Uluslararası hukukta ve Türk hukukunda kripto paranın vergilendirilmesi
Taxation of crypto currency in international law and Turkish law
  1. Tez No: 923017
  2. Yazar: TUĞÇE REYHAN SAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Para, Sanal Para, Kripto Para, Vergilendirme, Uluslararası Hukuk, Money, Virtual Currency, Taxation, International
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Deneysel bir sistem içerisinde yer alan kripto paralara karşı halen daha kuşkuyla yaklaşılmaktadır. Kripto Paranın gündeme gelmesinden bu yana gerçekleşen her olumsuz durum, hükûmetlerin ve bireylerin kripto para birimine karşı olumsuz bir tavır almasına ve tutum sergilemesine yol açmıştır. Bu bağlamda Türkiye ve Dünya'da farklı vergileme yaklaşımları benimsenmiş ve bu nedenle ortak düzenlemelerin yapılamamış olması ise bu gelir unsurlarının vergilendirilmesi hususundada birtakım farklılıklar ve tereddütlerin doğmasına neden olmuştur. Yakın zaman diliminde kripto paralar üzerine araştırmalar ve yayınlar çoğalmaya başlasa bile kripto paraların uluslararası hukukta vergilendirilmesiyle ilgili olarak detaylı bir şekilde durulmamış, bu konuyu ele alan çalışmalar ise konuyu kısıtlı ele almaktan başka bir aşamaya geçememiştir. Bu husus kaynak yönünden önemli bir kısıtını oluşturmuştur. Tezde kripto paranın Dünya'da ve Türkiye'de vergilendirilmesi konusu incelenmeye çalışılmış ve bu tez çalışmasının daha sonra yapılacak araştırma ve çalışmalar için yol gösterici bir kaynak olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Money, which is an invariable part of commercial life, is a concept that has a dynamic structure by its nature and its boundaries cannot be drawn precisely, but it is shaped depending on technology. The increase in the volume of electronic commerce day by day and the developments in the field of informatics have made fundamental changes in the payment system inevitable. At the end of this change process, the use of digital and virtual currencies is also increasing. The question of how cryptocurrencies will be taxed in these regulations poses a problem at the international level. Because it is very difficult to determine which category cryptocurrencies will fall into and how they will be taxed. In this context, different taxation approaches are adopted in Turkey and in the world, and the fact that the necessary regulations could not be made in this direction has caused some differences and hesitations to arise in the taxation of these elements. Even though studies on cryptocurrencies have started to increase in recent years, the taxation of cryptocurrencies in international law has not been discussed in detail, and the studies dealing with this issue have not gone beyond being very narrow. In the content of the thesis, the taxation of crypto money in the world and in Turkey has been tried to be examined and to create a guiding resource for the studies to be done on this subject.