Demir eksikliği olan hastalarda yapılan gastroskopi (Endoskopi ve kolonoskopi) sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of gastroscopy (Endoscopy and colonoscopy) results in patients with iron deficiency
- Tez No: 658008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TESLİME AYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, endoskopi, kolonoskopi, Iron deficiency anemia, endoscopy, colonoscopy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Demir eksikliği, demir emiliminin azalması ya da esas olarak gastrointestinal sistemde artan kayıplar nedeniyle toplam vücut demir içeriğinin azalması olarak tanımlanır. Endoskopik ve kolonoskopik değerlendirme demir eksikliğinin etyolojisinin tespiti için önemli tetkiklerdir. Buna rağmen anemi olmaksızın demir eksikliği olan hastalarda, gastrointestinal tarama gerekliliği halen tartışmalıdır. Çalışmamızda demir eksikliği olan hastaların endoskopi ve kolonoskopi sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaçla Ocak 2018- Haziran 2020 tarihleri arasında Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde demir eksikliği etyolojisi nedeniyle endoskopi ve kolonoskopi yapılan 500 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların 390'ında demir eksikliğini anemisi saptanırken, 110'unda anemi olmaksızın demir eksikliği saptanmıştır. Çalışmaya katılan hastaların 307'si kadın 193'ü erkek idi. Hastaların yaş ortalaması 60,1 idi. Hastaların 85'ine sadece endoskopi, 415'ine ise endoskopi ve kolonoskopi birlikte yapıldığı görüldü. Endoskopi yapılan hastalarda en sık izlenen lezyonlar gastrit, polip ve özefajit idi. H.pylori %69 hastada pozitif saptandı. Demir eksikliği anemisi olanlarda 7 hastada, anemi olmayan hastalarda 2 gastrik kitle izlendi. Endoskopik biyopsi sonrası 5 hastada adenokarsinom, 1 hastada non hodgkin lenfoma, 1 hastada nöroendokrin tümör saptandı. Kolonoskopi verilerine bakıldığında en sık görülen lezyonlar sırasıyla hemoroid ve divertikül olarak saptandı. Kolonoskopi biyopsilerinde demir eksikliği anemisi olan grupta 10 hastada adenokarsinom saptanırken anemi olmaksızın demir eksikliği olan grupta kolorektal malignite tespit edilmedi. Sonuç olarak yapmış olduğumuz bu çalışmada anemisi olmayan hastalarda gastrointestinal lezyonların prevalansı anemisi olanlara benzerdi. Ancak, anemi olmaksızın demir eksikliği saptanan hastalarda endoskopik ve kolonoskopik değerlendirme gerekliliği için daha geniş çapta çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Iron deficiency is defined as a reduced content of total body iron due to either decreased absorption or to increased losses mainly at the gastrointestinal tract. Endoscopy and colonoscopy are important examinations to determinate the etiology of anemia. Although, evaluation of gastrointestinal tract by endoscopy has not been established for patients with iron deficiency without anemia. In our study, we aimed the evaluation of endoscopic and colonoscopic results of the patients with iron deficiency. Between January 2018 and June 2020, 500 patient who had undergone endoscopy and colonoscopy in Rize Training and Research Hospital to search iron deficiency were analyzed retrospectively. Of the patients, 390 were diagnosed iron deficiency anemia, 110 were diagnosed iron deficiency without anemia. In our study, 307 patients were female and 193 were male. The mean age of the patients was 60,1. It was seen that 85 patients were undergone endoscopy, 415 patients were undergone both endoscopy and colonoscopy. The most common lesions in patients underdoing endoscopy were gastritis, polyps and esophagitis. H.pylori was positive in %69 of the patients. Gastric masses were observed in 7 patients with iron deficiency anemia and in 2 patients without anemia. After endoscopic biopsy, adenocarcinoma in 5 patients, non hodgkin lenfoma in 1 patient and neuroendocrine tumor in 1 patient were detected. Colonoscopy data showed that the most common lesions were hemorrhoid and diverticulosis coli, respectively. Adenocarcinoma was detected in 10 patients with iron deficiency anemia in colonoscopie biopsies, while noncolorectal malignancy was detected in iron deficiency without anemia. Prevalance of gastrointestinal lesions in patients without anemia was similar to patients with anemia. However, the necessity of endoscoic and colonoscoic evaluation in patients with iron deficiency without anemia requires larger studies.