Türk toplumunda femur kemiğinin koronal ve sagital morfolojisinin değerlendirilmesi
Evaluation of coronal and sagittal morphology of femur bone in Turkish society
  1. Tez No: 922144
  2. Yazar: NAZLI ÖZMERAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ATASEVER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN KARALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Artroplasti, femoral eğim, femur anatomisi, osteoartrit, radyografik görüntüleme, Arthroplasty, femur anatomy, osteoarthritis, femoral tilt, radiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Femur, insan vücudundaki en uzun, en kalın ve en güçlü kemiktir. Kalça ve diz eklemlerine katılması nedeniyle bu iki eklem rahatsızlıklarında önemli bir rol oynar. Bu iki eklemde en sık görülen hastalık osteoartrittir. İleri seviye osteoartritte cerrahiye başvurulur. Kullanılan cerrahi yöntem artroplastidir. Artroplasti cerrahisinde femur anatomisi hem cerrahi yöntemi hem cerrahinin sonuçlarını etkiler. Femurun morfolojik değerlendirilmesiyle ilgili olan çalışmalar genellikle koronal düzlemdedir. Sagital femur anatomisi ile ilgili çalışmalar koronal plana göre daha geri planda kalmaktadır. Bu nedenle hem koronal hem sagital femur anatomisinin birlikte olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışma, Türk toplumunda femurun sagital ve koronal düzlemlerdeki morfolojik özelliklerini değerlendirmek ve femur morfolojisine ilişkin ortalama değerleri ortaya koyma amacıyla planlanmıştır. Ölçümler, Medipol Mega Üniversite Hastanesi arşivinden temin edilen femur radyografi görüntüleri üzerinden retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Toplam 226 hastanın femur radyografisinde ölçüm yapılmıştır. Hastaların demografik bilgileri ve radyografik görüntülerden elde edilen ölçümler değerlendirilmiştir. Ortalamalar sırasıyla sagital femoral şaft eğimi (sFBA), koronal femoral şaft eğimi (cFBA), valgus açısı, femur boyu (LF), femoral offset, femur kök açısı (FNS) ve femoral eksen ile diz çizgisi arasındaki açı (mLDFA) değerleri 10,59±2,58; 3,80±2,31; 5,25±1,94; 44,94±3,17; 4,19±0,64; 126,62±6,63 ve 86,73±5,18 olarak bulunmuştur. Yaş ile valgus açısı, femoral offset ile femur kök açısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bulgularımız, klinik değerlendirmelerde yaş faktörünün dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Koronal ve sagital ölçümler arasında korelasyon gözlenmemiştir. Klinik olarak daha etkili sonuçlara varabilmek için daha fazla katılımcı ile yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The femur is the longest, heaviest, and strongest human bone. It participates in the structure of the hip and the knee joints. Femur plays an important role in the disorders of these two joints. The most common disease in these two joints is osteoarthritis. Surgery is the treatment in advanced osteoarthritis. Preferred surgery in these patients is total arthroplasty. Anatomy of the femur affects both the surgical method and the results of the operation. Studies related to the morphological evaluation of the femur in literature are mostly carried on the coronal plane. The literature gap regarding sagittal femur anatomy needs to be filled. Studies that include both coronal and sagittal femur anatomy are needed. The aim of the study is to evaluate the morphological features of the femur in the sagittal and coronal planes in the Turkish population and to reveal the mean values of femur morphology. Measurements were performed retrospectively on femur radiographs obtained from Medipol Mega University Hospital archives. Measurements were made on the femoral radiographies of a total of 226 patients. Demographic information of the patients and femoral measurements obtained from radiographic images were evaluated. The mean values of sagittal femoral bowing angle (sFBA), coronal femoral bowing angle (cFBA), valgus angle, length of femur (LF), femoral offset, femoral neck stem angle (FNS) and mechanical lateral distal femoral angle (mLDFA) were 10,59±2,58; 3,80±2,31; 5,25±1,94; 44,94±3,17; 4,19±0,64; 126,62±6,63 and 86,73±5,18 respectively. A positive and significant relationship was found between age and valgus angle, femoral offset and femoral root angle. Our findings suggest that age should be considered in clinical evaluations. No correlation could be observed between parameters in the coronal and sagittal planes. Studies with more participants are needed in order to obtain more clinically effective results.