Derı̇n hı̇potermı̇k sı̇rkulatuar arrest ı̇leproksı̇mal aort cerrahı̇sı̇ uygulanan hastalarınserebral parankı̇mal değı̇şı̇klı̇klerı̇nı̇ndı̇füzyon mr ı̇le değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluation of cerebral parenchymal changes in patients undergoing proximal aortic surgery with deep hypothermic circulatory arrest using diffusion mri
  1. Tez No: 923462
  2. Yazar: BURAK BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAPLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Diffusion-weighted magnetic resonance imaging, Deep hypothermic circulatory arrest, Silent cerebral ischemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Tezin amacı, derin hipotermik sirkulatuar arrest (DHCA) ile proksimal aort cerrahisi uygulanan hastalarda difüzyon magnetik rezonans (DW-MRI) görüntüleme ile serebral parankimal değişikliklerin değerlendirilmesidir. DHCA uygulanan ve serebral perfüzyon yapılmayan proksimal aort cerrahisi yapılmış hastalar nörolojik olarak asemptomatik olsa da DW-MRI görüntüleme ile serebral iskemik lezyonlar görüntülenebilmektedir. Bu çalışmada ayrıca serebral parankimal değişikliklerin çeşitli klinik ve biyokimyasal parametrelerle olan ilişkisi incelenmiştir. Özellikle DHCA süresi, hasta yaşı, intraoperatif near infrared spektroskopi (NIRS) ölçümleri, preoperatif ve postoperatif nöron spesifik enolaz (NSE) seviyeleri ile serebral iskemi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Metod: Prospektif ve gözlemsel olan çalışmamızda Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tek bir cerrahi ekip tarafından DHCA (18°) uygulanan ve serebral perfüzyon yapılmayan proksimal aort cerrahisi ile birlikte konkomitant cerrahi de uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait preoperatif ve postoperatif DW-MRI, kanda NSE verileri ile ve perioperatif serebral satürasyon verileri toplandı. Hastaların preoperatif (1-3 gün önce) ve postoperatif (7. Güne kadar) kranial DWMRI görüntülemeleri yapıldı. Hastaların operasyon sabahı ve postoperatif (6-36. saate kadar) NSE seviyelerine bakıldı. Hastaların perioperatif serebral satürasyon değerleri NIRS ile ölçüldü. Sessiz serebral infarktüs (SSİ) oluşumunun tüm bu parametreler ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Çalışma toplam 35 olgu ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan 35 olgunun %54.2'sinde (n=19) serebral lezyon saptanmıştır. Toplam 19 olgunun 57 lezyonu vardır. Serebral lezyon saptanmayanlarda; postoperatif NSE ölçümlerindeki ortalama 8.68±20.15 birimlik artış istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0.011; p0.05). Serebral hasar görülenlerin yaşları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır (p=0.025; p0.05). Sonuç: Yapılan çalışmada DHCA uygulanan ve serebral perfüzyon yapılmayan proksimal aort cerrahisi ve konkomitant kardiyak cerrahi geçiren hastalar değerlendirilmiştir. Preoperatif ve postoperatif dönemde NSE ölçümleri ve intraoperatif NIRS parametreleri incelenmiştir. DW-MRI ile yeni oluşmuş serebral iskemik lezyonlar görüntülenmiştir. İleri yaşın (> 60 yaş) serebral hasar riskini artıran önemli bir faktör olduğu göz önüne alınarak, bu hastalarda DHCA kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir ve bu hasta grubunda ek serebral koruma stratejilerinin kullanımı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, dikkatli bir hasta seçimi ve takibi ile DHCA'nın proksimal aort cerrahisinde güvenle uygulanabileceğini düşünüyoruz. Anahtar Kelimeler Difüzyon manyetik rezonans görüntüleme; Derin hipotermik sirkulatuar arrest, Sessiz serebral iskemi
Özet (Çeviri)
Objective: The evaluation of cerebral parenchymal changes in patients undergoing proximal aortic surgery with deep hypothermic circulatory arrest (DHCA) using diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DW-MRI). Although patients who underwent ascending aorta and aortic root aneurysm surgery with DHCA without cerebral perfusion were neurologically asymptomatic, ischemic cerebral lesions could be detected using DW-MRI imaging. In this study, the relationship between cerebral parenchymal changes and various clinical and biochemical parameters was also investigated. Specifically, the association between DHCA duration, patient age, intraoperative near-infrared spectroscopy (NIRS) measurements, preoperative and postoperative NSE levels, and cerebral ischemia was evaluated. Methods: In this prospective observational study, patients undergoing DHCA (at 18°) without cerebral perfusion for ascending aorta and aortic root aneurysm surgery, performed by a single surgical team at Dr. Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital, were included. Preoperative and postoperative MRI data, neuron-specific enolase levels and intraoperative cerebral saturation data from NIRS were collected. Patients underwent cranial DW-MRI imaging preoperatively (1-3 days before surgery) and postoperatively (up to the 7th day). NSE levels were measured on the morning of the surgery and postoperatively (within 6-36 hours). Intraoperative cerebral saturation levels were measured using NIRS. The relationship between these parameters and the formation of asymptomatic cerebral ischemic lesions was investigated. Results: The study included a total of 35 cases. Lesions were detected in 54.2% (n=19) of the 35 cases, with a total of 57 lesions found. In patients without cerebral lesions, the mean increase of 8.68±20.15 units in postoperative NSE measurements was statistically significant (p=0.011; p0.05). Patients with cerebral damage were found to be significantly older (p=0.025; p0.05). Conclusion: In this study, patients undergoing proximal aortic surgery and concomitant cardiac surgery with DHCA without cerebral perfusion were evaluated. Preoperative and postoperative NSE levels and intraoperative NIRS parameters were analyzed. Newly developed cerebral ischemic lesions were detected using DW-MRI. Considering that advanced age (> 60 years) is a significant risk factor for cerebral injury, careful use of DHCA is recommended in this patient population, and additional cerebral protection strategies should be considered. Therefore, we believe that with careful patient selection and monitoring, DHCA can be safely utilized in proximal aortic surgery.