Okul yöneticilerinin olumsuz değerlendirilme korkusu ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki (Kayseri ili örneği)
The relationship between school administrators' fear of negative evaluation and their problem solving skills (Kayseri province case study)
- Tez No: 923396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul yöneticisi, okul yönetimi, olumsuz değerlendirilme korkusu, problem çöme, problem çözme becerisi, school administrator, school management, fear of negative evaluation, problem solving, problem solving skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
MEB Araştırmada okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan okul yöneticilerinin olumsuz değerlendirilme korkusu ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki incelemek amacıyla genel tarama modeli ve genel tarama modellerinden de ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim bakanlığına bağlı Kayseri İl Merkezindeki Kocasinan, Melikgazi, Talas ilçelerinde, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan okul yöneticileri (müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları) oluşturacaktır. Bu evrenden tesadüfi örneklem yoluyla ulaşılabilen 150 okul yöneticisi bu çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için, okul yöneticilerinin bazı demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, Yöneticilerinin Olumsuz Değerlendirilme Korku düzeylerini belirleyebilmek için“Olumsuz Değerlendirilmekten Korkma Ölçeği”, Problem çözme becerilerini belirleyebilmek için“Problem Çözme Envanteri (PÇE)”kullanılmıştır. Yapılan araştırmada; katılımcıların cinsiyet durumları ile problem çözme davranışı, aceleci yaklaşım davranışı, düşünen yaklaşım davranışı, değerlendirici yaklaşım davranışı, planlı yaklaşım davranışı ile olumsuz değerlendirme puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, a general screening model and a relational screening model, one of the general screening models, were used to examine the relationship between the fear of negative evaluation and problem-solving skills of school administrators working in preschool, primary school, secondary school and high school. The population of the research will consist of school administrators (principals, deputy principals and assistant principals) working in pre-schools, primary schools, secondary schools and high schools affiliated with the Ministry of National Education in Kocasinan, Melikgazi and Talas districts in Kayseri City Center under the Ministry of National Education in the 2023-2024 academic year. 150 school administrators who could be reached from this universe through random sampling formed the sample of this study. To collect data in the study, the“Personal Information Form”developed by the researcher to determine some demographic characteristics of school administrators, the“Fear of Negative Evaluation Scale”to determine the fear of negative evaluation of the administrators, and the“Problem Solving Inventory (PSI)”to determine their problem solving skills were used. In the research conducted; It was observed that there was a significant difference between the gender status of the participants and their problem-solving behavior, hasty approach behavior, thinking approach behavior, evaluative approach behavior, planned approach behavior and negative evaluation scores.