Romatoid artriti olan hastalarda internette sağlık ile ilişkili sitelerde geçirilen zaman ve fibromiyalji arasındaki ilişki
Relation between fibromyalgia and the time spent on healthrelated websites on rheumatoid arthritis diagnosed patients
  1. Tez No: 923189
  2. Yazar: CEREN EZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR PIRILDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Fibromiyalji, Siberkondri, Sağlık ile ilişkili siteler, Rheumatoid arthritis, Fibromyalgia, Cyberchondria, Health related websites
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Romatoid Artirit Tanısı Olan Hastalarda İnternette Sağlık İle İlişkili Sitelerde Geçirilen Zaman ve Fibromiyalji Arasındaki İlişki Amaç: İnternet kullanımı son yıllarda oldukça artan bir durum olup internette sağlık ile ilişkili sitelerde geçirilen zaman kişilerin sağlık anksiyetesi üzerine etkilidir. Bu çalışmada RA tanısı bulunan hastalarda internette sağlık ile ilişkili sitelerde yapılan araştırmalar ve fibromiyalji arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Romatoloji polikliniğine başvuran 200 RA hastası dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hastalar internette geçirilen zamanın değerlendirilmesi amacıyla siberkondri yönünden değerlendirildi. Hastaların muayene sırasındaki laboratuvar parametreleri kaydedildi. Hastalara Siberkondri Ciddiyet Ölçeği ve Fibromiyalji Etki Anketi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan 200 RA hastasının (erkek=35, kadın=165) %34'ünde fibromiyaljinin var olduğu, %66'sında fibromiyalji olmadığı saptanmıştır. Olguların yaş ortalaması 52,97 11,52 yıl, hastalığın başlama yaşı 43,0 12,27 yıl, hastalığın süresi 9,42 7,33 yıl olarak saptanmıştır. RA olgularının kullandığı tedaviler ve fibromiyalji varlığı arasındaki ilişkide leflunomid kullanımı ile anlamlı farklılık saptanırken (p=0,034), diğer tedavi yöntemleri ile anlamlı farklılık saptanmamıştır. Fibromiyalji grupları değerlendirildiğinde; sosyodemografik özellikler, yaş, RA başlama yaşı ve hastalık süresi açısından anlamlı farklılık izlenmemiştir (p>0,05). Fibromiyalji var olan grupta DAS28 skoru anlamlı olarak yüksek (p=0,00), fibromiyalji etki anketi skoru anlamlı olarak yüksek (p=0,00) ve siberkondri ciddiyet ölçeği skoru anlamlı olarak yüksek (p=0,03) olarak saptanmıştır. Olgular siberkondri ciddiyet ölçeği yönünden değerlendirildiğinde siberkondri ciddiyet ölçeği skorunun yaş ile ters orantılı olduğu ve ilkokul mezunlarında lise ve üniversite mezunlarına göre anlamlı olarak düşük olduğu saptanmıştır (p=0,001). Sonuç: Çalışmamız RA hastalarında fibromiyalji olan olgularda siberkondri ciddiyet skorunun daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Fibromiyalji varlığında DAS28 skorunun daha yüksek olarak saptandığı gösterilmiştir. Ayrıca eğitim durumu ile siberkondri arasında ilişki olduğu; ilkokul mezunlarında daha düşük puan saptandığı gösterilmiştir. Yaş artışı ile siberkondri ciddiyetinin azaldığı da gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Relatıon Between Fıbromyalgıa And The Tıme Spent On Health Related Websıtes On Rheumatoıd Arthrıtıs Dıagnosed Patıents Objective: In recent years, internet usage is a raising case that the time spent on health-related websites has an effect on persons illness anxiety disorder. In this study, it is aimed that on RA diagnosed patients to examine the relation between web searching on health-related sites and fibromyalgia. Material and method: 200 RA patients whom applied to Manisa Celal Bayar University Rheumatology Clinic are included in this study. The patients are evaluated to determine the time they spent on web. With recording the lab parameters during the examination of patients, cyberchondria severity scale (CSS) and fibromyalgia affect survey has conducted. Results: Among 200 RA patients (man=35, woman=165) whom included to the study, %34 have diagnosed with fibromyalgia and %66 have not. It is detected that the age average of cases are 52,97 11,52 years, age of disease onset is 43,0 12,27 years and disease duration 9,42 7,33 years. While detecting reasonable difference with using leflunamid on relation between RA case treatment and fibromyalgia existance (p=0,034), no reasonable difference is deteted with other treatment methods. Differences are observed on sociodemographic features, age, RA onset age and disease duration at evaluation of fibromyalgia groups (p>0,05). The group with fibromyalgia, it is detected that DAS28 score is reasonable high (p=0,00), fibromyalgia effect survey score is reasonable high (p=0,00) and CSS score is reasonable high (p=0,03). According to the cases evaluated with CSS, it is determined that CSS score is inversely proportional with age and reasonably low on primary school graduated people by comparison with high school and university graduated (p=0,001).Conclusion: Our studies are proposed CSS score is higher on the cases with fibromyalgia diagnosed RA patients. It is shown that DAS28 score is detected higher with fibromyalgia existence. Also, the relation between education status and cyberchondria –with lower score on primary school graduated people- is indicated. With increasing on age, decrease on cyberchondria severity is shown.