Ehl-i Sünnet ve Mu'tezile'nin haberî sıfatlar konusunda benzeşen görüşleri
Similar opinions of Ahl-Sunnah and Mutazila about new adjectives
- Tez No: 922530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERYA SARIBULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kalam, Ashari, Māturīdī, Ahl al-Sunnah, Haberî Adjectives
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kelâm ve mezhepler tarihi alanı, birçok ekolü ve bu ekollere ait görüşleri içerisinde barındıran bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının içerisinde Sünnî geleneği temsil eden üç ana kol vardır. Bunlar sırasıyla Selefiyye, Mâtürîdîyye ve Eş'âriyyedir. Selefiyye ekolü daha çok nas odaklı, te'vile kapalı yani Kur'an, sünnet ve sahabe görüşlerini esas alan, dini konularda reye, içtihada, çok yer vermeyen bir yöntemi benimsemektedir. Eş'âriyye ve Mâtürîdîyye ekolleri ise itikâdi meselelerde akılların şüpheye girmemesi adına naklî meseleleri aklî zeminde ele almaya çalışan mezheplerdir. Sünnî ekoller kadar ciddi bir konumu olan bir diğer mezhep ise Mu'teziledir. İtikâdi mevzularda aklı naklin önüne alan, akılcılıkla ön planda olmuştur. Hem Sünnî cenah hemde Mu'tezile ekolünün kelâm alanında kullandıkları metotlar olmuştur. Bu metotlar naklî istidlâl ve aklî istidlâl olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bir akıl yürütme ve delillendirme yolu olarak bilinen istidlâl metodu kelâm ilmi alanında sıkça başvurulan yöntemlerden biridir. Kur'ân âyetlerinde geçen müteşabih ifadeler bağlamında, Allah Teâlâya isnat edilen haberî sıfatlar hususunda hem Ehl-i sünnetin hem de Mu'tezile'nin aklî ve naklî olarak istidlâl metotları vardır. İki yöntemede başvuran ekollerin yaklaşımlarının teşbihe uzak tenzihi olduklarını görmekteyiz. Bu mezhepler arasında sıfatlar mevzusu ise tartışmalı olarak yer almıştır. Genel olarak sıfatlar üç kategorüde ele alınmış bunlar zati, fiili ve haberî olmak üzere üç sınıfa ayrılmıştır. Sonuç olarak hem Sünni ekoller hemde Mu'tezile haberî sıfatlar hususunda yaptıkları te'viller ile benzer görüşlere sahip olmakta ve aynı zeminde buluşmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The field of history of theology and schools of thought is a branch of science that includes many schools and their views. There are three main branches representing the Sunni tradition within this branch of science. These are, respectively, Salafiyya, Maturidiyya and Ash'ariyya. The Salafiyya school adopts a method that is more focused on texts, closed to interpretation, that is, based on the views of the Quran, Sunnah and the Companions, and does not give much space to opinion and ijtihad in religious matters. The Ash'ariyya and Maturidiyya schools are schools that try to address the issues of tradition on a rational basis so that the minds do not have doubts in matters of faith. Another school that has a serious position as much as the Sunni schools is the Mu'tazila. It has been at the forefront with rationalism, prioritizing reason over tradition in matters of faith. Both the Sunni and the Mu'tazila schools have used methods in the field of theology. These methods are divided into two as narrated istidlal and rational istidlal. The istidlal method, known as a way of reasoning and proof, is one of the frequently used methods in the field of theology. In the context of the ambiguous expressions in the Qur'anic verses, both the Ahl al-Sunnah and the Mu'tazila have rational and narrated istidlal methods regarding the hajj attributes attributed to Allah Almighty. We see that the approaches of the schools that use both methods are far from being synonymous. The issue of attributes has been controversial among these schools. In general, attributes are considered in three categories and these are divided into three classes: personal, actual and hajj. As a result, both Sunni schools and Mu'tazila have similar views regarding the interpretations they make regarding the news attributes and they meet on the same ground.