Osteomyelit tanılı çocuklarda klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, laboratory, and radyolojical findings in children diagnosed with pediatric osteomyelitis
  1. Tez No: 924576
  2. Yazar: RAWAN MOHANAD JAMAL ALKHABBAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, enfeksiyon, kemik, osteomyelit, Bone, child, infection, osteomyelitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Osteomiyelit, kemik dokusunun iltihaplanması olup latince osteo (kemik) ve myelit (iltihap) kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir tıbbi terimdir. Osteomiyelit genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık artışı ve kemik bölgesinde hassasiyet ile kendini gösterir. Tedavi edilmezse, kemiğin yapısal bütünlüğüne zarar verebilir, abse (iltihaplı kesecikler) oluşabilir ve hatta kemik kaybına yol açabilir.Bu çalışmada, 2014-2024 yılları arasında hastanemiz çocuk kliniği , çocuk enfeksiyon polikliniği ve ortopedi ve travmatoloji kliniğine başvuran osteomyelit tanısı alan vakaların demografik verilerini, başvuru sırasındaki laboratuvar, görüntüleme bulgularını ve tedavis sonrası görüntüleme bulguları, mortalite ve morbiditenin değerlendirmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Hastanemiz Çocuk Hastalıkları Kliniği, Çocuk Enfeksiyon Polikliniği ve Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne 08.03.2014-08.03.2024 tarihleri arasında osteomiyelit tanısı alan 18 yaş altı hastaların demografik ve klinik özellikleri, başvuru sırasındaki ve tedavi sonrasındaki bulguları, mortalite ve morbiditesi retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 45 hasta dahil edilmiştir; bunların %60'ı erkek ve %40'ı kızdır. En sık başvuru şikayetleri şişlik (%44,4), ağrı (%40) ve hareket kısıtlılığı (%31,1) olarak belirlenmiştir. Osteomyelit en sık sağ diz (%13,3), sol diz (%13,3) ve sağ kalça (%11,1) bölgelerini etkilemiştir. Laboratuvar bulguları, ortalama lökosit sayısının 11,50±4,82 10³/µL, nötrofil sayısının 6,24±4,01 10³/µL, medyan lenfosit sayısının 2,84 [2,32-4,60] 10³/µL, hemoglobin düzeyinin 11,33±1,53 g/dL, medyan trombosit sayısının 369 [306-480] 10³/µL, medyan C- reaktif protein düzeyinin 19 [5,50-84,50] mg/L, medyan prokalsitonin düzeyinin 3,46 [2,01-5,79] µg/L, ortalama sedimentasyon hızının 32,90±25,31 mm/saat, medyan kalsiyum düzeyinin 9,60 [9,30-10,10] mg/dL, medyan fosfor düzeyinin 4,90 [4,30-5,20] mg/dL ve medyan magnezyum düzeyinin 2,10 [1,90-2,20] mg/dL olduğu saptanmıştır. Hastaların %48,9'unda (n=22) yapılan kültürlerde üreme gözlemlenmemiştir; en sık izole edilen patojen metisiline duyarlı Staphylococcus aureus'dur. Maynetik rezonans görüntülemesi yapılan hastaların %91,2' sinde pozitif bulgular bulunmuştur. En sık kullanılan antibiyotikler Teikoplanin, Seftriakson, Klindamisin ve Vankomisin olmuştur. Önemli bir bulgu olarak, pozitif kültür sonuçları olan hastaların ortalama kalsiyum düzeyi 9,48±0,37 mg/dL iken, üreme göstermeyen hastaların ortalama kalsiyum düzeyi 9,80±0,55 mg/dL olarak saptanmış ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,044). Sonuç: Osteomiyelit, pediatrik hastalar için potansiyel olarak ciddi ve yaşam kalitesini etkileyebilecek bir hastalıktır. Erken tanı, hızlı ve doğru tedavi (antibiyotik ve gerektiğinde cerrahi müdahale) ile osteomiyelit başarıyla tedavi edilebilir ve komplikasyonlar önlenebilir. Bu nedenle, osteomiyelit tanısı konan çocuklar, özellikle ilk birkaç gün içinde, dikkatli bir şekilde izlenmeli ve tedaviye başlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Osteomyelitis is the inflammation of bone tissue, derived from the Latin terms“osteo”(bone) and“myelit”(inflammation). Osteomyelitis typically manifests with symptoms such as pain, swelling, increased temperature, and tenderness in the affected bone area. If left untreated, it can compromise the structural integrity of the bone, lead to the formation of abscesses (infected pockets), and even result in bone loss. This study aimed to evaluate the demographic data of patients diagnosed with osteomyelitis who presented to our hospital's pediatric clinic, pediatric infectious disease outpatient clinic, and orthopedics and traumatology clinic between 2014 and 2024, along with laboratory and imaging findings at the time of admission, post-treatment imaging results, and an assessment of mortality and morbidity. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on the demographic and clinical characteristics of patients under 18 years of age diagnosed with osteomyelitis who presented to our hospital's Pediatric Diseases Clinic, Pediatric Infectious Disease Outpatient Clinic, and Orthopedics and Traumatology Clinic between March 8, 2014, and March 8, 2024. This analysis included findings at the time of admission and post-treatment, as well as assessments of mortality and morbidity. Results: A total of 45 patients were included in the study, comprising 60% males and 40% females. The most common presenting complaints were swelling (44.4%), pain (40%), and limited mobility (31.1%). The most frequently affected sites of osteomyelitis were the right knee (13.3%), left knee (13.3%), and right hip (11.1%). Laboratory findings revealed an average leukocyte count of 11.50±4.82 10³/µL, neutrophil count of 6.24±4.01 10³/µL, median lymphocyte count of 2.84 [2.32-4.60] 10³/µL, hemoglobin level of 11.33±1.53 g/dL, median platelet count of 369 [306-480] 10³/µL, median CRP level of 19 [5.50-84.50] mg/L, median procalcitonin level of 3.46 [2.01-5.79] µg/L, average sedimentation rate of 32.90±25.31 mm/hour, median calcium level of 9.60 [9.30-10.10] mg/dL, median phosphorus level of 4.90 [4.30-5.20] mg/dL, and median magnesium level of 2.10 [1.90-2.20] mg/dL. Cultures obtained from 48.9% (n=22) of the patients showed no growth, with methicillin-sensitive Staphylococcus aureus being the most frequently isolated pathogen. Magnetic resonance imaging revealed positive findings in 91.2% of the cases.The most commonly used antibiotics were Teicoplanin, Ceftriaxone, Clindamycin, and Vancomycin. Notably, the average calcium level in patients with positive culture was 9.48±0.37 mg/dL, while those without growth had an average calcium level of 9.80±0.55 mg/dL, with a statistically significant difference (p=0.044). Conclusion: Osteomyelitis is a potentially serious condition that can significantly affect the quality of life in pediatric patients. With early diagnosis and prompt, accurate treatment (including antibiotics and surgical intervention when necessary), osteomyelitis can be successfully managed, and complications can be prevented. Therefore, children diagnosed with osteomyelitis should be carefully monitored and treatment should be initiated, particularly within the first few days.