Hüseyin Batuhan'ın hayatı ve felsefi görüşleri
Hüseyin Batuhan's life and his philosophical views
- Tez No: 923942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hüseyin Batuhan, bilim, din, eğitim, şarlatanlık, tolerans, Hüseyin Batuhan, science, religion, education, charlatanry, tolerance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Cumhuriyet Döneminde pek çok kıymetli felsefeci yetişmiştir. Günümüzde çoğunun ismine aşinayken bazı felsefecilerimizin bilinirliği kısmen daha az ya da hiç tanınmamaktadır. Adını pek duymadığımız ancak ülkemizde mantık, semiyotik ve bilim felsefe alanlarında değerli ve önemli çalışmalar yapmış isimlerden birisi de Hüseyin Batuhan'dır. Hüseyin Batuhan, felsefesinin temel problem alanını bilim ekseninde belirler. Güçlü bir bilimsel bakış açısına sahip olan düşünürün temel gayesi de bilimsel bakış açısının toplumumuzda kök salması ve geleceğimize yön veren yegâne bakış açısı olmasıdır. Bu çalışmanın amacı ülkemizde felsefe öğreniminin yaygınlaşmasını ve felsefenin bilinirliğini artırmak için çaba göstermiş olan değerli felsefecilerimizden Hüseyin Batuhan'ı tanıtmaktır. Hüseyin Batuhan, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde felsefe bölümünün kurulmasına öncülük eden ve felsefe öğretmenlerinin mantık alanında kendilerini yetiştirmesi için çaba göstermiş bir isimdir. Alanyazında kendisiyle ilgili henüz bir çalışma yapılmamış olmasının eksikliğini bu çalışma ile gidermeyi amaçlamaktayız. Çalışmamızı Batuhan'ın hayatı ve din, bilim, eğitim, tolerans konusundaki görüşleriyle sınırlandırarak ele almaya çalıştık. Kitapları ve makaleleri doğrultusunda onun felsefi bakış açısını ortaya koymak ana gayemizdir. Tezimizin ilk bölümü Hüseyin Batuhan'ın hayatı, Türk düşünce tarihindeki yeri, bilim, şarlatanlık ve eğitim ile görüşleri, ikinci bölümü ise din ve tolerans kavramına dair görüşlerinden oluşmaktadır. Çalışmamız düşünürün çalışma alanı olan bilim felsefesi bağlamında felsefi düşüncesi hakkında derli toplu bir bilgi edinilmesine imkân sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Many important philosophers were raised during the Republican period. We are familiar with most of the names nowadays, but some of them are less well-known or aren't recognized. Among them, we do not know much about but who has made valuable and important studies in the fields of logic, semiotics and philosophy of science in our country is Hüseyin Batuhan. Hüseyin Batuhan determines the main problem area of philosophy along the axis of science. He has a strong scientific point of view and his main goal is rooting of a scientific perspective and making it the only perspective that directs our future. The purpose of this study is to introduce Hüseyin Batuhan, one of our valuable philosophers who has made efforts to disseminate the education of philosophy in our country and increase the awareness of philosophy. Hüseyin Batuhan is a name who led the establishment of the philosophy department at the Middle East Technical University and made efforts to educate philosophy teachers in the field of logic by themselves. We aim to eliminate the lack of research about him in the literature with this study. Our study is limited to Batuhan's life and his opinions on religion, science, education and tolerance. Our main purpose is to reveal his philosophical perspective based on his books and articles. The first part of our thesis is composed of Hüseyin Batuhan's life, the place in Turkish intellectual history, his views on science, charlatanry. The second part consists of his views on education, religion and tolerance. Our study will provide an opportunity to obtain concise information about his philosophical thought in the context of his field of study; philosophy of science.