Dijital pazarlamada makine öğrenimi modelleri ile dönüşüm tahmini
Conversion prediction in digital marketing using machine learning models
  1. Tez No: 921978
  2. Yazar: ÖMER FARUK TÜRKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÇOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İstatistik, Advertising, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Dönüşüm Tahmini, Makine Öğrenmesi, Rastgele Orman, XGBoost, Lojistik Regresyon, Digital Marketing, Conversion Prediction, Machine Learning, Random Forest, XGBoost, Logistic Regression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dijital pazarlama kampanyalarının başarısını artırmak ve kullanıcı davranışlarını anlamak, işletmelerin öncelikli hedeflerinden biridir. Dönüşüm, dijital pazarlamada bir kullanıcının işletme tarafından hedeflenen belirli bir eylemi gerçekleştirme durumunu ifade eder. Bu eylem, bir ürün satın alma, bir hizmete kaydolma, bir form doldurma gibi işlemleri içerebilir. Bu çalışmada, dönüşüm, bir müşterinin dijital pazarlama kampanyası sürecinde belirlenen hedef bir eylemi gerçekleştirme durumunu ifade etmektedir. Analizde bağımlı değişken olarak kullanılan dönüşüm, müşterilerin pazarlama kampanyalarına verdikleri tepkilerin ve bu tepkileri etkileyen faktörlerin incelenmesine olanak tanımıştır. Çalışma kapsamında, dönüşüm tahminine yönelik lojistik regresyon, rastgele orman ve XGBoost yöntemleri kullanılarak modelleme yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, rastgele orman ve XGBoost modellerinin lojistik regresyona kıyasla daha yüksek tahmin performansı gösterdiği belirlenmiştir. Bu iki modelde, dönüşüm olasılığını en güçlü şekilde etkileyen değişkenlerin ziyaret başına sayfa sayısı, sitede geçirilen süre ve reklam harcamaları olduğu tespit edilmiştir. Dijital pazarlama perspektifinden değerlendirildiğinde, bu bulgular, kullanıcıların reklamlara olan ilgisini artırmaya yönelik stratejilerin, doğru kampanya türü seçiminin ve site içi etkileşim düzeylerini iyileştirmenin dönüşüm başarılarını önemli ölçüde etkileyebileceğini göstermektedir. Reklam harcamaları ise doğru hedefleme ve bütçe yönetimiyle, dönüşüm oranlarını optimize etmede kritik bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada kullanılan veri seti, Kaggle platformundan temin edilmiş olup, analizler RStudio programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, dijital pazarlama stratejilerinin optimize edilmesine ve dönüşüm tahmini konusunda değerli içgörüler sunulmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Enhancing the success of digital marketing campaigns and understanding customer behavior are among the primary objectives of businesses. Conversion, in digital marketing, refers to a user's completion of a specific action targeted by the business. This action could involve purchasing a product, signing up for a service, or filling out a form. In this study, conversion represents whether a customer completed the desired action during the course of a digital marketing campaign. It was used as the dependent variable to investigate customer responses to marketing campaigns and the factors influencing these responses. Modeling was conducted using logistic regression, random forest, and XGBoost methods to predict conversion. According to the analysis results, random forest and XGBoost models demonstrated higher predictive performance compared to logistic regression. In these two models, the most influential variables affecting the likelihood of conversion were identified as pages per visit, time on site and ad spend. From a digital marketing perspective, these findings highlight the importance of strategies aimed at increasing users' interest in advertisements, selecting the appropriate campaign type, and improving site interaction levels to enhance conversion success. Additionally, ad spend emerges as a crucial factor for optimizing conversions through effective targeting and budget management. The dataset used in this study was sourced from the Kaggle platform, and the analyses were performed using the RStudio software. The results provide valuable insights into optimizing digital marketing strategies and predicting conversions.