Kedi ve köpeklerin rehabilitasyonunda nörolojik ve ortopedik rahatsızlıklar için fizik tedavi uygulamaları ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Physical therapy applications for neurological and orthopedic disorders in the rehabilitation of cats and dogs and evaluation of their results
  1. Tez No: 922145
  2. Yazar: AŞKIN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR), kedi, köpek, transkutanöz elektrik stimülasyonu (TENS), terapötik ultrason (TU), düşük doz lazer terapi (LLLT), Physical therapy and rehabilitation (FTR), cat, dog, transcutaneous electrical stimulation (TENS), therapeutic ultrasound (TU), low-dose laser therapy (LLLT)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmada kedi ve köpeklerin rehabilitasyonunda nörolojik ve ortopedik rahatsızlıklar için fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) uygulamaları ve bu uygulamalardan elde edilen sonuçların değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın materyali 11 kedi ve 9 köpek olmak üzere toplam 20 olgudan oluştu. Bu olgulara FTR amacıyla transkutanöz elektrik stimülasyonu (TENS), terapötik ultrason (TU) ve düşük doz lazer terapi (LLLT) kullanıldı. Bulgular: Çalışma kapsamında değerlendirilen olguların %55'i kedi ve %45'i köpek olacak şekilde dağılım gösterdi. Bu olgulardan 4 olguda kassel (%20), 9 olguda patella çıkığı ya da kalça eklemine ilişkin (%45), 1 olguda Leg Calve Pertes (%5), 8 olguda kalça çıkığı (%40)) gibi ortopedik problemler mevcutken, geriye kalan 7 olguda ise nörojenik kaynaklı (%35) (6 spinal travma (%30), 1 radial paraliz (%5)) olduğu belirlendi. Çalışmaya dahil edilen olgular içerisinde sadece 6 tanesinde (%30) herhangi bir cerrahi planlama yapılmadan yalnız başına FTR uygulaması yapıldı. Diğer 14 olguda (%70) ise tedaviye yönelik cerrahi bir ameliyat yapıldıktan sonra FTR uygulaması yapıldı. Olgular kendi aralarında değerlendirildiğinde kedilerin yaşları ortalama 18,90 aylık, köpekler ise 31,77 aylık olarak hesaplandı. Kedilerin 6'sı erkek, 5'i dişi, köpeklerin de tamamı erkek idi. FTR uygulamaları ortopedik uygularda belirgin derecede bir iyileşme sağlanırken nörolojik vakaların bazılarında tam bir iyileşme sağlanamadı. Sonuç: Kedi ve köpeklerde çeşitli ortopedik ve nörolojik rahatsızlıkları için sadece medikal veya cerrahi olarak bir tedavi planlandığında hasta konforu, ağrı kontrolü, iyileşmenin hızlandırılması, hasta sahibi memnuniyeti gibi birçok amaç için tercih edilen FTR uygulamaları arasında TENS, TU ve LLLT bir kombinasyon halinde kullanılabilir. Bu kombinasyonun sunulan tez çalışmasındaki doz ve sürelerde elde edilen bulgulara göre sonuçların oldukça tatmin edici düzeyde olduğu ve kedi köpeklerin rehabilitasyonunda ortopedik ve nörolojik rahatsızlıklar için TENS, TU ve LLLT kombinasyonundan oluşan FTR uygulamalarının yalnız başına ya da tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılmasını öneririz.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate physical therapy and rehabilitation (PTR) applications for neurological and orthopedic disorders in the rehabilitation of cats and dogs and the results obtained from these applications. Material and Methods: The study material consisted of a total of 20 cases, 11 cats and 9 dogs. Transcutaneous electrical stimulation (TENS), therapeutic ultrasound (TU) and low-dose laser therapy (LLLT) were used for PTR in these cases. Results: 55% of the cases evaluated within the scope of the study were distributed as cats and 45% dogs. Of these cases, 4 cases were muscular (20%), 9 cases were patellar dislocation or hip joint-related (45%), 1 case was Leg Calve Pertes (5%), 8 cases were hip dislocation (40%)), and the remaining 7 cases were determined to have neurogenic origin (35%) (6 spinal trauma (30%), 1 radial paralysis (5%)). Among the cases included in the study, only 6 (30%) underwent PTR alone without any surgical planning. In the other 14 cases (70%), PTR was performed after a surgical operation for treatment. When the cases were evaluated among themselves, the average age of the cats was calculated as 18.90 months and the dogs as 31.77 months. 6 of the cats were male, 5 were female, and all of the dogs were male. While PTR applications provided a significant improvement in orthopedic applications, complete recovery could not be achieved in some of the neurological cases. Conclusion: When a treatment is planned solely as medical or surgical for various orthopedic and neurological disorders in cats and dogs, TENS, TU and LLLT can be used in combination among the preferred PTR applications for many purposes such as patient comfort, pain control, acceleration of recovery, and owner satisfaction. According to the findings obtained with the doses and durations in the thesis study presented with this combination, the results are quite satisfactory and we recommend that FTR applications consisting of a combination of TENS, TU and LLLT be used alone or as a complementary treatment for orthopedic and neurological disorders in the rehabilitation of cats and dogs.