Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlikleri ile okullardaki yenileşme iklimi arasındaki ilişkinin öğretmen algılarına göre incelenmesi
Examination of the relationship between school administrators' technology leadership competencies and innovation climate in schools according to teachers' perceptions
- Tez No: 922341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE TURAN BORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji liderliği, yenileşme iklimi, okul yöneticileri, Technology leadership, innovation climate, school administrators
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlikleri ile okullardaki yenileşme iklimi arasındaki ilişkinin öğretmen algılarına dayalı olarak incelendiği bu araştırma, nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Ankara İli merkez ilçelerindeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında, farklı eğitim kademelerinde görev yapmakta olan 400 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak,“Kişisel Bilgi Formu”, okul müdürlerinin teknoloji liderliği yeterlik düzeylerini belirlemek amacıyla,“Okul Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Rolleri Ölçeği”ve okulların yenileşme iklimi düzeylerinin belirlenmesi için“Okullarda Yenileşme İklimi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise SPSS 25 programı kullanılmıştır. Analiz kapsamında ilk olarak verilerin normallikleri incelenerek normal dağılım sergilediği görülmüş ve t- testi, ANOVA testi yapılmıştır. ANOVA testi sonuçlarında anlamlı fark bulunduğunda, sebebini belirlemeye yönelik Post Hoc Testlerden HSD testi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlikleri ile okullardaki yenileşme iklimi arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterliklerinin okullardaki yenileşme ikliminin yordayıcısı olup olmadığının belirlenmesi için regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri sonucunda; öğretmenler okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterliklerinin ve okullardaki yenileşme iklimi düzeylerinin yüksek olduğu görüşündedirler. Öğretmenlerin okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterliğine ilişkin algılarında yaş değişkenine göre anlamlı farklılık görülürken, cinsiyet, hizmet yılı, öğrenim durumu, okuldaki görev süresi ve görev yaptıkları kademe değişkenlerine ilişkin farklar tespit edilmemiştir. Ayrıca, öğretmenlerin okullarındaki yenileşme iklimine ilişkin algılarında, cinsiyet, eğitim durumu, mesleki kıdem, çalıştıkları kademe ve okuldaki görev sürelerine göre anlamlı farklar görülmemektedir.“İnisiyatif Alma”alt boyutunda yaş grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlikleri ile okullardaki yenileşme iklimi arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmada, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterliklerinin okullardaki yenileşme ikliminin önemli bir yordayıcısı olduğu ve okullardaki yenileşme ikliminin %75 'inin okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlikleri tarafından açıklandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, which examines the relationship between school administrators' technology leadership competencies and the innovation climate in schools based on teachers' perceptions, was designed in the relational survey model, one of the quantitative research designs. The sample of the research consists of 400 teachers working at different levels of education in public schools affiliated to the Ministry of National Education in the central districts of Ankara Province in the 2023-2024 Academic Year. In the study, the“Personal Information Form”,“Technology Leadership Roles Scale of Primary School Administrators”to determine the technology leadership competency levels of school principals; and“Innovation Climate Scale in Schools”determine the innovation climate levels of schools were used. SPSS 25 program was used in the analysis of the data. Within the scope of the analysis, firstly, the normality of the data was examined and it was seen that they exhibited a normal distribution, and t-test and ANOVA tests were performed. When there was a significant difference in the ANOVA test results, HSD test from Post Hoc Tests was performed to determine the reason. The significance level was taken as .05. Pearson correlation analysis was performed to determine the relationship between the technology leadership competencies of school principals and the innovation climate in schools. Regression analysis was conducted to determine whether school administrators' technology leadership competencies are predictors of innovation climate in schools. As a result of the analysis of the obtained data; teachers are of the opinion that school administrators' technology leadership competencies and innovation climate levels in schools are high. While there is a significant difference in teachers' perceptions of school administrators' technology leadership competencies according to the age variable, no differences were found in terms of gender, years of service, education status, tenure at school and the level they work at. In addition, there are no significant differences in teachers' perceptions of innovation climate in schools according to gender, education status, professional seniority, the level they work at and the level they work at school. A statistically significant difference was found between age groups in the“Taking Initiative”sub-dimension. It was observed that there was a positive and high-level relationship between school administrators' technology leadership competencies and innovation climate in schools. The study concluded that school administrators' technology leadership competencies are an important predictor of the innovation climate in schools and that 75% of the innovation climate in schools is explained by the technology leadership competencies of school administrators.