Üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde 2018-2023 yılları arasında operasyona alınan sezaryen vakalarının klinik analizi: Van ölçekli retrospektif çalışma
Clinical analysis of cesarean section cases at a tertiary university hospital from 2018 to 2023: A Van-scaled retrospective study,
- Tez No: 923348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ESEN TEKELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Genel anestezi, Spinal anestezi, APGAR, Yoğun Bakım, Cesarean, General Anesthesia, Spinal Anesthesia, APGAR, Intensive Care
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Üçüncü Basamak Bir Üniversite Hastanesinde 2018-2023 Yılları Arasında Operasyona Alınan Sezaryen Vakalarının Klinik Analizi: Van Ölçekli Retrospektif Çalışma, Dr. Rüstem TAŞ, Uzmanlık Tezi, Van, 2024. Amaç: Bu çalışmada, Türkiye'deki 3. basamak bir hastanede sezaryen operasyonlarında tercih edilen anestezi türlerini, postoperatif dönemde yoğun bakım ihtiyacı olan hasta oranlarını ve intraoperatif ve postoperatif mortalite oranlarını sunmayı ve bu faktörlerle ilişkili etkenleri araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmasında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi ameliyathanesinde, 2018-2023 tarihleri arasında spinal veya genel anestezi altında sezaryen doğum uygulanan 2709 hasta dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif bilgileri retrospektif olarak hastanemizin bilgisayarlı veri tabanı kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 30,48 ± 6,76 yıldı. Kadınların %66,3'üne genel anestezi, %33,7'sine spinal anestezi ile sezeryen ile doğum uygulanmıştır. Hastaların %0,6'sına yoğun bakım ünitesi yatışı gerekmiştir. Genel anestezi yüzdesi; yüksek komorbidite sayısı, düşük 1. ve 5. dakikalardaki APGAR skorları, yüksek ASA skoru, yüksek HELLP sendromu, preeklampsi ve plasenta invazyon anomalisi yüzdesi, yüksek eritrosit süspansiyonu ve taze donmuş plazma replasmanı ve yüksek intravenöz analjezi yüzdeleri ile ilişkili bulundu. Postoperatif yoğun bakım ünitesi ihtiyacı yüksek komorbidite sayısı, düşük 1. ve 5. dakikalardaki APGAR skorları, yüksek ASA skoru, yüksek eklampsi, preeklampsi ve plasenta invazyon anomalisi yüzdesi, genel anestezi uygulanması, inhaler ajan kullanılması, yüksek eritrosit süspansiyonu ve taze donmuş plazma replasmanı yüzdeleri ile ilişkili bulundu. Sonuç: Bu bulgular, kliniğimizde sezaryen ile doğumlarda ilk tercihin genel anestezi olduğunu ve spinal anestezinin genel anesteziye kıyasla klinik avantajlar sunduğunu göstermektedir. Sezaryen ile doğumlarda genel anestezi endikasyonlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Clinical Analysis of Cesarean Section Cases at a Tertiary University Hospital from 2018 to 2023: A Van-Scaled Retrospective Study, Rüstem TAŞ, MD., Dissertation, Van, 2024. Aim: This study aims to present the types of anesthesia used in cesarean sections at a tertiary hospital in Turkey, the proportion of patients requiring intensive care postoperatively, and the intraoperative and postoperative mortality rates, as well as to investigate the factors associated with these outcomes. Method: This retrospective cohort study included 2709 patients who underwent cesarean delivery under spinal or general anesthesia at the Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaşı Medical Center between 2018 and 2023. Preoperative, intraoperative, and postoperative data for all participants were retrospectively obtained from the hospital's computerized database records. Results: The average age of the cases was 30.48 ± 6.76 years. General anesthesia was administered to 66.3% of the women, while 33.7% received spinal anesthesia. Intensive care unit (ICU) admission was required for 0.6% of the patients. The percentage of general anesthesia was associated with higher comorbidity counts, lower 1st and 5th minute APGAR scores, higher ASA scores, increased HELLP syndrome, preeclampsia, placental invasion anomalies, higher erythrocyte suspension and fresh frozen plasma replacement, and higher intravenous analgesia rates. Postoperative ICU need was associated with higher comorbidity counts, lower 1st and 5th minute APGAR scores, higher ASA scores, increased eclampsia, preeclampsia, placental invasion anomalies, use of general anesthesia, inhaled agents, and higher erythrocyte suspension and fresh frozen plasma replacement rates. Conclusion: These findings indicate that general anesthesia is the primary choice for cesarean sections in our clinic, and spinal anesthesia offers clinical advantages compared to general anesthesia. A review of the indications for general anesthesia in cesarean deliveries is warranted.