Karaçay-Malkar atasözleri üzerine dilsel bir inceleme
A linguistic study on Karaçay-Malkar proverbs
  1. Tez No: 924696
  2. Yazar: GÜLİSTAN AKTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAYRAMBEK OROZOBAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Karaçay-Malkar atasözleri, ses özellikler, morfolojik yapı, sözvarlığı, Karaçay-Malkar atasözleri, audio features, morphological, structure, vocabulary
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Bu çalışma, Karaçay-Malkar Türkçesine ait atasözlerinde geçen sözcüklerin fonetik, morfolojik ve söz varlığı açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Tez çalışmasının inceleme kısmı üç ana bölümden oluşur. Tezin Birinci bölümünde Karaçay-Malkar atasözlerindeki sözcüklerin fonetik analizi yapılmış ve bu dilsel malzeme üzerinden Karaçay-Malkarcanın ses özellikleri, ünlü ve ünsüz harflerin kullanım durumu ve ses olayları üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu veriler Eski Türkçe dönemine ait yazı dilleriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. İkinci bölümünde, Karaçay-Malkar atasözlerindeki dikkat çeken gramer ögeleri ele alınmış; atasözlerinde yer alan sözcüklerin morfolojik yapılarının analizi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Karaçay-Malkar atasözlerinin söz varlığı ele alınarak sözcüklerin gramatikal türü ve tematik durumu değerlendirilmiştir. Ardından çalışmanın atasözlerindeki sözvarlığının anlam ve gramatikal kullanımının daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla kapsamlı bir sözlük bölümüne yer verilmiştir. Çalışma Giriş kısmıyla başlayıp Sonuç ve Kaynakça bölümleriyle sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine proverbs which belong to Karachay-Malkar Turkish in terms of phonetics, morphology and vocabulary. The examination part of the thesis consists of three main parts. In the first part of the thesis the sound features of the language, the usage of vowels and consonants and edge effects are emphasized through this linguistic material with the phonetic analysis of the words in Karachay Malkar proverbs. Also, these data were evaluated by comparing with the written languages which belong to Old Turkish period. In the second part, the remarkable grammatical elements in Karachay-Malkar proverbs are discussed; the morphological structures of the words in the proverbs are analyzed. In this context, the root and suffix structures of the words and the morphological elements frequently used in proverbs are examined. In the third part, the grammatical category and thematic status of the words are handled by dealing with the vocabulary of Karachay Malkar proverbs. Afterwards, a comprehensive dictionary section is included in order to provide a better understanding of the meaning and grammatical use of the vocabulary in the proverbs of the study. The study starts with the introduction and ends with the conclusion and bibliography section.