1982 Anayasası'nda seyahat hürriyetinin sınırlandırılması rejimi
The restriction of freedom of travel in the 1982 Constitution
  1. Tez No: 924305
  2. Yazar: KERİM YAŞIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat, Seyahat Hürriyeti, Temel Hak ve Hürriyetler, Sınırlandırma Rejimi, 1982 Anayasası, Movement, Freedom of Movement, Fundamental Rights and Duties, The Regime of Restriction, the Constitution of 1982
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
1982 Anayasası'nda, Türk hukuk mevzuatında ve birtakım uluslararası metinlerde düzenlenen seyahat hürriyetinin terminolojisini, tarihsel gelişimini, sınırlandırma sebeplerini ve seyahat hürriyetine dair yargı kararlarını incelemeyi hedef tutan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde seyahat hürriyetinin terminolojik olarak incelemesine yer verildikten sonra seyahat hürriyeti ile ilgili mevzuatlardan, seyahat hürriyetinin diğer devletlerin mevzuatlarında ne şekilde düzenlendiğinden ve hürriyetin tarihsel gelişiminden bahsedilmiştir. Tarihsel gelişim incelenirken cumhuriyetin ilanı göz önüne alınarak cumhuriyetin ilanından önce ve sonra yapılan düzenlemeler karşılaştırılmış, seyahat hürriyetine ilişkin düzenlemeler irdelenmiştir. Ardından seyahat hürriyetinin 1982 Anayasası'nda yer alan diğer temel hak ve hürriyetler ile olan ilişkisine dair incelemelere yer verilmiştir. Seyahat hürriyetine ilişkin sınırlandırma sebepleri çalışmanın ikinci bölümünde yer almaktadır. Bu bölüm altında ilk olarak seyahat hürriyetinin sınıflandırılması ve kapsamı değerlendirilmiş, seyahat hürriyeti ile ilgili yapılan anayasa değişiklikleri incelenmiş, devamında ise seyahat hürriyetine ilişkin sınırlandırma rejimi incelenmiştir. Seyahat hürriyetine ilişkin sınırlandırmalar incelenirken anayasanın genel hükümlerinde yer alan sınırlandırma rejimine ilişkin bilgiler verilmiş, olağan dönem ve olağanüstü dönemlerde sınırlandırmaların şartları incelenmiş ve bu hususların seyahat hürriyeti ile ilgisi kurulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise seyahat hürriyeti ile ilgili ulusal ve uluslararası yargı kararlarına yer verilmiş ve pandemi döneminde uygulanan tedbirler değerlendirilmiştir. Ayrıca pandemi döneminde verilen yargı kararlarının hukuka uygunluğuna ilişkin incelemeler yapılmıştır. vi
Özet (Çeviri)
This study, which aims to examine the terminology, development, reasons for restrictions and judicial decisions on freedom of movement regulated in the Turkish legislation in the 1982 constitution and certain international texts, consists of three parts. In the first part of the study, the terminology of freedom of movement, the legislation related to it, and the development of freedom were mentioned. While examining the development, the regulations before and after the republic were compared, and the regulations related to the freedom of movement were examined. Then, studies on the relationship of the freedom of movement with other fundamental rights and freedoms contained in the 1982 constitution were included. The reasons for restrictions on the freedom are included in the second part of the study. Under this section, the classification and scope of the freedom of movement were evaluated, the constitutional amendments made related to the freedom were examined, and then the restriction regime related to it was examined. During this examination, information was provided on the restriction regime contained in the general provisions of the constitution, the conditions of restriction during ordinary and extraordinary periods were examined, and the relevance of these issues to the freedom of travel was established. In the third part of the study, national and international judicial decisions related to freedom of movement were included and the measures applied during the pandemic period were evaluated. In addition, investigations were made on the legality of judicial decisions made during the pandemic period.