Talasemi tanılı hastalarda, biyokimyasal parametreler, kardiyak manyetik rezonans görüntüleme ve transtorasik ekokardiyografi ile kalp kasındaki demir birikiminin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comparison of biochemical, echocardiographic, and mri-based assessments of myocardial iron deposition in thalassemia patients
- Tez No: 923599
- Danışmanlar: DOÇ. MESUT AYER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Beta Talasemi, Global Longitudinal Strain, Kardiyak Demir Birikimi, Beta Thalassemia, Global Longitudinal Strain, Myocardial Iron Accumulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada talasemi hastalarında kalpte demir birikiminin daha hızlı, ulaşılabilir ve maliyet açısından daha düşük olarak tespiti amacıyla Global Longitudinal Strain (GLS) TTE' nin yaygın olarak kullanılmakta olan T2*MRG 'a göre karşılaştırmalı değerlendirilmesi ve yararlılığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Etik Kurul Başkanlığından 22.04.2024 tarih, E-96317027-514.10-241409061 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Çalışma retrospektif kesitsel tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya 18 yaş ve üzeri talasemi tanılı toplam 34 hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların %47.1'i (n=16) erkek, %52.9'u (n=18) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 27.6±8.2 yıl olup (ortanca=26.5, minimum=18, maksimum=52) olarak hesaplandı. Kalpte demir birikimi açısından T2* MRG ile değerlendirilen risk durumu ile Global Longitudinal Strain (GLS) TTE yöntemiyle belirlenen risk durumu arasında anlamlı bir uyum saptanmadı (p>0.05). Ayrıca, GLS TTE ölçüm değerleri ile biyokimyasal parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0.05). Aynı şekilde, T2* MRG ölçüm değerleri ile biyokimyasal parametreler arasında da anlamlı bir korelasyon saptanmadı (p>0.05). Ancak, sol ventrikül segmenter longitudinal strain analizinde bazı biyokimyasal parametrelerle anlamlı ilişkiler tespit edildi: • Sol ventrikül apikolateral bölgesi: Ferritin ve albumin seviyeleri ile anlamlı ilişki bulundu (p=0.04; p=0.01). • Sol ventrikül anteriorbazal bölgesi: Lökosit, trombosit ve ALT değerleri ile anlamlı korelasyon saptandı (p=0.03; p=0.02; p=0.004). • Midseptal bölge: Hemoglobin, kreatinin ve ALT seviyeleri ile anlamlı ilişki gözlendi (p=0.04; p=0.04; p=0.02). Sonuç: Çalışmamızda, talasemi hastalarında kardiyak demir birikiminin belirlenmesinde GLS TTE, T2* MRG ve biyokimyasal parametreler arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Bununla birlikte, segmental longitudinal strain ölçümleri, kalpte demir birikiminin heterojen dağılım nedenli birikimin gösterebileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, segmental strain analizleri, hastaların bireysel değerlendirilmesinde ve T2* MRG incelemelerinin yönlendirilmesinde yardımcı olabilir. Daha doğru tanısal veriler, hastalığa bağlı komplikasyonların önlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to comparatively evaluate the effectiveness of Global Longitudinal Strain (GLS) measured by transthoracic echocardiography (TTE) in detecting myocardial iron accumulation in patients with thalassemia. The goal is to determine whether GLS TTE, as a faster, more accessible, and cost-effective method, can serve as an alternative to the widely used T2* magnetic resonance imaging (MRI). Materials and Methods: The study was initiated after obtaining ethical approval from the Ethics Committee of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital on April 22, 2024 (Approval No: E-96317027-514.10-241409061). It was designed as a retrospective, cross-sectional, and descriptive study. Results: A total of 34 patients aged 18 years and older with a diagnosis of thalassemia were included in the study. Of the participants, 47.1% (n=16) were male, and 52.9% (n=18) were female. The mean age of the patients was 27.6±8.2 years (median=26.5, minimum=18, maximum=52).No significant correlation was found between the risk classification determined by T2* MRI and the risk classification determined by GLS TTE in assessing myocardial iron accumulation (p>0.05). Additionally, no statistically significant relationship was observed between GLS TTE measurements and biochemical parameters (p>0.05). Similarly, no significant correlation was found between T2* MRI measurements and biochemical parameters (p>0.05).However, some significant relationships were detected between segmental longitudinal strain measurements of the left ventricle and certain biochemical parameters: • Apicolateral region of the left ventricle: Significant correlation with ferritin and albumin levels (p=0.04; p=0.01). • Anterobasal region of the left ventricle: Significant correlation with leukocyte count, platelet count, and ALT levels (p=0.03; p=0.02; p=0.004). • Mid-septal region: Significant correlation with hemoglobin, creatinine, and ALT levels (p=0.04; p=0.04; p=0.02). Conclusion: This study did not find a significant correlation between GLS TTE, T2* MRI, and biochemical parameters in determining myocardial iron accumulation in patients with thalassemia. However, segmental longitudinal strain measurements suggest that myocardial iron accumulation may exhibit a heterogeneous distribution. Therefore, segmental strain analysis may aid in individualized patient assessments and guide T2* MRI examinations. More accurate diagnostic data could contribute to preventing disease-related complications.