarak arttığını gösterdik. Sonuç olarak, yaptığımız çalışmada Tuffier çizgisine göre yapılacak spinal girişimlerin istenilen hedef seviyede olmayabileceğini bulduk. Bu sebeple spinal ve/veya epidural anestezi uygulanacak hastalarda USG kullanımını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Orthopedic patients can be a challenging group for neuroaxial block procedures compared to other patient populations, due to factors such as chronic orthopedic disorders, chronic pain, or difficulties in positioning. Pre-procedural ultrasonography provides reliable and accurate information for successful neuroaxial placement, including midline identification and determining the optimal intervertebral level. The objective of this study was to assess whether the target intervertebral space identified using the Tuffier line differs from that determined via ultrasound evaluation. This prospective observational study included 83 patients who underwent orthopedic surgery with spinal and/or epidural anesthesia. Patients were positioned optimally in a sitting posture. An anesthesia assistant identified the intended puncture level (L3-L4 or L4-L5 interspace) using the Tuffier line. Spinal intervertebral spaces were then marked by a senior anesthesiologist proficient in spinal ultrasound, who was blinded to the palpation-based identification of the intervertebral space. The actual intervertebral level corresponding to the target identified by the Tuffier line was recorded. The study also aimed to investigate whether the difference between the target and actual intervertebral space was influenced by factors such as age, height, weight, body mass index (BMI), neck circumference, waist circumference, and the years of experience of the examiner. We found that the accuracy of the lumbar intervertebral space identified by palpation, compared to ultrasound, was 60.24%. Furthermore, we identified that factors related to the patient, including increased weight, BMI, and waist circumference, negatively impacted the accuracy of the Tuffier line in identifying the correct lumbar interspace. Specifically, increases in weight (p=0.025), BMI (p=0.001), and waist circumference (p=0.002) were associated with a decrease in accuracy. The most significant factor influencing the accuracy of the Tuffier line in identifying the correct intervertebral level was the years of experience of the examiner. Our findings demonstrated that accuracy improved in parallel with the examiner's experience, particularly after 3 years of practice. In conclusion, our study suggests that spinal procedures based on the Tuffier line may not reliably correspond to the intended intervertebral level. Therefore, we recommend the use of ultrasound guidance in patients undergoing spinal and/or epidural anesthesia.