Timpanoskleroz ve aterosklerozun birlikte görülme sıklığı ve ortak risk faktörleri
Co-occurrence of tympanosclerosis and atherosclerosis and common risk factors
  1. Tez No: 923452
  2. Yazar: SÜMEYRA DOLUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL GÖÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Karotis Arter, Timpanoskleroz, Atherosclerosis, Carotid Artery, Tympanosclerosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Timpanoskleroz (TS) orta kulağın ve mastoid hücrelerin hyalen dejenerasyonu ile karakterize, nedeni henüz tam olarak ispatlanamamış bir hastalıktır. Bazı çalışmalarda ateroskleroz ve timpanosklerozun ortak bir etyopatogeneze ve benzer risk faktörlerine sahip olduğunu düşündürmektedir. Biz bu çalışmada karotis arter intima media kalınlığının timpanosklerotik hasta grubundaki sıklığını ve timpanoskleroz ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya kliniğimize 2005 ve 2010 yılları arasında kronik otitis media (KOM) tanısı ile başvuran toplam 122 hasta dahil edildi. Çalışma grubu orta kulakta timpanoskleroz görünümü olan toplam 61 hastadan oluşturuldu. Timpanoskleroz saptanmayan 61 hasta ise kontrol grubunu oluşturdu. Tüm hastaların karotis arter damar çapı ve intima-media kalınlığı ile Homosistein, CRP, kolesterol, trigliserid, HDL, LDL düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Çalışma grubunda sağ ve sol karotis arter intima media kalınlığı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. (p ≤ 0,0001). Sonuç: Timpanosklerozlu hastalarda eş zamanlı aterosklerozun bulunabileceği akılda tutulmalı ve bu hastalarda kardiovasküler sistem muayenesi daha detaylı ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Diğer yandan timpanosklerozun gelişimi ve buna neden olan risk faktörleri ortaya konulabilirse hastalığın gelişimi ve ilerlemesi de önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Tympanosclerosis (TS) is a disease characterised by hyaline degeneration of the middle ear and mastoid cells, the cause of which has not yet been fully established. Some studies suggest that atherosclerosis and tympanosclerosis have a common etiopathogenesis and similar risk factors. In this study, we aimed to determine the frequency of carotid artery intima-media thickness in tympanosclerotic patients and its relationship with tympanosclerosis. Patients and Methods: A total of 122 patients admitted to our clinic between 2005 and 2010 with a diagnosis of chronic otitis media (COM) were included in the study. The study group consisted of 61 patients with the appearance of tympanosclerosis in the middle ear. The control group consisted of 61 patients without tympanosclerosis. Carotid artery vessel diameter and intima-media thickness, homocysteine, CRP, cholesterol, triglyceride, HDL, LDL levels were measured in all patients. Results: The intima-media thickness of the right and left carotid arteries were significantly higher in the study group compared to the control group (p ≤ 0.0001). Conclusion: It should be kept in mind that patients with tympanosclerosis may have concomitant atherosclerosis and cardiovascular examination should be performed more carefully and in detail in these patients. On the other hand, if the development of tympanosclerosis and the risk factors that cause it can be identified, the development and progression of the disease can be prevented.