Vaka örnekleri ile dezavantajlı gruplara sosyal hizmet müdahalesi
Social work intervention to disadvantaged groups with case examples
- Tez No: 922261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ SAY ŞAHİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE NUR OKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet Uygulaması, Vaka Yönetimi, Görüşme Teknikleri, Sosyal Hizmet Etiği, Dezavantajlı Gruplar, Social Work Practice, Case Management, İnterview Techniques, Social Work Ethics, Disadvantaged Groups
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
“Vaka Örnekleri ile Dezavantajlı Gruplara Sosyal Hizmet Müdahalesi”konulu tez çalışması; toplumun dezavantajlı gruplarını odak alan sosyal hizmet mesleğini, görüşme tekniklerini, vaka yönetim sürecini ve karşılaşılabilecek olası problemleri konu alan nitel bir araştırmadır. Çalışmanın ilk bölümünde kavramsal çerçeve oluşturulmuş, sosyal hizmet ve dezavantajlılık kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise sosyal hizmet etiği ve temel mesleki değerleri, vaka yönetiminde etkili iletişim, görüşme teknikleri ve uygulamada yaşanabilecek problemler konu alınmıştır. Araştırmanın son bölümünde sosyal hizmet uzmanlarının deneyimlerinden elde edilen vakalar ve uyguladıkları müdahale yöntemleri, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler kısmına yer verilmiştir. Sosyal hizmet dezavantajlı kişilerin, grupların ve toplumların hak savunuculuğunu üstlenen, temel ihtiyaçlara erişimlerini kolaylaştıran bir meslektir. Sosyal hizmet mesleği yaşlı, engelli, yoksul, kadın gibi çeşitli dezavantajlılık hallerini içermektedir. Sosyal hizmetin içerik çeşitliliği göz önünde bulundurularak, veri doygunluğunu arttırmak amacıyla söz konusu çalışmada olabildiğince farklı dezavantajlı gruplara yer verilmiştir. Araştırma kapsamında yaşlı bireyler ile ilgili üç vaka, şiddet mağduru kadınlar konusunda bir vaka, korunmaya ihtiyacı olan çocuklar ile ilgili altı vaka, ensest mağduru çocukları konu edinen üç vaka, engelli bireyleri içeren dört vaka, yoksul bireyler ile ilgili üç vaka ve bağımlı bireyleri içeren iki vaka olmak üzere yedi farklı dezavantajlı grubu ele alan 22 vaka örneğine ulaşılmıştır.“Sosyal hizmet mesleğinde sizi en çok etkileyen vaka nedir?”sorusundan yola çıkılarak yapılan görüşmelerde, vaka paylaşımının yanında vaka çözümünde karşılaşılan durumlar ve katılımcılar tarafından öne sürülen mesleğin niteliğini arttıracağı düşünülen çeşitli öneriler yer almaktadır. Bu bağlamda çalışmada elde edilen veriler nitel çalışma kapsamında tema, alt tema ve kodlara ayrılmıştır. Araştırmanın problemi sosyal hizmet uzmanlarının vaka yönetiminde yaşadığı zorluklar, müdahale sürecinde yaşanan problemler ve sosyal hizmet uygulamalarında ne gibi eksiklikler gördüğüdür. Çalışmanın sosyal hizmet alanında vaka örneklerine ve uzmanların gözünden değerlendirmelere yer vermesinin literatüre katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis within the scope of“Social Work Intervention to Disadvantaged Groups with Case Examples”is a qualitative research on the social work profession; interview techniques, case management process and possible problems that focus on the disadvantaged groups of the society. The framework in the first part of the study focuses on the concepts of social service and disadvantage. In the second part, social work ethics and basic proffessional values, effective communication in case management, interview techniques and problems that can be experienced by combining them are discussed. In the last part of the research, the cases obtained from the experiences of social workers and the intervention methods they applied, findings, discussions, results and suggestions are included. Social work is a profession that advocates for the rights of disadvantaged people, groups and societies and facilitates their access to basic needs. The social work profession includes various disadvantages such as the elderly, the disabled, the poor and women. Considering the content diversity of social work, as many different disadvantaged groups as possible were included in this study in order to increase data saturation. Within the scope of the research, there were three cases regarding elderly individuals, one case regarding women victims of violence, six cases regarding children in need of protection, three cases involving children who were victims of incest, four cases involving disabled individuals, three cases regarding poor individuals and two cases involving dependent individuals. 22 case examples addressing seven different disadvantaged groups were reached.“What is the case that most affected you in the social work profession?”In the interviews based on the question, in addition to sharing the case, the situations encountered in case solution and various suggestions put forward by the participants that are thought to increase the quality of the profession are included. In this context, the data obtained in the study were divided into themes, sub-themes and codes within the scope of the qualitative study. The problem of the research is the difficulties experienced by social workers in case management, the problems experienced during the intervention process and what deficiencies they see in social work practices. It is anticipated that the study will contribute to the literature by including case examples and evaluations from the eyes of experts in the field of social work.