Uzak Doğu ve Avrupa sanatlarında manzara resmi anlayışlarının karşılaştırılması temelinde doğa temsiline güncel bakış
A current perspective on the representation of nature based on the comparison of landscape painting approaches in Far Eastern and European arts
- Tez No: 922427
- Danışmanlar: PROF. DR. EVREN KARAYEL GÖKKAYA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Tarih, Fine Arts, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Uzak Doğu Sanatı, Avrupa Resmi, Manzara Resmi, Shan Shui, Çin Resmi, Japon Resmi, Far East Art, European Painting, Landscape Painting, Shan Shui, Chinese Painting, Japanese Painting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Sanatın evrensel bir ifade biçimi oluşu yadsınamaz bir gerçektir. Ancak farklı coğrafyalarda yaşayan toplumların, doğayı algılama ve sanat yapıtlarına yansıtma biçimleri çeşitlilik göstermektedir. Antik çağlardan 21. yüzyıla, Uzak Doğu ve Avrupa sanatlarında manzara resmi anlayışlarını karşılaştırmalı olarak inceleyen bu çalışmanın temel amacı; sanatı çoğulcu ve kapsayıcı bir yapı olarak kabul ederek sanat tarihinin salt Avrupa merkezli bir anlatıdan ibaret olmadığını; farklı coğrafyalarda çeşitli yaklaşımlarla sanat üretildiğini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda yapılan araştırmalarla, ilk olarak Uzak Doğu ve Avrupa toplumlarının evreni algılayış biçimleri, insan-doğa ilişkisi ve bunlara bağlı olarak gelişen inanç/düşünce sistemleri irdelenmiş; radikal farklılıklar tespit edilmiştir. Daha sonra bu inanç/düşünce sistemlerinin, iki coğrafyada üretilen manzara resimlerine nasıl yansıdığı örneklerle anlatılmıştır. Doğayı algılayış biçimlerinde görülen farklılıkların, bu iki coğrafyaya ait manzara resimlerinin içerik ve biçim özelliklerinin değişkenlik göstermesinin temel sebebi olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın alt amaçları ise günden güne artan çevre krizleriyle giderek daha önemli hale gelen insan-doğa ilişkisi bağlamında sanat üzerinden doğaya yeniden bakmak ve doğa ile ilişki kurmanın bir yöntemi olarak manzara resminin 21. yüzyıldaki durumunu saptamaktır. Teknolojik, kültürel ve çevresel değişimlerin etkisiyle, 21. yüzyılda manzara resminin hem içerik hem de biçim açısından yeni ifade biçimleri kazanarak varlığını sürdürdüğü görülmektedir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemleri kullanılmış; literatür taraması ve eser incelemeleri ile elde edilen veriler karşılaştırmalı analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bu araştırma; manzara resminin, bir tür doğayı deneyimleme biçimi ve doğaya dair farkındalığın artırılmasında önemli bir araç olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
It is an undeniable fact that art is a universal form of expression. However, the ways in which societies living in different geographical areas perceive nature and reflect it in works of art vary. By accepting art as a pluralistic and inclusive structure, this study aims to show that art history is not only a Europe-centered narrative; that art is produced with different approaches in different geographies, and to compare the understanding of landscape painting in Far Eastern and European art from antiquity to the 21st century. The research carried out in this direction has firstly analyzed the ways in which Far Eastern and European societies perceive the universe, the relationship between man and nature, and the belief/thought systems developed in relation to them, and has identified radical differences. Examples are then given of how these belief/thought systems are reflected in the landscape painting produced in the two geographies. It is concluded that the different ways of perceiving nature are the main reason why the content and formal characteristics of the landscape paintings of these two geographies differ. The sub-objectives of the study are to rethink nature through art in the context of the human-nature relationship, which has become increasingly important as environmental crises have grown, and to determine the status of landscape painting in the 21st century as a method of establishing a relationship with nature. With the impact of technological, cultural and environmental changes, it is found that landscape painting continues to exist in the 21st century, acquiring new forms of expression in both content and form. Qualitative research methods were used in the study; data obtained through literatüre review and artwork analysis were analyzed through comparative analysis. This research has shown that landscape painting is a form of experiencing nature and an important tool for increasing awareness of nature.