Timpanoskleroz ve cerrahi tedavisi
- Tez No: 31579
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tympanosclerosis, sxirgical treatment, hearing aid
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
67 VI. ÖZET Timpanosklerozun tanımı yapılmış ve patoloj isiyle patogenezi hakkında birçok çalışma bildirilmiş ise de bugüne kadar hastalığın cerrahi tedavisi konusunda bir fikir birliği oluşturulamamıştır. özellikle geç fonksiyonel sonuçlar açısından uygulanan cerrahi yöntemler tartışmaya açık bulunmaktadır. Bu çalışmada son 11 yıl içinde Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi K.B.B. Anabilim dalında timpanoskleroz nedeniyle ameliyat edilen 325 hasta incelemeye alınmıştır. Timpanosklerotik odakların lokalizasyonu otoskobik, mikroskobik ve intraoperatif olarak değerlendirilmiş, işitme kaybı, uygulanan yöntemler, işitme cihazı, işitme kazancı ve ileriye dönük sonuçlar izole timpanoskleroz olgularında ve çeşitli orta kulak patoloj ileriyle kombine seyreden olgularda tartışılmıştır. Anahtar kelime: Timpanoskleroz, cerrahi tedavi, işitme cihazı.
Özet (Çeviri)
68 VII. YABAHCI DİLDEH ÖZET SUltîARY Although the tympanosclerosis had been identified and, many studies had been reported about its pathology and pathogenesis; the consessus concerning its surgical treatment has not been constituted up to now. Especally, the appllied surgical methods regarding the late functional results are in discussion. In this study, 325 cases on which were operated in Gaai University ORL Department during last 11 years due to the tympanosclerosis were evaluated. The localization of tympanosclerotic foci, were assessed in the manner of otoscopic, microscopic and intraoperative features; hearing loss, surgical intervention, hearing aid, hearing gain were evaluated in cases with isolated tympanosclerosis and also in cases with several middle ear pathologies.