Orta Kelkit Havzasında doğal yetişen kuşburnu genotiplerinin morfolojik özelliklerinin belirlenmesi ve moleküler yöntemle tanımlanması
Morphological and molecular description of wild rosehip genotypes in the Central Kelkit Basin
- Tez No: 921969
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Orta Kelkit Havzası, Kuşburnu, Genotip, Meyve özellikleri, Central Kelkit Basin, Rosehip, Genotype, Fruit characteristics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, Orta Kelkit Havzasından toplanan kuşburnu genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonunun yapılması, ayrıca meyvelerinde biyokimyasal özelliklere ait farklılıkların belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada yörenin doğal popülasyonunda yer alan 29 kuşburnu genotipinde morfolojik ve moleküler karakterizasyon yapılmıştır. Denemede üzerinde çalışılan 29 genotipin 5 tanesi az dikenli, ayrıca 15 tanesi çok verimli olarak belirlenmiştir. Genotiplerde ortalama yaprak alanının ise 2.75-6.88 cm2, meyve ağırlığının 0.81-2.39 g, meyve eninin 9.02-14.75 mm, meyve boyunun 15.23-28.93 mm, meyve eti oranının %64.22-90.93, çekirdek sayısının 4.33-25.33 adet, toplam kuru madde miktarının %27.36-41.38, toplam fenolik madde miktarının 2507.14-3736.55 mg GAE/100 g, C vitamini içeriğinin ise 424.62-616.36 mg AsAE/100 g arasında değiştiği belirlenmiştir. Genotiplerin aralarındaki genetik ilişki 8 ISSR primeri ile ortaya konmuştur. Moleküler verilerin analizi sonucunda elde edilen soyağacında 2 ana grup oluşmuştur. Birinci ana grupta K-25 nolu genotip yer alırken, ikinci ana grup iki alt gruba ayrılmıştır. Sonuç olarak elde edilen tüm veriler birlikte düşünüldüğünde, yüksek verim ve C vitamini içeriği gösteren K-3, K-11, K-20 ve K-28 nolu genotipler ile az dikenlilik durumu gösteren K-13 ve K-25 nolu genotipler ümitvar olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the morphological and molecular characterization, and biochemical properties of rosehip genotypes collected from the Central Kelkit Basin. In the study, morphological and molecular characterization was carried out on 29 rosehip genotypes in the natural population of the region. Of the 29 genotypes studied in the experiment, 5 were determined to be less thorny and 15 were determined to be very yield. It was determined that the genotypes had a range of 2.75-6.88 cm2 for leaf area, 0.81-2.39 g for fruit weight, 9.02-14.75 mm for fruit width, 15.23-28.93 mm for fruit length, 64.22-90.93% for fruit flesh ratio, 4.33-25.33 for seed number, 27.36-41.38% for total dry matter, 2507.14-3736.55 mg GAE/100 g for total phenolic amount and 424.62-616.36 mg AsAE/100 g for vitamin C content. The genetic relationship between the genotypes was demonstrated with 8 ISSR primers. In the dendrogram obtained via the analysis of the molecular data, 2 main groups were formed. While there was 1 genotype (K-25) in the first main group, the second main group was divided into two subgroups. As a result of the study, genotypes K-3, K-11, K-20 and K-28, which showed high yield and vitamin C content, and genotypes K-13 and K-25, which showed low thorny, were found as promising.