Aksesuar foramen transversarıum'un batı karadeniz popülasyonunda radyolojik değerlendirilmesi
Evaluation of accessory transverse foramen in the western black sea population
- Tez No: 922254
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Cervical vertebra, Foramen transversarium, Aksesuar foramen transversarium, Bilgisayarlı tomografi, Cervical vertebra, Foramen transversarium, Accessory foramen transversarium, Computed tomography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Cervical bölgede 7 tane vertebra bulunmaktadır. Bu vertebraları diğer vertebra'lardan ayıran en belirgin özellik processus (proc.) transversus'larında foramen (for.) transversarium bulunmasıdır. For. transversarium'un içerisinden arteria (a.) vertebralis, vena (v.) vertebralis ve etrafındaki plexus sympaticus geçmektedir. A. vertebralis altıncı cervical vertebra'nın for. transversarium'undan girerek yukarıya doğru yükselir. For. transversarium a. vertebralis'in durumundan etkilenerek şekil, boyut bakımından farklılıklar gösterebildiği gibi for. transverarium'daki değişiklikler de a. vertebralis'in çeşitli varyasyonlar göstermesine neden olabilmektedir. Literatürde pek çok araştırmacı for. transversarium varyasyonları konusunda hemfikirdir. Çalışmamızdaki amaç aksesuar foramen transversarium (AFT) olarak adlandırılan birden fazla for. transversarium görülme durumunu radyolojik olarak incelemektir. Çalışmada yaş ortalaması 51,52 olan 100 kadın ve 100 erkek toplam 200 bireyin BT görüntüleri retrospektif olarak incelendi. AFT gözlemlenen kişiler kaydedildi ve her AFT'nin enine çapları ölçüldü. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edildi. Analiz sonuçlarına göre 49 erkek 46 kadın toplam 95 kişide AFT gözlendi. Cinsiyet ile AFT arasında ve cinsiyet ile AFT enine çap değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). İki cinsiyette de en sık AFT görülen vertebra C6 olarak belirlendi. Çalışmamızın amacı röntgen ve BT taramalarının yorumlanması yoluyla boyun bölgesinde yapılacak cerrahi müdahalelerde yapıların daha iyi belirlenmesi ve uygun girişimin seçilmesinde yol göstermektir.
Özet (Çeviri)
There are 7 vertebrae in the cervical region. The most distinctive feature that distinguishes these vertebrae from other vertebrae is the presence of foramen (for.) transversarium in their processus (proc.) transversus. Arteria (a.) vertebralis, vena (v.) vertebralis and plexus sympaticus pass through the for. transversarium. A. vertebralis enters from the transverse foramen of the sixth cervical vertebra and rises upwards. Transverse foramen may differ in shape and size depending on the condition of the a. vertebralis, and changes in the foramen transverarium may cause the a. vertebralis to show various variations. Many researchers in the literature agree on the variations of transverse foramen. The aim of our study is to examine the condition of multiple transverse foramen, called accessory transverse foramen (AFT), radiologically. In the study, CT images of 100 women and 100 men, a total of 200 individuals, with an average age of 51.52, were retrospectively examined. Individuals observed AFT were recorded and transverse diameters of each AFT were measured. The obtained data were analyzed with SPSS 26.0 program. According to the analysis results, AFT was observed in 49 men and 46 women, a total of 95 people. There was no statistically significant difference between gender and AFT and between gender and AFT transverse diameter values (p>0.05). The vertebra C6 was determined as the most common AFT in both sexes. The aim of our study is to guide the better determination of structures and the selection of appropriate intervention in surgical interventions to be performed in the neck region through the interpretation of x-ray and CT scans.