Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir refah ve ekonomik performansla ilişkisi
Sustainable welfare in Turkish economy and relation with economic performance
- Tez No: 923209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZTÜRK ÇETENAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Refah, Sürdürülebilir Refah Araştırma Alanı: Ekonomi, Finans, Sustainability, Well-Being, Sustainable Well-Being Research Area: Economics, Finance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma kapsamında, sürdürülebilir refah kavramının avantajları ve dezavantajları Türkiye perspektifinden ele alınarak tartışılacaktır. Çalışmanın temel amacı, Türkiye'de uygulanan politikaların sürdürülebilir bir üretim yapısı oluşturmak, sosyal yapıyı iyileştirmek, ekonomik istikrarı sağlamak ve gelir dağılımında adil bir düzen kurarak bu refah yapısını gelecek nesillere aktarmak hedeflerine ulaşmadaki başarısını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmada, sürdürülebilir refahı ölçmek için kullanılan uluslararası endeksler açıklanacak, bu endekslerin avantaj ve dezavantajları ortaya konulacak ve Türkiye'nin refah göstergeleri incelenecektir. Türkiye'nin sürdürülebilir refah göstergeleri, ekonomik performans verileri 2000-2023 dönemi için ele alınacaktır. Anılan dönem incelendiğinde , Türkiye'de sürdürülebilir bir yapıya olan ihtiyaç net bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle, ekonomik yapı başta olmak üzere hukuk, eğitim, sağlık, enerji ve inovasyon gibi alanlarda refah seviyesini artırmak adına yapısal reformlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kalkınma planları doğrultusunda sürdürülebilir bir refah ortamı oluşturulmalı ve bu ortam gelecek nesillere aktarılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the advantages and disadvantages of the concept of sustainable welfare from Turkey's perspective. The primary aim is to evaluate the effectiveness of Turkey's policies in achieving key goals, such as establishing a sustainable production structure, enhancing the social framework, ensuring economic stability, promoting equitable income distribution, and transferring this welfare model to future generations. To this end, the study will explain international indices used to measure sustainable welfare, evaluate their strengths and weaknesses, and analyze Turkey's welfare indicators. The discussion will focus on Turkey's sustainable welfare data, economic performance, and key metrics such as inflation, unemployment, growth, the current account deficit, and GDP per capita during the 2000–2020 period. An analysis of this period highlights Turkey's urgent need for a more sustainable structure. Therefore, structural reforms in areas such as law, education, health, energy, and innovation—particularly in the economic domain—are essential to improve welfare levels. A sustainable welfare environment should be established in line with national development plans and effectively passed on to future generations.