Türkiye'de döviz kuru, enflasyon ve faiz oranı ilişkisi: Nedensellik analizi
The relationship between exchange rate, inflation, and interest rate in Turkey: Causality analysis
- Tez No: 922536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM DEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Inflation, Interest Rate, Exchange Rate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ülkemizde son zamanlarda yabancı paranın Türk Lirası karşısında değerlenmesi, döviz kurları ve fiyatlar genel seviyesini yükseltmiştir. Bu yükselişi dengelemek için faiz oranlarıyla döviz kuru ve fiyatlar genel seviyesi kontrol edilmeye çalışılmıştır. Döviz kurlarındaki değişimler, Türkiye gibi gelişmekte olan ve dışa açık ülkelerde dış ticaret ve enflasyon olmak üzere birçok değişkeni etkilemektedir. Bu değişkenler arasındaki ilişki, ekonomi politikalarının belirlenmesinde ve etkinliğinde oynadığı rol sebebiyle ekonomik ve politik olarak önem arz etmektedir. Bundan dolayı enflasyon, faiz oranı ve döviz kurunun istikrarının sağlanması para ve maliye politikasının önemli amaçlarındandır. Bu çalışma enflasyon, faiz oranı ve döviz kuru ilişkisini araştırmayı ve bu değişkenler arasındaki etkileşimi anlamaya ve Türkiye ekonomisi için güncel konulardan biri olması sebebiyle literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu çalışmada, Türkiye ekonomisinde enflasyon, faiz oranı ve döviz kuru ilişkisi incelenerek bu değişkenlerin birbiriyle olan etkileşimini anlamaya yönelik bir araştırma amaçlanmıştır. Türkiye'de 2004– 2024 tarihleri arasında aylık veriler kullanılarak enflasyon, faiz oranı ve döviz kurunun ekonomik istikrar üzerindeki etkileri, politika yapıcılarının karar süreçlerindeki rolü ve Türkiye ekonomisinde enflasyon, faiz oranı ve döviz kuru ilişkileri analiz edilmiştir. Çalışmada Fourier Toda ve Yamamoto ve Fourier Granger nedensellik testleri kullanılmıştır. Test sonuçlarına göre enflasyonla döviz kuru arasında çift yönlü, faiz oranından döviz kuruna doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Ayrıca enflasyon ile faiz oranı arasında herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The recent foreign currencies against the Turkish Lira in Turkey has increased the exchange rates and the general level of prices. In order to stabilize this rise, interest rates have been used to control the exchange rate and the general level of prices. Changes in exchange rates affect many variables, including foreign trade and inflation in developing and open countries like Turkey. The relationship between these variables is economically and politically important because of the role it plays in the determination and effectiveness of economic policies. Therefore, ensuring the stability of inflation, interest rate and exchange rate is the main objective of monetary policy.. This study aims to investigate the relationship between inflation, interest rate and exchange rate and to understand the interaction between these variables and to contribute to the literature as it is one of the current issues for the Turkish economy. In this study, an analysis of the relationship between inflation, interest rate and exchange rate in the Turkish economy is aimed at understanding the interaction of these variables with each other. The effects of inflation, interest rate and foreign exchange on economic stability, the role of policy makers in the decision-making process of Turkey's economy, and the relationship between inflation, interest rate and foreign exchange have been analyzed using monthly data from 2004 to 2024. The Fourier Toda-Yamamoto and Fourier Granger causality tests were employed in the analysis.According to the test results:A bidirectional causality relationship was found between inflation and the exchange rate. A unidirectional causality relationship was identified from the interest rate to the exchange rate.No causality relationship was detected between inflation and the interest rate.