Biyokütle enerji santrali uçucu küllerinin beton özelliklerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of biomass power plant fly ash on concrete properties
  1. Tez No: 924709
  2. Yazar: ROHULLAH DELAWAR ZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MAHMUT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle enerji santralleri küllerinin, Beton, Mineral Katkı, Agrega, Biomass power plant ashes, Concrete, Mineral Additive, Aggregate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Enerji santrallerinden kaynaklanan uçucu kül miktarı, sanayinin gelişmesine paralel olarak her geç gün artmaktadır. Atık miktarının artışı, çevresel ve ekonomik açıdan birçok probleme neden olmuştur. Bu problemlerin çözülmesi yönelik yapılan çalışmalar sonucunda, atık yönetimi kavramı ortaya çıkmıştır. Buna göre bir atık, oluşumundan bertarafına kadar geçen süreçte, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilemeyecek şekilde yönetimi sağlanmalıdır. Atığın yönetimi süreci, atığın oluşumun önlenmesi, azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü gibi yollar ile sağlanabilmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada biyokütle enerji santralleri küllerinin beton üretiminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada, farklı bölgelerde (Karataş biyokütle külü, Aydın biyokütle külü, Kağıt uçucu külü,) biyokütle enerji santrallerinden ve kağıt fabrikasından elde edilen küller ve agrega olarak ise Çukurova bölgesi kireçtaşları kullanılmıştır. Betonların bazı mekanik ve fiziksel özellikleri araştırılmıştır Endüstriyel atıklar beton karışımlarına ağırlıkça %0, %10, %20 ve %30 oranlarında çimento ile ikame edilen oranlarda karıştırılmıştır. Biyokütle küller ve kağıt fabrikasından elde edilen küller, kimyasal bileşimleri, fiziksel özellikleri ve beton üzerindeki etkileri açısından karşılaştırılmıştır. Beton özelliklerinden basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, ultra ses geçiş hızı, kapiler su emme, kıvam testi ve kuru birim ağırlık deneyleri yapılmıştır. Ayrıca betonların mineralojik özellikleri XRD ve SEM kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The amount of fly ash generated by power plants has been increasing daily in parallel with industrial development. The rise in waste production has led to numerous environmental and economic problems. In response to these issues, the concept of waste management has emerged. According to this approach, waste must be managed in a manner that prevents negative impacts on the environment and human health throughout its lifecycle, from generation to disposal. The waste management process can be achieved through various methods, including waste prevention, reduction, reuse, and recycling. Therefore, this study investigates the usability of biomass power plant ashes in concrete production. In this research, ashes obtained from different regions (Karataş biomass ash, Aydın biomass ash, and paper fly ash) from biomass power plants and a paper factory were used. Additionally, limestone from the Çukurova region was utilized as aggregate. Several mechanical and physical properties of the concrete were examined. Industrial wastes were incorporated into the concrete mixtures at replacement ratios of 0%, 10%, 20%, and 30% by weight of cement. Biomass ashes and ashes obtained from the paper industry were compared in terms of their chemical composition, physical properties, and effects on concrete. Concrete properties such as compressive strength, splitting tensile strength, ultrasonic pulse velocity, capillary water absorption, consistency test, and dry unit weight were analyzed. Furthermore, the mineralogical characteristics of the concrete samples were evaluated using XRD and SEM analyses.