Matematik okuryazarlığını geliştiren soruların ilkokul düzeyinde uygulanması ve başarı üzerindeki yansımaları
Application of questions improving mathematics literacy at primary school level and its reflections on success
- Tez No: 922085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN TUTAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik okuryazarlığı, İlkokul matematik eğitimi, Matematik başarısı, Matematik tutumu, Mathematical literacy, Primary school mathematics education, Mathematics achievement, Mathematics attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, ilkokulda matematik okuryazarlığına yönelik soruların kullanılmasının, öğrencilerin matematik okuryazarlığı üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda, matematik okuryazarlığı sorularının ilkokul düzeyindeki öğrencilerin matematik okuryazarlığı başarılarına olan katkısını değerlendirmek için deney-kontrol grupları karşılaştırılmıştır. Bunun için deney grubundaki öğrencilere matematik dersleri, matematik okuryazarlığı konuları ve ilgili sorularla zenginleştirilmiş bir öğretim programı çerçevesinde sunulurken, kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Malatya ilinin Yeşilyurt ilçesindeki bir ilkokulun 4. sınıf düzeyindeki öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma örneklemi, deney grubu (25) ile kontrol grubunda (28) bulunan öğrenciden meydana gelmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Şenol'ün (2022)'de geliştirdiği“Matematik Okuryazarlığı Başarı Testi”ile Önal'ın (2013)'te geliştirdiği“Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Söz konusu ölçme araçları, ön-son test olarak deney ve kontrol gruplarına ayrı ayrı uygulanmıştır. Elde edilen verilere, gerekli analizler yapılarak detaylı bir şekilde incelenmiş ve yorumlanmıştır. Bu kapsamda, deneysel öğretim yaklaşımının matematik okuryazarlığı başarısına ve tutumlarına olan etkileri bilimsel olarak değerlendirilmiştir. Veri toplama araçlarının analizine dayanarak, deney-kontrol gruplarının ön-son test puanları arasında matematik başarısı ve ders tutumları açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığı istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Araştırma bulguları, matematik okuryazarlığı sorularına dayalı öğretim yaklaşımının, öğrencilerin matematik okuryazarlığı başarılarını ve matematik dersine yönelik olumlu tutumlarını, geleneksel yöntemlerle öğretim yapılan kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir şekilde artırdığını ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar ışığında, gelecekte yapılacak araştırmalar ve bu alanda çalışma yürüten araştırmacılar için çeşitli önerilerde bulunulmuş, matematik okuryazarlığını geliştirmeye yönelik uygulamaların önemine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of using mathematical literacy questions in primary school mathematics teaching on students' mathematical literacy. Within the scope of the study, the experimental and control groups were compared and the contribution of mathematical literacy questions to the mathematical literacy achievement of primary school students was evaluated. In this context, mathematics lessons were presented to the students in the experimental group within the framework of a curriculum enriched with mathematical literacy topics and related questions, while traditional teaching methods were applied to the students in the control group. The study group of the research consisted of 4th grade students of a primary school in Yeşilyurt district of Malatya province. The research sample consisted of an experimental group of 25 students and a control group of 28 students.“Mathematics Literacy Achievement Test”developed by Şenol (2022) and“Attitude Scale towards Mathematics Course”developed by Önal (2013) were used as data collection tools in the study. These measurement tools were applied to both experimental and control groups as pre-test and post-test. The data obtained from the measurement tools were analysed and interpreted in detail using statistical analysis techniques. In this context, the effects of the experimental teaching approach on mathematical literacy achievement and attitudes were scientifically evaluated. Based on the analysis of the data collection tools, statistical methods were used to examine whether there was a significant difference between the pretest and posttest scores of the experimental and control groups in terms of mathematics achievement and course attitudes. The findings of the study revealed that the teaching approach based on mathematical literacy questions significantly increased students' mathematical literacy achievement and positive attitudes towards mathematics course compared to the control group taught with traditional methods. In the light of the results obtained, various suggestions were made for future researches and researchers working in this field, and the importance of applications aimed at improving mathematical literacy was emphasised.