Endüstri 4.0'ın profesyonel turist rehberliği mesleğinde sağladığı kolaylıklar
The benefits by industry 4.0 in the profession of professional tourist guiding
- Tez No: 923356
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Industry 4.0, Industry 4.0s, Industry 5.0, Tourism 4.0, Tour Guiding, Technological Revolutions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İçinde bulunduğumuz teknolojik dönüşüm ve hızla değişen hayat şartları, iş yapış şekillerinde de çeşitli değişimlere neden olmaktadır. Bunun sebebi olarak teknoloji kullanımının yaygınlaşması ve normalleşmesi gösterilebilir. Ek olarak da teknolojinin bazı işlerin yapışını kolaylaştırırken, çeşitli yeni faydalar sağlaması olarak ortaya çıkmaktadır. Çeşitli iş alanlarını etkileyen son teknolojik dönüşümler Turizm Endüstrisi'nde de bir takım değişikliklere neden olmaktadır. Buna bağlı olarak Turizm Endüstrisi'ndeki işlerin de yapış şekillerinde bir takım değişiklikler yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Bu bağlamda Turizm Endüstrisi içerisinde önemli bir konuma sahip olan Profesyonel Turist Rehberleri'nin bu teknolojik dönüşümden hangi şekillerde faydalandıkları üzerinde durulmaktadır. Araştırma kapsamnda 15 Profesyonel Turist Rehberi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla, Profesyonel Turist Rehberlerinin teknolojiden nasıl yararlandıkları irdelenmektedir. Toplanan veriler üzerinde içerik analizi yapılmakta ve verilere fenomenolojik olarak yaklaşılarak rehberlerin mesleki olarak teknolojiden nasıl yararlandıkları ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Araştırma sonucunda rehberlerin, mesleki olarak birçok anlamda teknolojiden yararlandıkları ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The technologycal transformation and the changing way of life have been causing a transformation for the way of doing bussinesses. The cause of this transformation may be the normalization and wide-spread of usage of technology. Additionally the easyness and some new benefits that is a result of technological transformation could be the cause of this change. These technological transformation, which effects some bussiness areas causes some sort of tranformations in The Tourism Endustry too. As a result of this transformations the way of doing some jobs have been transforming with the effect of technology. In this context, how does The Professional Tour Guides who has a remarkable role in The Tourism Endustry would benefit from this tranformation is emphasized. In the scope of the research, semi-structured interviews had been performed with 15 distinct Professional Tour Guides in order to reveal how do they benefit from the technology while performing their jobs. Content analysis had been performed on the data collected and the data that had been collected had been approached phenomenologically in order to bring out how do Professional Tour Guides are using the technology during their jobs. According to results, it turns out that the guides are benefitting from the technology in many ways during performing their jobs.