İran'ın kuzey bölgesinde çeşitli meteorolojik parametrelerin zamansal ve mekansal dağılımı
Spatial and temporal variation of various meteorological parameters in northern region of Iran
  1. Tez No: 921956
  2. Yazar: SAHAR RAVESHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANEFİ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Krizi, Jeoistatistik, Zamansal/mekânsal Analiz, Meteorolojik parametre, İran, Climate Crisis, Geostatistics, Spatial/Temporal Analysis, Meteorological Parameter, Iran
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada İran'ın kuzey bölgesinde, Hazar denizinin şeridinde bulunan Gilan, Mazenderan ve Golestan illerin meteorolojik istasyonlarına ait çeşitli parametrelerin (günlük ortalama sıcaklık ve günlük ortalama yağış verileri ) zamansal ve mekansal dağılımını incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada mekansal dağılımı anazliz için geoistatik yöntemlerinden olan Kriging approach yaklaşımı ve Zamansal analiz için Mann-Kendall Trend Analiz Testi kullanarak gerçekleşmiştir. Çalışma üç temel aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama istasyonların yıllık ortalama sıcakıl ve yıllık oratalama yağış verilerin mekansal dağılımı. ikinci veri setinin homojenlik testleridir. Üçüncü homojenliği tespit olan veri setinin trend analizidir. Bulgular: yapılan analizların sonucuna göre bölgenin yıllık ortalma sıcaklık kontürü kuzey batı tarafına yönlenmesi ve yıllık ortalama yağış kontürü doğu tarafına yönlenmesi görülmüştür. Diğer yandan Zamansal analizlere göre yıllık ortalama sıcaklık veri setinde Belede ve Kecur istasynları anlamsız azalan trende ve diğerleri anlamsız artan trend göstermiştir. Öte yandan yağış veri setinde 37 istasyonda anlamlı artan trend göstermiştir.Alaşt istasyonu homojen olmadığı için çalışma dışında bırakılmıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular ışığında yıllık ortalama sıcaklık kontürlerinin İran'ın Kuzey bölgesinde yıldan yıla çalışma bölgesinin Kuzey-Batı taraflarına doğru kaydığını göstermekte ve gelecek yıllarda bu bölgenin daha da ısınacağına ve yağış verilerinde artan trendler çalışma alanında geçmişten bugüne ve gelecekte artacak olan yağışlara işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the temporal and spatial distribution of various parameters (daily mean temperature and daily mean precipitation data) of the meteorological stations of Gilan, Mazandaran and Golestan provinces located in the northern part of Iran , along the Caspian Sea . Method: In this study, the Kriging approach, which is one of the geostatistical methods, was used for spatial distribution analysis and the Mann-Kendall Trend Analysis Test was used for temporal analysis. The study consists of three main stages. The first stage is the spatial distribution of the annual mean temperature and annual mean precipitation data of the stations. The second is the homogeneity tests of the data set. The third is the trend analysis of the data set, which determines the homogeneity. Findings: According to the results of the analysis, it was observed that the annual average temperature contour of the region was directed to the northwest and the annual average precipitation contour was directed to the east. On the other hand, according to the temporal analysis, the Belede and Kecur stations showed an insignificant decreasing trend and the others showed an insignificant increasing trend in the annual average temperature data set. On the other hand, 37 stations showed a significant increasing trend in the precipitation data set. The Alaşt station was excluded from the study because it was not homogeneous. Conclusion: In the light of the findings, it is shown that the annual mean temperature contours in the Northern part of Iran are shifting towards the North-Western parts of the study area from year to year, and this region will warm up further in the coming years, and the increasing trends in precipitation data indicate that precipitation will increase in the study area from the past to the present and in the future.