Antiagregan ve/veya antikoagülan kullanımı olup demir eksikliği anemisi nedeniyleendoskopik girişim yapılan hasta sonuçlarınınetiyolojik değerlendirilmesi
Use of antiagregant and/or anticoagulantdue to iron deficiency anemia results of patients who had endoscopic intervention etiological evaluation
- Tez No: 916812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ERİŞMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, Antiagregan, Antikoagülan, Antitrombotik, Proton pompa inhibitörleri, Gastrointestinal Sistem Maligniteleri, Iron deficiency anemia, Antiplatelet, Anticoagulant, Antithrombotic, Proton pump inhibitors, Gastrointestinal malignancies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Demir eksikliği anemisi (DEA), sık karşılaşılan ve önemli morbidite nedeni olan hastalıklardan biri olup tanı anında etiyolojinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Klinik pratikte sık karşılaşılan antitrombotik ilaçların kullanımı pek çok yönden morbidite ve mortaliteye olumlu yönde katkı sağlasa da, hastada çeşitli mekanizmalarla DEA'nın gelişmesine neden olabilir. Çalışmamızda antitrombotik ilaç kullanan ve DEA saptanan hastalarda, DEA etiyolojisinin dağılımı, çift yönlü endoskopik girişimlerin tanısal verimliliği ve proton pompa inhibitör (PPİ) tedavisinin aşikar kanaması olmayan hastalarda DEA'ya katkısını değerlendirmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif, kesitsel ve gözlemsel bir çalışma olarak planlanmış olup 1 Aralık 2022 - 1 Aralık 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'ne başvuran hastalar üzerinde yürütülmüştür. Dahil edilme kriterleri; DEA tanı kriterlerini sağlayan 18 yaş üzerinde erkek veya postmenopozal kadın olmak, aktif kanama olmaksızın özofagogastroduodenoskopi ve/veya kolonoskopi yaptırmış olmak ve antitrombotik ilaç kullanımı olmak şeklinde belirlenmiştir. Hastaların demografik, laboratuvar, görüntüleme ve patolojik verileri geriye dönük olarak hastane bilgi kayıt sistemi HICAMP üzerinden taranarak kaydedilmiş, elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: 58'i (%60,4) erkek, 38'i (%39,6) kadın olan toplam 96 hasta çalışmaya dahil edilmiş ve yaş ortalaması 71,54 /yıl olarak saptanmıştır. Çalışma kriterlerini sağlayan ve antitrombotik ilaç kullanımı olmayan toplam 139 hasta ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Antitrombotik ilaç kullanımı olan hastaların 72'sinin antiagregan, 30'unun antikoagülan, 6'sının ise hem antiagregan hem de antikoagülan kullanımı olduğu saptanmıştır. Antitrombotik ilaç kullanım durumu ile PPİ kullanım durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p0,050). Sonuç: Çalışmamızda, hastaların %76'sında (n=73) işlem sonrası DEA'ya neden olabilecek bir lezyon tespit edilememiştir. PPİ ve antitrombotik ilaç kullanan hastalarda ise DEA'ya yatkınlığın daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu nedenle, hastalarda ilaç kullanım endikasyonları dikkatlice değerlendirilerek GİS kanama riski belirlenmeli ve demir eksikliği açısından düzenli takip yapılmalıdır. Ayrıca, endoskopik işlemlerin gerekliliği hasta anamnezinin nutrisyonel eksiklikler, alarm semptomları ve ilaç kullanımı gibi tüm yönleriyle detaylı değerlendirilmesi sonrası netleştirilmelidir. Böylece tanısal verimlilik artırılarak oluşabilecek komplikasyonların ve sağlık sistemindeki aşırı iş yükünün azaltılabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Iron deficiency anemia (IDA) is a common and important health issue and identifying its cause at diagnosis is crucial. Antithrombotic drugs, widely used in clinical practice, provide significant benefits in reducing morbidity and mortality but can contribute to IDA through various mechanisms. This study aimed to evaluate the causes of IDA, the diagnostic value of endoscopic procedures, and the effect of proton pump inhibitor therapy on IDA in patients taking antithrombotic drugs without overt bleeding. Materials and Methods: This single-center, retrospective, cross-sectional, and observational study was conducted at Ankara Bilkent City Hospital's Internal Medicine Department between December 1, 2022, and December 1, 2023. The study included male or postmenopausal female patients over 18 years old who met the diagnostic criteria for IDA, had undergone esophagogastroduodenoscopy and/or colonoscopy without active bleeding, and were on antithrombotic drugs. Data on demographics, laboratory tests, imaging, and pathology were collected retrospectively from the hospital's electronic medical record system, HICAMP, and analyzed using statistical methods. Results: A total of 96 patients were included, 58 males (60.4%) and 38 females (39.6%), with an average age of 71.54 years. An additional 139 patients who met the criteria but were not using antithrombotic drugs were included as a control group. Of the patients on antithrombotic therapy, 72 were using antiplatelets, 30 anticoagulants, and 6 both. A significant association was observed between antithrombotic drug use and PPI use (p < 0.001). PPI use was noted in 17.4% of patients not using antithrombotic drugs compared to 41.7% of those using them. Patients not using PPIs had significantly lower transferrin saturation, ferritin, and hemoglobin levels compared to those on PPIs (p = 0.004). Lesions potentially causing IDA were found in 24% (n = 23) of patients through endoscopic procedures, demonstrating their diagnostic value. Among patients using antithrombotic drugs, gastroscopy identified malignancies in 14% of cases, while colonoscopy identified malignancies in 23%. Logistic regression analysis of factors xi affecting endoscopic findings in patients using antithrombotics did not show statistically significant results (p > 0.050). Conclusion: No lesions explaining IDA were identified in 76% (n = 73) of patients after endoscopic procedures. However, patients using PPIs and antithrombotic drugs showed a higher risk of IDA. It is essential to carefully evaluate the need for these medications, assess gastrointestinal bleeding risks, and monitor iron levels regularly. Additionally, the necessity for endoscopic procedures should be determined after a comprehensive evaluation of the patient's history, including dietary factors, symptoms, and medication use. Such an approach may enhance diagnostic efficiency, prevent complications, and alleviate the burden on healthcare systems.