Onkoloji hemşirelerinde iyi ölüm algısı ve merhamet yorgunluğunun bakım davranışlarına etkisi
The effect of good death perception and compassion fatigue on caring behaviors in oncology nurses
  1. Tez No: 923172
  2. Yazar: TUĞÇE TURHAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR USTA YEŞİLBALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İyi Ölüm, Merhamet Yorgunluğu, Bakım Davranışları, Onkoloji Hemşireliği
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tanımlayıcı, kesitsel ve korelasyonel olarak planlanan bu çalışma, Mayıs 2024 ve Temmuz 2024 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji, Hematoloji, Kemik İliği Transplantasyon yataklı servislerinde çalışan 89 hemşirenin iyi ölüm algısı ve merhamet yorgunluğunun bakım davranışlarına etkilerini araştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Kesitsel ve tanımlayıcı olarak çalışıldı. Veriler, Birey Tanıtım Formu ve İyi Ölüm Ölçeği, Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği ve Bakım Davranışları Ölçeği kullanılarak elde edildi. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi IBM SPSS 25 programı ile yapıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken Normal dağılım varsayımı Shapiro Wilk testi ile kontrol edilmiştir. Normal dağılıma uygun sürekli ölçümler arası ilişkileri incelenmesinde Pearson Korelasyonu, normal dağılım olmadığı durumda ise Spearman korelasyonları uygulanmıştır. Bir bağımlı sürekli değişkenin bağımsız değişkenler ile matematiksel modellenmesinde Stepwise yaklaşımı ile Doğrusal Regresyon analizinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda onkoloji hemşirelerinin 22 ile 53 yaş aralığında olduğu, %83,1'nın kadın, %61,8'i bekar ve%80,9'u lisans mezunu, %19,1'i ise lisansüstü mezunu olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; Bakım davranışlarının Bakım Davranışları Ölçeği 5,15±0,64 puanı ile yüksek düzeyde olduğu, Bakım davranışlarıyla iyi ölüm algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve orta düzeyli bir ilişki olduğu, Merhamet yorgunluğuyla bakım davranışları arasında katsayısı ile istatistiksel olarak anlamlı, düşük düzeyli ve negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Çalışma sonuçları, onkoloji hemşirelerinin yüksek bakım davranışlarının olduğunu ve iyi ölüm algısı ile merhamet yorgunluğu düzeylerinin bakım davranışlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive , cross-sectional and correlational study was conducted between May 2024 and July 2024 to investigate the effects of the perception of a good death and compassion fatigue on the care behaviors of 89 nurses working in the inpatient units of Ege University Tülay Aktaş Oncology Hospital and Ege University Medical Faculty Hospital, including medical oncology, hematology, and bone marrow transplantation. The study was conducted descriptively and cross-sectionally. Data were collected using the Individual Information Form, the Good Death Scale, the Short Compassion Fatigue Scale, and the Care Behaviors Scale. The analysis of the data obtained in the study was carried out using IBM SPSS 25 software. The normal distribution assumption was checked with the Shapiro-Wilk test. Pearson correlation was applied to examine relationships between continuous variables with a normal distribution, while Spearman correlation was used for non-normally distributed data. Linear regression analysis with the stepwise approach was employed to mathematically model the relationship between a dependent continuous variable and independent variables. The results showed that oncology nurses were aged between 22 and 53 years, 83.1% were female, 61.8% were single, 80.9% held a bachelor's degree, and 19.1% held a graduate degree. The study findings revealed that the care behaviors were at a high level, with a Care Behaviors Scale score of 5.15±0.64. There was a statistically significant, positive, and moderate relationship between care behaviors and the perception of a good death. Additionally, a statistically significant, negative, and low-level relationship was observed between compassion fatigue and care behaviors. The study results indicate that oncology nurses exhibit high levels of care behaviors and that their perception of a good death and levels of compassion fatigue are related to their care behaviors