Arıcılığın ekonomiye katkısı ve temel sorunları (Ardahan ili örneği)
The contribution of beekeeping to economy and its basic problems (The example of Ardahan province)
- Tez No: 924722
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECİP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Arıcılık Ekonomisi, Bal ve Arı Ürünleri, Kırsal Kalkınma İktisadı, Üretimde Verimlilik, Ardahan, Arıcılığın Sorunları, Beekeeping Economy, Honey and Bee Products, Rural Development Economics, Efficiency in Production, Ardahan, Problems of Beekeeping
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezde, kırsal kalkınma iktisadı bağlamında Ardahan yöresi arıcılığının ekonomiye katkısı ve temel sorunları araştırılmış, bal verimini etkileyen faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Ardahan ilinin coğrafi konumunun gayet uygun olması ve ekolojik yapısının arıcılık için çok zengin doğa koşulları sunmasına rağmen, söz konusu bu potansiyelden yeterince fayda sağlanamadığı tespit edilmiştir. Araştırmada, Ardahan ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren arıcılık işletmelerinin temel sorunlarını tespit etmek, arıcıların bal dışında ürettikleri ürünler hakkında güncel bilgiye ulaşmak, koloni başına düşen bal veriminin düşük olmasının nedenlerini araştırmak ve en önemlisi, verimi artırmak için kırsal kalkınma bağlamında nelerin yapılması gerektiğini tespit etmek amaçlanmıştır. Ardahan'da üretilen bal ve diğer arı ürünlerinin hak ettiği değerde pazarlanması için bal borsası kurulması, sahte piyasa ballarının girişlerinin yasaklanması için önlemler alınması ve arıcılık faaliyetlerinden üst seviyede faydalanılabilmesi için alternatif bir turizm çeşidi olan Api turizmi konusunda bilinç oluşturulması gereği; çalışmamızda vurgulanan temel meselelerdir. Bahsi geçen bu konularla ilişkili olarak Ardahan Arıcılar Birliği kayıtlarından faydalanılmıştır. Bu kapsamda, toplam 612 kayıtlı üreticiden, aktif durumda olan 315 arıcılık işletmesi ile yüz yüze görüşülerek anket usulüyle 36 adet soru sorulmuş ve bu soruların cevapları SSPS programı yardımıyla analiz edilmiştir. Ayrıca Ardahan Arıcılık Gen Merkezi başta olmak üzere, Ardahan Arıcılar Yetiştirme Birliği, Tarım İl Müdürlüğü ile diğer ilgili kurumlarda, kuruluşlarda görev yapan uzmanlarla görüşülerek konuyla ilgili bilgi ve tecrübeler kayıt altına alınmıştır. Çalışmada, Ardahan yöresinde arıcılık faaliyetinde bulunanların çoğunluğunun erkeklerden oluştuğu, kadın üreticilerin bu alanda zayıf kaldığı görülmektedir. Yörede aktif durumda olan 315 arı işletmesi ile yapılan görüşmelerde; mesleki olarak, %33 oranıyla kamu çalışanlarının ilk sırada yer aldığı ve faaliyette bulunanların çoğunun arıcılığı ikinci bir iş (ek iş) olarak yaptığı anlaşılmıştır. Arıcılık işletmelerinin %70'ine yakınının sadece bal üretimi yaptığı, bal dışındaki arı ürünleriyle ilgilenmediği belirlenmiştir. İşletmelerle yapılan anketten de anlaşıldığı üzere üreticilerin sırasıyla %10,8'nin polen, %3,5'nin propolis, %2,5'nin arı sütü, %1,3'nün arı zehri ürettiği bilgisine ulaşılmıştır. 2017 yılında coğrafi işaret alan Ardahan Çiçek Balının üretim miktarının Türkiye ortalamasının hayli altında kaldığı gözlenmiştir. Çalışma kapsamında, sahadaki verilere dayalı olarak, Ardahan'da yaklaşık 420 ton bal ve 3 ton balmumu üretildiği bilgisine ulaşılmıştır. Oysa TÜİK (2023)'in verileri çerçevesinde, Ardahan ilinde toplam 171 ton bal üretildiği bilgisinin paylaşıldığı görülmektedir. Somut veriler baz alındığında, Ardahan arıcılarının, toplam üretim bakımından, 81 il içerisinde 69. sırada, Doğu Anadolu illeri arasında ise 12. sırada olduğu görülmektedir. Ardahan'da arıcıların temel sorunlarının başında; kışlama, temel eğitim ve yöntem eksikliği, Artvin ve civar illerden gelen arıların yaydığı hastalık ve arı ırkında meydana getirdiği melezleştirme olayı, ana arı değişim sürecinde yapılan hatalar, çayır biçme takviminin öne alınması, gece ve gündüz sıcaklık farkından dolayı oluşan don (kırağı), il dışında imal edilen ancak içeriğinin ne olduğu tam olarak bilinmeyen keklerin neden olduğu hastalıklar, Afrika, Suriye, İran ve Arabistan üzerinden gelen toz bulutları, iklim değişikliği ve kolonilere yapılan yanlış müdahaleler nedeniyle oluşan stres faktörü gibi birtakım sorunlar gelmektedir. Çalışma boyunca, bahsi geçen bu sorunlar da göz önünde bulundurularak, Ardahan'daki arıcılığın çözülebilir durumda olan temel sorunlarına, başta verimi artırma amacı doğrultusunda, bir takım çözüm önerileri sunularak, kırsal kalkınma iktisadına katkı sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the contribution of beekeeping to the economy and its fundamental problems in the Ardahan province were investigated in the context of rural development economics, and the factors affecting honey yield were tried to be determined. Although the geographical location of Ardahan province is very suitable and its ecological structure offers very rich natural conditions for beekeeping, it has been determined that this potential is not sufficiently utilized. The aims of the research are respectively to determine the fundamental problems of beekeeping enterprises operating in Ardahan province and its districts, to reach up-to-date information about the products produced by beekeepers other than honey, to investigate the reasons for the low honey yield per colony, and most importantly, to determine what should be done in the context of rural development in order to increase yield. The main issues emphasized in our study are as follows, the establishment of a honey stock exchange for the marketing of honey and other bee products produced in Ardahan at the value they deserve, taking measures to prohibit the entry of fake market honeys, and creating awareness about Apitourism, an alternative tourism type, in order to benefit from beekeeping activities at the highest level. In relation to these aforementioned issues, the records of the Ardahan Beekeepers Association were used. In this context, 315 active beekeeping enterprises out of a total of 612 registered producers were interviewed face to face and 36 questions were asked using the survey method and the answers to these questions were analyzed with the help of the SSPS program. In addition, experts working in the Ardahan Beekeeping Gene Center, Ardahan Beekeepers Breeding Association, Provincial Directorate of Agriculture and other relevant institutions and organizations were interviewed and their knowledge and experiences on the subject were recorded. In the study, it was observed that the majority of those engaged in beekeeping activities in the Ardahan region were men and that female producers were weak in this field. In the interviews conducted with 315 active beekeeping enterprises in the region, it was found out that public employees were in the first place with a rate of 33%, and most of those who were active did beekeeping as a second job (additional job). It was determined that almost 70% of the beekeeping enterprises only produced honey and were not interested in bee products other than honey. As understood from the survey conducted with the enterprises, it was determined that 10.8% of the producers produced pollen, 3.5% propolis, 2.5% royal jelly and 1.3% bee venom, respectively. It was observed that the production amount of Ardahan Flower Honey, which received a geographical indication in 2017, was well below the Turkish average. Within the scope of the study, based on the data in the field, it was found out that approximately 420 tons of honey and 3 tons of beeswax were produced in Ardahan. However, within the framework of TÜİK (2023) data, it is seen that the information shared is that a total of 171 tons of honey was produced in Ardahan province. Based on concrete data, it is seen that Ardahan beekeepers are in the 69'th place among 81 provinces and 12'th place among Eastern Anatolian provinces in terms of total production. In the study it was found out that the main problems of beekeepers in Ardahan are respectively wintering, lack of basic education and methods, diseases spread by bees coming from Artvin and surrounding provinces and the hybridization event they cause in the bee race, mistakes made during the queen bee exchange process, bringing the meadow mowing calendar forward, frost caused by the difference in day and night temperatures, diseases caused by the cakes manufactured outside the province, the exact content of which is not known, dust clouds coming from Africa, Syria, Iran and Arabia, climate change and stress factors caused by wrong interventions made to the colonies. Throughout the study, considering these problems, a number of solution suggestions were made to the fundamental problems of beekeeping in Ardahan that could be solved, primarily with the aim of increasing productivity, and an attempt was made to contribute to the rural development economics.