Kültürel destinasyon pazarlaması ve ziyaretçi deneyimi: Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi örneği
Cultural destination marketing and visitor experience: The case of Ankara State Painting and Sculpture Museum
  1. Tez No: 923940
  2. Yazar: ELİF EZGİ TEKİNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür Pazarlaması, Destinasyon, Müze, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Culture, Cultural Marketing, Destination, Museum, Ankara State Painting and Sculpture Museum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırma, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ni ziyaret eden katılımcıların müze deneyimlerine ilişkin algılarını ölçmek ve bu deneyimi etkileyen temel faktörleri belirlemek amacıyla yürütülmektedir. Araştırmada“Ziyaretçi Deneyimi Ölçeği”beş temel boyut (estetik ve atmosfer deneyimi, etkileşim ve katılım, eğitim ve öğrenme deneyimi, hizmet kalitesi, hediyelik eşyalar ve yiyecekler) üzerinden ziyaretçilerin değerlendirmelerini almaktadır. Bu çalışmada, ölçeğin geçerliliğini incelemek amacıyla Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA), güvenilirliğini değerlendirmek için Cronbach's alpha katsayısı, ayrıca gruplar arasındaki farkları belirlemek amacıyla Ki-kare testi, t-testi ve ANOVA yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, müzelerin kültürel, sanatsal ve eğitsel işlevlerini yerine getirirken, ziyaretçilerine bütüncül bir deneyim sunmalarının ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Müzelerin yalnızca sanat eserlerini sergilemekle sınırlı kalmayıp, ziyaretçilerin sosyo-kültürel ve duygusal beklentilerini de karşılaması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to measure the perceptions of participants who visited the Ankara State Painting and Sculpture Museum regarding their museum experiences and to determine the main factors affecting this experience. In the research, the“Visitor Experience Scale”receives visitors' evaluations based on five basic dimensions (aesthetic and atmospheric experience, interaction and participation, education and learning experience, service quality, souvenirs and food). In this study, Explanatory Factor Analysis (EFA) was used to examine the validity of the scale, Cronbach's alpha coefficient was used to assess its reliability, and Chi-square test, t-test and ANOVA methods were used to determine the differences between the groups. The findings show how important it is for museums to offer a holistic experience to their visitors while fulfilling their cultural, artistic and educational functions. It is thought that museums should not only exhibit works of art, but also meet the socio-cultural and emotional expectations of visitors.