Tereke temsilcisi
Estate representative
- Tez No: 924306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tereke Temsilcisi, Miras, Miras Ortaklığı, El Birliği İle Hareket Etme İlkesi, Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi, Estate Representative, Inheritance, Inheritance Partnership, Principle of Collaboration, Will Executor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
TEREKE TEMSİLCİSİ Mert KARAKAYA Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2025 Danışman: Doç. Dr. Gökhan ŞAHAN ÖZET 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.28/1 uyarınca kişilik ölümle sona erer. Mirasbırakanın ölmesiyle de mirası açılır. Böylece mirasçılar TMK m.599/1 uyarınca, mirasbırakanın ölmesiyle birlikte kanun gereğince mirası bir bütün halinde kazanırlar ve terekedeki malvarlığının yanında intikale elverişli halde bulunan haklar ve borçlarda kendiliğinden mirasçılara geçer. Bu şekilde mirasın açıldığı anda birden fazla mirasçının da bulunması halinde, mirasçılar arasında, mirasın geçişinden paylaşmanın yapılmasına kadar, terekedeki hakları ve borçları da ihtiva eden bir ortaklık meydana gelir. Söz konusu ortaklık ise Türk Medeni Kanunu'nda ''miras ortaklığı'' olarak ifade edilmiştir. Mirasın paylaşılmasına kadar devam eden bu ortaklık türü tüzel kişiliğe haiz değildir ve bu sebeple de organlara sahip değildir. Bu yüzden miras ortaklığını meydana getiren mirasçılar, tereke unsurları üzerinde el birliği ile hak sahibidirler. Dolayısıyla da el birliği ile hak sahipliğinin bir sonucu olarak, tereye ilişkin olarak yönetim ve tasarruf işlemlerinin yapılabilmesi için, kanundan ve sözleşmeden kaynaklanan istisnalar saklı kalmak kaydı ile bütün mirasçıların birlikte hareket etmeleri ve oy birliği ile karar almaları gerekmektedir. Mirasçıların münferit olarak veya oy çokluğuyla bu işlemleri yapamamaları öğretide ''birlikte hareket etme ilkesi'' olarak ifade edilmektedir. Bu ilkenin katı bir şekilde uygulanması, miras ortaklığının hareket kabiliyetinin işlevsiz hale gelmesine ve mirasçılar arasında karar alınamamasına sebebiyet verebilir. Oluşabilecek olumsuz hallerin giderilmesine yönelik olarak mirasbırakan tarafından sağlararası işlemlerle veya ölüme bağlı tasarruflarla bazı tedbirler alınabilir. Aynı şekilde kanun koyucu tarafından da söz konusu ilkeyi yumuşatıcı bazı istisnai hükümlerde öngörülmüştür. Miras ortaklığında birlikte hareket etme ilkesinin işlevini kaybetmesi halinde, ortaklığı yeniden işlevsellik kazandıracak yöntemlerden bir tanesi de söz konusu ortaklığa tereke temsilcisi atanmasıdır.
Özet (Çeviri)
ESTATE REPRESENTATIVE Mert KARAKAYA Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master's Thesis, January 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Gökhan ŞAHAN ABSTRACT According to Article 28/1 of the Turkish Civil Code No. 4721, personality ends with the occurrence of death. The inheritance is also opened with the death of the testator. Thus, the heirs acquire the inheritance as a whole in accordance with the law upon the death of the testator in accordance with Article 599/1 of the Turkish Civil Code, and the rights and debts that are suitable for transfer in addition to the assets in the estate are automatically transferred to the heirs. In this way, if there is more than one heir at the time the inheritance is opened, a partnership is formed between the heirs, including the rights and debts in the estate, from the transfer of the inheritance to the division. The partnership in question is expressed as“partnership of inheritance”in the Turkish Civil Code. This type of partnership, which continues until the division of the inheritance, does not have a legal personality and therefore does not have organs. Therefore, the heirs who form the inheritance partnership are jointly entitled to the elements of the estate. Therefore, as a result of jointly entitled to the inheritance, in order to carry out the management and disposal transactions regarding the estate, all heirs must act together and make decisions unanimously, without prejudice to the exceptions arising from the law and the contract. The fact that the heirs cannot carry out these transactions individually or by majority vote is expressed in the doctrine as the ''principle of acting together''. The strict application of this principle may cause the mobility of the inheritance partnership to become dysfunctional and the inability to make decisions between the heirs. In order to eliminate the negative situations that may arise, some measures can be taken by the testator through provisional transactions or death-related dispositions. Similarly, the legislator has also foreseen some exceptional provisions that soften the principle in question. In the event that the principle of acting together in the inheritance partnership loses its function, one of the methods that will make the partnership functional again is to appoint an estate representative to the partnership in question.