Kovancılar ve Palu'nun kültür varlıkları
Kovancılar and Palu's cultural assets
- Tez No: 922426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORKMAZ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kovancılar, Palu, Kültür Varlıkları, Höyük, Cami, Kilise, Hamam, Çeşme, Konak, Köprü, zaviye, Kovancılar, Palu, Cultural Heritage, Mound, Mosque, Church, Bath, Fountain, Mansion, Bridge, lodge
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
ÖZET KOVANCILAR VE PALU'NUN KÜLTÜR VARLIKLARI Selvi CAN Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Ocak 2025, Sayfa; XVII+288 Elazığ iline bağlı olan Kovancılar, il merkezine yaklaşık 67 km uzaklıktadır. 1988 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Kovancıların yerleşim yeri olması 1935 yılına dayanmaktadır. Bu sebeple Kovancıların tarihine doğrudan ışık tutan kaynaklar bulunmamaktadır. Kovancılar ilçesinin tarihi yeni olmakla beraber bölge oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Bu nedenle Kovancıların tarihini eskiden bağlı olduğu Palu'nun tarihiyle değerlendirmek gerekir. Palu Sümerlerden Osmanlılara kadar uzanan farklı medeniyetlerin yaşam yerlerinden biri olmuştur. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kovancılar ve Palu, farklı etnik grupların bir arada yaşadığı bölge olmasından dolayı günümüzde birçok tarihi kültür varlığını içerisinde barındırmaktadır. Bu kültür varlıkları içerisinde dini ve sivil yapılar önem arz etmektedir. Teze konu olan kültür varlıklarından bir kısmı günümüze ulaşabilmiş bir kısmı ise iklim ve insan eliyle yapılan tahribatlardan dolayı yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş kalıntılar halinde mevcuttur. Bu tez çalışmasında Kovancılar ve Palu sınırları içerisinde tespit edilen kültür varlıklarının mimari özellikleri, kullanılan malzeme ve süsleme unsurları incelenmiş ve bu yapıların varlıkları belgelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kovancilar And Palu's Cultural Assets Selvi CAN Master's Thesis FIRAT UNIVERSITY Institute of Social Sciences Department Of Art Hıstory January 2025, Page; XVII+288 Kovancılar, located in the province of Elazığ, is approximately 67 km away from the city center. It gained district status in 1988. It has been a settlement for Kovancılar since 1935. For this reason, there are no sources that shed direct light on the history of Kovancılar. Although the history of Kovancılar district is new, the region has a very deep-rooted history. For this reason, it is necessary to evaluate the history of Kovancılar with the history of Palu, to which it was formerly affiliated. Palu has been one of the living places of different civilizations ranging from the Sumerians to the Ottomans. Kovancılar and Palu, which have hosted various civilizations, today contain many historical cultural assets as they are the region where different ethnic groups live together. Religious and civil structures are important among these cultural assets. Some of the cultural assets that are the subject of the thesis have survived to the present day, while others exist as ruins that have been destroyed or are about to collapse due to climate and human-made destruction. In this thesis study, the architectural features, materials used and decorative elements of the cultural assets identified within the borders of Kovancılar and Palu were examined and the existence of these structures was tried to be documented.