Demir eksikliği anemisi nedeniyle endoskopik girişim yapılan hasta sonuçlarının etiyolojik değerlendirilmesi
The etiological evaluation of the result of a patient who underwent an endoscopic procedure due to iron definency anemia
  1. Tez No: 923764
  2. Yazar: AHMET ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ERİŞMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demir Eksikliği Anemisi, Endoskopi, Kolonoskopi, Sistemik İnflamatuar İndeksler, Gastrointestinal Sistem Maligniteleri, Iron Deficiency Anemia, Endoscopy, Colonoscopy, Systemic Inflammatory Indices, Gastrointestinal System Malignancies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Demir eksikliği anemisi (DEA), dünya genelinde en sık görülen anemi türlerinden biridir ve genellikle altta yatan gastrointestinal sistem (GİS) patolojilerinden kaynaklanabilir. Bu çalışmanın amacı, DEA tanısı almış hastalarda uygulanan üst ve alt GİS endoskopik incelemelerle, altta yatan etiyolojik faktörleri belirlemek ve DEA'nın malign ya da benign nedenlerinin saptanmasında sistemik inflamatuar indekslerin rolünü araştırmaktır. Çalışma, klinik uygulamada endoskopik inceleme gereksinimlerini optimize etmeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1.12.2022 – 1.12.2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları poliklinik ve servislerinde DEA'sı olup endoskopik inceleme yapılmış hastalar dahil edilmiştir. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar, görüntüleme ve patolojik sonuçları hastane sisteminden retrospektif olarak taranarak kaydedilmiştir. Elde edilen veriler, benign ve malign patolojiler açısından anlamlı farklılıkları belirlemek amacıyla istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: 103 (%43,8)'ü kadın, 132 (%56,2)'si erkek olmak üzere toplam 235 hasta çalışmaya dahil edilmiş ve yaş ortalamaları 65,28 /yıl olarak saptanmıştır (min-max= 19-93). Hastalar, hastaneye başvuru şikayetlerine göre değerlendirildiğinde %39,1 (n=92) oranı ile en yüksek başvuru nedeninin alarm semptomları olmayan GİS semptomları olduğu görülmüştür. Hastaneye yatış nedenleri incelendiğinde ise %57,1(n=112) oranı ile çoğunluğunu 'alarm semptomlarını içeren GİS yakınmaları ve malignite tarama' oluşturduğu görülmüştür. DEA etiyolojisine yönelik yapılan endoskopik işlem sonuçlarında, gastroskopi yapılan toplam 224 hastanın %85,3'ünün, kolonoskopi yapılan toplam 176 hastanın ise %76,1'inin benign patoloji ile sonuçlandığı görülmüştür. Hastalar endoskopik işlem öncesi endoskopik işlemin istenme endikasyonu açısından olan ön tanıları ve işlem sonrası konulan tanılar açısından değerlendirildiklerinde gastroskopi yapılanların %73,1, kolonoskopi yapılanların ise %56,1'inin ön tanı ile uyumlu sonuçlanmadığı görülmüştür. Çalışmaya dahil edilen hastaların kolonoskopi patoloji sonuçlarına (benign/malign) etki eden faktörler univariate ve multivariate modeller ile incelenmiş ve univariate analizsonucunda LDH değeri arttıkça hastanın malign olma ihtimalinin 1,004 kat arttğı saptanmıştır. (OR:1,004, p=0,018). LAR için ise, oran arttıkça hastanın malign olma ihtimalinin 1,132 kat arttığı saptanmıştır (OR:1,132, p=0,018). Diğer değişkenlerin etkisi istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır (p>0,050). Univariate analiz sonucunda etkisi anlamlı çıkan LDH ve LAR değerleri multivariate modele dahil edilmiş ve multivariate analiz sonucunda sadece değişkenlerin birlikte etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,050). Sonuç: Çalışmamızda elde edilen endoskopik işlem verileri doğrultusunda, DEA nedenlerinin büyük çoğunluğunun benign nedenlerden kaynaklandığı tespit edilmiştir, endoskopik girişimlerin maliyetli, zaman alıcı ve komplikasyon riskleri barındıran invaziv tetkikler olması bu işlemleri önceliklendirme ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Sistemik inflamasyon belirteçlerinin maligniteli hastalardaki yüksekliği ile ilgili literatür bulguları DEA'lı hastalarda endoskopik işlem önceliğini sağlamada bu belirteçlerin kullanılabileceğini düşündürmüş ancak çalışmamızda bu açıdan direkt ve belirgin bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Iron deficiency anemia (IDA) is one of the most common types of anemia worldwide and is often due to underlying gastrointestinal (GI) pathologies. This study aims to identify etiological factors through upper and lower GI endoscopic evaluations in patients diagnosed with IDA and to investigate the role of systemic inflammatory indices in distinguishing between malignant and benign causes of IDA. The study seeks to optimize the need for endoscopic examinations in clinical practice. Materials and Methods: Patients with IDA who underwent endoscopic examination at the Ankara Bilkent City Hospital Internal Medicine outpatient and inpatient clinics between December 1, 2022, and December 1, 2023, were included in the study. Demographic, clinical, laboratory, imaging, and pathological data of the patients were retrospectively retrieved from the hospital system and recorded. The collected data were analyzed statistically to determine significant differences between benign and malignant pathologies. Results: A total of 235 patients, 103 (43.8%) women and 132 (56.2%) men, were included in the study, with a mean age of 65.28 years (range: 19-93). When evaluated based on the patients' primary complaints, it was found that the most common reason for admission was non-alarm GI symptoms, accounting for 39.1% (n=92). Regarding hospital admissions, the majority were for“GI complaints with alarm symptoms and malignancy screening,”at 57.1% (n=112). Endoscopic procedure results aimed at IDA etiology revealed that 85.3% of gastroscopies among 224 patients and 76.1% of colonoscopies among 176 patients resulted in benign pathology. When patients were evaluated for pre-endoscopic provisional diagnoses and post-procedure diagnoses, it was found that the provisional diagnosis did not match the final diagnosis in 73.1% of gastroscopies and 56.1% of colonoscopies. Factors influencing colonoscopy pathology results (benign/malignant) in the study population were examined using univariate and multivariate models, and univariate analysis showed that an increase in LDH levels increased the likelihood of malignancy by 1.004 times (OR: 1.004, p=0.018). For LAR, the likelihood of malignancy increased by 1.132 timesas the ratio increased (OR: 1.132, p=0.018). Other variables were not found to have a statistically significant effect (p>0.050). The LDH and LAR values, which were found to be significant in univariate analysis, were included in the multivariate model; however, in the multivariate analysis, the combined effect of these variables was not found to be statistically significant (p>0.050). Conclusion: Based on the endoscopic procedure data obtained in our study, it was determined that the majority of causes of iron deficiency anemia (IDA) were benign. Considering that endoscopic interventions are costly, time-consuming, and invasive procedures with potential complications, the need arises to prioritize these procedures. Although literature findings regarding the elevated levels of systemic inflammation markers in patients with malignancies suggest that these markers might be used to prioritize endoscopic procedures in patients with IDA, no direct or significant association was found in this regard in our study.