Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Onkoloji Merkezi'nde Tedavi gören kanser hastalarına bakım verenlerin özellikleri ve bakıcı yükünün beklentisel yas ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Zonguldak Bülent Ecevit University Oncology center, evaluation of the characteristics of caregivers for cancer patients and the relationship between caregiver burden and anticipatory grief
  1. Tez No: 923047
  2. Yazar: MEHMET ALİ KÜLTÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA DEMİR AKCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Psikiyatri, Psikoloji, Family Medicine, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beklentisel Yas, Bakıcı Yükü, Uzamış Yas Bozukluğu, Kanser, Anticipatory Grief, Caregiver Burden, Prolonged Grief Disorder, Cancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Onkoloji Merkezi'nde tedavi gören kanser hastalarına bakım verenlerin özelliklerinin bakıcı yükü ve beklentisel yasla olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma aynı zamanda beklentisel yasa yönelik çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Kesitsel olan çalışmamıza ZBEÜ Hastanesi'nde tedavi alan kanser hastalarının esas bakım verenleri dahil edilmiştir. Demografik bilgiler veri formu, Marwit-Meuser bakım veren yas ölçeği-kısa form (MMBVYÖ-KF) ve bakım verme yükü ölçeği (BYÖ) kullanılarak veriler toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda kadın cinsiyetin, geçmişte başka birisine karşı yas tutulmasının ve hastayla geçmişte büyük bir çatışmanın yaşanmasının MMBVYÖ-KF skorlarını; evli olmanın, hiçbir işte çalışmamanın ve hastayla birlikte yaşamanın BYÖ skorlarını istatistiksel olarak farklılaştırdığı saptanmıştır. Bakıcı yükü ölçeği skorlarının beklentisel yas ölçeği skorlarını pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Klinik pratikte bazı basit müdahalelerde bulunmanın hastayı ve bakım vereni olumlu yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz. Bakıcı yükünün beklentisel yasla olan güçlü ilişkisinden dolayı beklentisel yası azaltmak için bakıcı yükünü hafifletmeyi hedefleyen çalışmaların yapılması önemlidir. Bu hedefe doğrudan beklentisel yası etkileyen faktörleri iyileştirerek de ulaşabiliriz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the characteristics of caregivers for cancer patients treated at Zonguldak Bülent Ecevit University (ZBEU) Oncology Center, in relation to caregiver burden and anticipatory grief. This study also aims to propose solutions to the anticipatory grief. Materials and method: The cross-sectional study included the primary caregivers of cancer patients receiving treatment at ZBEU Hospital. Data were collected using a demographic information form, the Marwit-Meuser Caregiver Grief Inventory-Short Form (MMCGI-SF), and the Caregiver Burden Scale (CBS). Results: Our study found that gender, having previously mourned another person, and past significant conflict with the patient statistically differentiated the MMCGI-SF scores. Being married, unemployed, and living with the patient were factors that statistically differentiated the CBS scores. It was determined that caregiver burden scale scores positively and significantly predicted anticipatory grief scores. Conclusions: We suggest that implementing simple interventions in clinical practice can positively affect both patients and caregivers. Given the strong relationship between caregiver burden and anticipatory grief, it is crucial to conduct studies aimed at alleviating caregiver burden to reduce anticipatory grief. We can also achieve this goal by improving the factors that directly affect anticipatory grief.