TOPİKAL CASTELLANİ VE ALKOL BORİK SOLÜSYONLARININ OTOTOKSİSİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ(DENEYSEL ÇALIŞMA)
EVALUATION OF THE OTOTOXICITY OF TOPICAL CASTELLANI AND ALCOHOL BORIC SOLUTIONS(EXPERIMENTAL STUDY)
  1. Tez No: 922571
  2. Yazar: YONCA ÇOLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. MÜGE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, borik asit, Castellani solüsyonu, ototoksisite, Alcohol, boric acid, Castellani's solution, ototoxicity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda; ratlarda TM perforasyon modelinde, alkol borik ( %60 alkol ile hazırlanmış % 4 borik asit solüsyonu) ve Castellani solüsyonlarının ototoksisitelerinin uyarılmış otoakustik emisyon (OAE) testlerinden biri olan distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) ölçümleri ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda toplam 28 sıçan; her biri 7'şer hayvandan oluşacak şekilde rastgele 4 eşit gruba ayrıldı. Castellani grubu 1. grup, alkol borik grubu 2. grup, gentamisin grubu 3. grup (pozitif kontrol), ve serum fizyolojik grubu 4. grup (negatif kontrol) olarak belirlendi. Çalışmanın başlangıcında (0. gün) genel anestezi ve mikroskopik bakı altında tüm sıçanların sağ TM'leri pik yardımı ile (membranın yaklaşık yarısı perfore olacak şekilde) perfore edildi. Ardından solüsyonların kullanımlarına başlanmadan önce tüm sıçanların sağ kulaklarından referans DPOAE ölçümleri yapıldı ve kaydedildi. TM perforasyonu sonrası, 14 gün boyunca, her gün günde 2 kez, sıçanların sağ dış kulak yollarına; 1. Grupta 0,1 ml Castellani solüsyonu, 2. grupta 0,1 ml alkol borik solüsyonu (% 60 alkol ile hazırlanmış % 4 lük borik asit solüsyonu) , 3.grupta 0,2 ml (40 mg/ml) gentamisin ve 4.grupta 0,2 ml serum fizyolojik solüsyonu uygulandı. Bulgular:Castellani solüsyonu uygulanan grubun 0. ve 14. gün SNR düzeylerinde tüm frekanslarda istatistiksel olarak anlamlı düşüş bulundu. Alkol borik grubunda ise 1500-8000 arası frekanslarda ve 14. gün SNR düzeylerinde tüm frekanslarda istatistiksel olarak anlamlı düşüş bulundu. 0. ve 14. gün DPOAE ölçümlerinde SNR değerlerindeki değişimde 750 ve 1500 Hz'de istataistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. 2000 Hz'de yapılan ikili karşılaştırmalara göre; 0. ve 14. gün DPOAE ölçümlerinde SNR değerlerindeki değişimin Castellani grubunda alkol borik grubundan anlamlı düzeyde yüksek olduğu görüldü. 4000, 6000 ve 8000 Hz'de ise Castellani, alkol borik ve genta gruplarının 0-14. gün DPOAE ölçümlerindeki değişim serum fizyolojik grubundan anlamlı düzeyde yüksek olup, Castellani, alkol borik ve genta grupları ise arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Ototoksisitenin hangi frekansları daha çok etkilediğini tespit etmek için yaptığımız istatistiksel incelemelere göre; Castellani, alkol borik ve genta gruplarında 0-14. gün DPOAE SNR değerlerinde en yüksek değişim 6000 ve 8000 Hz'de gözlendi. Sonuç: Çalışmamızdaalkol borik ve Castellani solüsyonu uygulanan ratlarda 0-14. gün DPOAE SNR değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş tespit edildi. Bu ölçümler pozitif kontrol grubu olan gentamisin grubu ile karşılaştırıldığında da benzerlik göstermekteydi. Bu bilgiler ışığında alkol borik ve Castellani solüsyonlarının ratlarda ototoksisiteye neden olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the ototoxicity of boric alcohol (4% boric acid solution prepared with 60% alcohol) and Castellani's solution in a rat tympanic membrane (TM) perforation model using distortion product otoacoustic emission (DPOAE) measurements, a type of evoked otoacoustic emission (OAE) test. Materials and Methods: A total of 28 rats were randomly divided into 4 equal groups, each containing 7 animals. The groups were designated as Castellani group (Group 1), boric alcohol group (Group 2), gentamicin group (Group 3, positive control), and saline group (Group 4, negative control). At the beginning of the study (day 0), under general anesthesia and microscopic examination, the right TMs of all rats were perforated using a needle (approximately half of the membrane was perforated). Subsequently, reference DPOAE measurements were taken and recorded from the right ears of all rats before the solutions were applied. After TM perforation, the following solutions were applied to the right external ear canals of the rats twice daily for 14 days: 0.1 ml of Castellani's solution in Group 1, 0.1 ml of boric alcohol solution (4% boric acid solution prepared with 60% alcohol) in Group 2, 0.2 ml (40 mg/ml) of gentamicin in Group 3, and 0.2 ml of saline solution in Group 4. Results: A statistically significant decrease was found in the signal-to-noise ratio (SNR) levels at all frequencies on days 0 and 14 in the Castellani solution group. In the boric alcohol group, a statistically significant decrease was found in the SNR levels at frequencies between 1500-8000 Hz and at all frequencies on day 14. No statistically significant difference was found in the change in SNR values in DPOAE measurements between days 0 and 14 at 750 and 1500 Hz. According to binary comparisons performed at 2000 Hz, the change in SNR values in DPOAE measurements between days 0 and 14 was significantly higher in the Castellani group than in the boric alcohol group. At 4000, 6000, and 8000 Hz, the change in DPOAE measurements between days 0-14 in the Castellani, boric alcohol, and gentamicin groups was significantly higher than in the saline group, but no statistically significant difference was observed between the Castellani, boric alcohol, and gentamicin groups. According to the statistical analyses conducted to determine which frequencies were more affected by ototoxicity, the highest change in DPOAE SNR values between days 0-14 was observed at 6000 and 8000 Hz in the Castellani, boric alcohol, and gentamicin groups. Conclusion: In our study, a statistically significant decrease was observed in DPOAE SNR values between days 0-14 in rats treated with boric alcohol and Castellani's solution. These measurements were similar when compared to the gentamicin group, which was the positive control group. In light of this information, it was concluded that boric alcohol and Castellani's solutions cause ototoxicity in rats.