Sosyal bilgiler dersi kavram öğretiminde sanal müzelerle tarihi mekanların öğrencilerin akademik başarılarına ve derse ilişkin tutumlarına etkisi
The effect of historical places through virtual museums on students' academic achievement and attitudes towards the course in social sciences course concept teaching
- Tez No: 922519
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Tarihi Mekan, Sanal Müze, Kavram, Kavram Öğretimi, Social Studies, Historical Place, Virtual Museum, Concept, Concept Teaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırma, 7. sınıf Sosyal bilgiler dersi kavram öğretiminde sanal müzelerle tarihi mekanların öğrencilerin akademik başarılarına ve derse ilişkin tutumlarına etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Amaç doğrultusunda Sosyal bilgiler öğretim programında yer alan 20 kavram seçilmiştir. Bu kavramlarla ilgili olarak öğrencilere uygulanmak üzere 20 sorudan oluşan akademik başarı testi hazırlanarak uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin Sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla 35 maddelik bir tutum ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 7. Sınıfa giden 40 öğrenci (20 deney grubu, 20 kontrol grubu) oluşturmaktadır. Çalışma toplam 4 haftalık bir sürede gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna tarihi mekanlarda sanal müzeler aracılığıyla kavram öğretimi yapılmış, kontrol grubuna ise Sosyal bilgiler öğretim programına göre öğretim çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen nicel veriler hazırlanan“Akademik Başarı Ölçeği”ve“Tutum Ölçeği”ile elde edilmiştir. Nicel verilerin analizi için istatistiksel analiz programı olan SPSS kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin ölçümlerde bağımlı ve bağımsız değişken t testi, ortalama, standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen veriler tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre Sosyal bilgiler dersi kavram öğretiminde sanal müzelerle tarihi mekanların kullanımının geleneksel yöntemlere göre daha etkili öğrenmelerin gerçekleşmesini sağladığı ve öğrencilerin Sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarında anlamlı farklılıklar meydana getirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, 7. the classroom social studies course was conducted in order to determine the effect of virtual museums with historical sites on students' academic achievements and attitudes towards the course in concept teaching. In line with the aim, 20 concepts included in the social studies curriculum were selected. A 20-question academic achievement test was prepared and applied to be applied to students in relation to these concepts. In addition, a 35-item attitude scale was applied to determine the students' attitudes towards the Social studies course. The study group of the research is 7. It consists of 40 students going to the classroom (20 experiments group, 20 controls group). The study was carried out over a total period of 4 weeks. The experimental group was taught concepts through virtual museums in historical places, and the control group was taught according to the Social Studies curriculum. The quantitative data obtained in the research were obtained by the“Academic Achievement Scale”and the“Attitude Scale”prepared. SPSS, which is a statistical analysis program, was used for the analysis of quantitative data. In the measurements related to the research, dependent and independent variable t test, mean, standard deviation values were calculated. The obtained data were interpreted by tabulating. According to the results of the analysis, it has been determined that the use of virtual museums with historical sites in social studies course concept teaching enables more effective learning compared to traditional methods and creates significant differences in students' attitudes towards social studies course.