Hukuksal alanda uzman sistemlerden faydalanılması ve bulut bilişim tabanlı bir uygulama
Using expert systems in the field of law and a cloud-based application
  1. Tez No: 921955
  2. Yazar: ARDAHAN MURAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Yönetim Bilişim Sistemleri, Law, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: UYAP, Bulut Bilişim, İfadeler Arası Tutarsızlıklar, Yönetim Bilişim Sistemleri, Uzman Sistemler, National Judiciary Network Project, Cloud Computing, Inconsistency Between Statements, Management Information Systems, Expert Systems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Hukuksal Alanda Uzman Sistemlerden Faydalanılması Ve Bulut Bilişim Tabanlı Bir Uygulama Ardahan MURAT Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Yönetim Bilişim Sistemleri Programı Çağımızın bilişim teknolojilerinden öncü rolü oynamakta olan bulut bilişim, günümüzde sadece özel sektörde değil, birçok kamu kurumunda da rağbet görüp kullanılmaktadır. Artık içinde bulunduğumuz bilişim çağının bizlere sunmuş olduğu teknolojik gelişmeler ve imkânlardan yararlanmak zorunlu bir hale gelmiştir. Bilişim ve hukuk kavramı ise, son yıllarda bilişimle ilgili işlenen suçların ya da sosyal medya mecralarında oluşan bilişim vakalarının vasıtasıyla bir araya getirilip anılsa da, aslında, adliye binaları ve hukukçular, bilişim kavramıyla, bir yönetim bilişim sistemleri örneklerinden birisi olan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP)'ın uygulamaya geçirilmesi ile tanışmışlardır. Bugün itibariyle UYAP, ülkemizdeki yargı birimlerinin neredeyse %100'ünde faaliyette olup, her türlü yapısal ve idari faaliyetlerin bu sistemle elektronik ortamda yürütülmesini sağlamaktadır. Aslında UYAP'ın varoluş sebebi, T.C. Anayasası'nın 141. Maddesinin son fıkrasında yer alan“Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının görevidir.”hükmünden ibarettir. Bu ifadeden de yola çıkıldığında, yapılmış olunan tez bünyesinde, bir bulut bilişim teknolojisi platformunda geliştirilmiş olunan uygulama, adli makamlardaki hâkim ve savcı gibi karar vericilerin, karar verme sürecine etkin bir şekilde katılıp, verilecek olan kararların daha sağlıklı ve kolay verilmesini, zamandan tasarruf edilmesini ve dolayısıyla da davaların maliyetlerinin düşürülmesini hedeflemektedir. Uygulama, karar vericinin bir dava duruşmasında, o duruşmaya kadarki geçen süreçte, müşteki (şikâyetçi), sanık ve tanıklardan alınmış olan tüm ifadeleri bulutta tutup, duruşma anında ilgili şahısların vermiş oldukları tüm ifadeleri içerisinde çeşitli parametrelerle kısmi aramalar yapabilme olanağını sağlayıp ifadeler arasındaki tutarsızlıkları ve çelişkileri daha rahat bir şekilde görebilmesine imkan sunacak ve karar verme aşamasını kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Using Expert Systems In The Field Of Law And A Cloud-Based Application Ardahan MURAT Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Management Information Systems Management Information Systems Program Cloud computing, which take a leading part in the information technologies of our age, also is in demand used not only in the private sector but also in many public institutions. It has become a necessity to take advantage of the technological developments and opportunities that the IT era has provided for us. The term of informatics and law has been brought together and referred to by means of informatics related to crimes committed in recent years or informatics in social media channels, in fact, courthouses and lawyers were introduced to the term of informatics with the implementation of the National Judicial Network Project (UYAP), one of the examples of management information systems. As of today, UYAP be active in almost 100% of the judicial units in our country , It ensures that all kinds of structural and administrative activities are carried out electronically with this system. In fact, the reason for the existence of UYAP consists of the provision of the last paragraph of T.C. Article 141 of our constitution: It is the duty of the judiciary to finalize the proceedings with the least amount of expense possible. Due to this statement, within the context of our thesis, which we have developed in a cloud computing platform, aims to enable decision-makers such as judges and prosecutors to participate in the decision-making process more effectively. Also its aims to make decisions in an easier way, to save time and thus to reduce the costs of lawsuits. Our application keeps all statements taken by the complainant, the accused and the witnesses in the cloud at a court hearing. It will enable the parties to make partial searches with various parameters in all the statements they have made at the time of the hearing and will allow the inconsistencies and contradictions between the statements to be seen more easily and facilitate the decision-making process.