Pediatrik kalp damar cerrahisi olgularında farklı taze gaz akışlarının karboksihemoglobin düzeyleri ve postoperatif hasta sonuçlarına etkileri
Effects of different fresh gas flows on carboxyhemoglobin levels and postoperative patient outcomes in pediatric cardiovascular surgery cases
  1. Tez No: 923598
  2. Yazar: HAZAL ÖZSAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA GÜMÜŞ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik Kardiyak Hasta, Düşük Akım Anestezi, Karboksihemoglobin, Pediatric Cardiac Patient, Low-Flow Anesthesia, Carboxyhemoglobin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç Düşük akım anestezi; kapalı halka sistemi kullanılarak, ekshale edilen havanın en az %50'sini, karbondioksiti (CO2) absorbe ettikten ve kullanılmamış anestezik gazların belirli miktarda taze gaz ile karıştırılmasından sonra, bir sonraki inspirasyonda tamamen ya da kısmen hastaya geri döndüğü anestezi uygulamasıdır. Bu uygulamanın geçmişten günümüze, teknolojik ilerlemelerle birlikte ayrıntılı takibe olanak sağlayan donanımlı anestezi cihazlarının geliştirilmesi, fizyolojik, ekonomik ve çevresel olarak sağladığı faydalardan dolayı kullanımı gittikçe yaygınlaşmış, güvenilirliği kanıtlanmıştır. Genel anestezi uygulamalarında kullanılan volatil anestezikler CO2 absorbanları ile etkileşerek karbonmonoksit (CO) gazı açığa çıkarabilmektedirler. CO oluşumu birçok faktöre bağlı değişkenlik gösterir. Anestezik ajanın yoğunluğu, CO2 absorbanının miktarı, nem oranı ve sıcaklık bunlardan bazılarıdır. Kullanılan taze gaz akım hızlarının CO oluşumu üzerine etkileri ise farklı sonuçlarla bildirilmekle birlikte; erişkin hasta gruplarında daha fazla olmak üzere, hem erişkin hem de pediatrik hasta gruplarında düşük akım anestezi uygulamaları uzun yıllardır çalışmalarda yer almakta ve yakın takip ile güvenle uygulanabileceği bildirilmektedir (1)(2)(3). Ancak düşük akım anestezi uygulama tekniği konusunda literatür, konjenital kalp cerrahisi operasyonu geçiren pediatrik hasta gruplarında oldukça kısıtlıdır. Bu çalışmada, kliniğimizde konjenital kalp cerrahisi olgularında klinisyen tercihlerine göre düşük ve yüksek akım anestezi uygulamaları şeklinde prospektif olarak iki gruba ayırdığımız hastalarda farklı taze gaz akım hızları ile anestezi uygulamalarının perioperatif COHb düzeyleri, hemodinamik ve sistemik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Araştırmalar Etik kurul başkanlığının 14.09.2023 tarihli E-96317027-514.10-224461931 sayılı etik kurul onayı alındı ve NCT06097806 numarası ile clinical trials kaydı yapıldı. 01.12.2023-01.12.2024 tarihleri arasında pediatrik kalp ve damar cerrahisinde elektif operasyon geçirecek olan American Society of Anesthesiologists-Amerikan Anestezistler Birliği (ASA) II ve III grubundan 2 ay – 7 yaş arasında genel anestezi alacak, toplam 40 hasta olarak planlandı. Anestezi uzmanının rutin kullanım tercihine bağlı olarak düşük ve yüksek taze gaz akımı kullanımına göre iki gruba ayrıldı. (Düşük taze gaz akımı n=20, Yüksek taze gaz akımı n=20). Düşük akımın liberal tanımı olarak; dakika ventilasyonunun yarısı hedeflendi. Yüksek akım grubunda ise taze gaz akışı rutin olarak 4 l/dk olacak şekilde ayarlandı. Hastaların demografik verileri, operasyon ve anestezi süreleri, operasyon sırasındaki hemodinamik parametreleri, rutinde alınmakta olan kan gazı örneklerinden COHb düzeyleri, ilk 24 saat kanama miktarı, intraoperatif (operasyon sırasında) ve postoperatif (operasyon sonrası) ilk 24 saat kullanılan eritrosit süspansiyon miktarı ve kullanılan diğer kan ürün miktarı, ekstübasyon zamanları, postoperatif böbrek fonksiyon testleri ve diyaliz ihtiyaçları tarafımızca takip edilerek değerlendirildi Bulgular Çalışmamızda düşük akım ve yüksek akım grupları arasında peroperatif farklı zaman periyotlarında (0-30dk, >30dk, Pompa Giriş, Protamin Sonu, Operasyon Sonu ve Yoğun Bakım Ünitesinde) ölçülen CO ilişkili parametreler değerlendirildiğinde (COHb, ETCO2, AKG CO2 ortalamaları) istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0,05). Hem düşük akım grubunun hem de yüksek akım grubunun 0-30 dakikada alınan kan gazı analizinde COHb ortalamaları başlangıç değer kabul edildiğinde; Protamin Sonu COHb ortalamaları diğer tüm zaman diliminde bakılan COHb ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,033). Sonuç Düşük taze gaz akım anestezi tekniğinin kullanılması COHb düzeylerinde bir değişiklik meydana getirmeden tam aksine bu uygulamanın faydalarından yararlanılması bu tekniğin klinik olarak önemli bir avantaj sunduğunu göstermektedir. Özellikle, COHb düzeylerinde belirgin bir değişikliğe yol açmaması, bu hassas hasta popülasyonunda düşük akım anestezisinin uygulanabilirliğini ve güvenilirliğini desteklemektedir. Çalışmamız, pediatrik konjenital kalp cerrahisi hastalarında düşük akım tekniklerinin faydalarını vurgularken, bu alandaki literatüre de önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose Low-flow anesthesia is an anesthesia application in which at least 50% of the exhaled air is completely or partially returned to the patient during the next inspiration, after absorbing carbon dioxide (CO2) using a closed loop system and mixing unused anesthetic gases with a certain amount of fresh gas. Low-flow anesthesia applications have become increasingly widespread and reliable due to the development of equipped anesthesia devices that allow detailed monitoring along with technological advances and the physiological, economic and environmental benefits they provide. Volatile anesthetics used in general anesthesia applications can interact with CO2 absorbents and release carbon monoxide (CO) gas. CO formation varies depending on many factors. The density of the anesthetic agent, the amount of CO2 absorbent, humidity and temperature are some of them. Although the effects of the fresh gas flow rates used on CO formation have been reported with different results, low-flow anesthesia applications have been included in studies for many years in both adult and pediatric patient groups, more so in adult patient groups, and it is reported that it can be applied safely with close monitoring(1) (2) (3). However, the literature on low-flow anesthesia application technique is quite limited in pediatric patient groups undergoing congenital heart surgery. This study aimed to evaluate the perioperative COHb levels, hemodynamic and systemic effects of anesthesia applications with different fresh gas flow rates in patients who were prospectively divided into two groups as low and normal flow anesthesia applications according to clinician preferences in congenital heart surgery cases in our clinic. Material and Method University of Health Sciences, Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Health Application and Research Center Clinical Research Ethics Committee Presidency's ethics committee approval dated 28.09.2023 and numbered E-96317027-514.10-224461931 was received and clinical trials registration was made with the number NCT06097806. A total of 40 patients, aged between 2 months and 7 years, from the American Society of Anesthesiologists-American Society of Anesthesiologists (ASA) II and III groups, who will undergo cardiac surgery in pediatric cardiovascular surgery between 01.12.2023 and 01.12.2024, were planned to receive general anesthesia. They were divided into two groups according to the use of low and high fresh gas flow according to the anesthesiologist's routine use preference. (Low fresh gas flow n=20, High fresh gas flow n=20). As a liberal definition of low flow; half of the minute ventilation was targeted. In the high flow group, the fresh gas flow was routinely set to 4 l/min. Results In our study, when the CO-related parameters measured at different perioperative time periods (0-30 min, >30 min, Pump Entry, End of Protamine, End of Operation and in the Intensive Care Unit) were evaluated between the low-flow and high-flow groups, no statistically significant difference was observed (p>0.05). When the COHb averages in the blood gas analysis taken at 0-30 minutes in both the low-flow group and the high-flow group were accepted as the initial value; the End of Protamine COHb averages were found to be statistically significantly higher than the COHb averages examined in all other time periods (p=0.033). Conclusion The use of low fresh gas flow anesthesia technique does not cause any change in COHb levels, on the contrary, the benefits of these applications show that this technique offers a clinically important advantage. In particular, the fact that it does not cause a significant change in COHb levels supports the applicability and reliability of low flow anesthesia in this sensitive patient population. Our study emphasizes the benefits of low flow techniques in pediatric congenital heart surgery patients and makes an important contribution to the literature in this field.