Büyük B hücreli lenfoma hastalarına ait ara değerlendirmede yapılan klinik, laboratuvar ve görüntüleme sonuçlarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of clinical, laboratory, and imaging findings in interim evaluation of patients with diffuse large B-cell lymphoma
  1. Tez No: 924795
  2. Yazar: ALİ İHSAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, Prognoz, Genel Sağkalım, Diffuse Large B-Cell Lymphoma, Prognosis, Overall Survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL), lenfomaların en yaygın türlerinden biri olan ve genellikle hızlı bir şekilde ilerleyen bir kanser türüdür. Hastalığın tanısını koymakta klinik, laboratuvar parametreleri, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi yer almaktadır. Bu faktörlerin içinde olduğu farklı indeksler geliştirilmiş olup, tanı anında hastalığın seyrini öngörebilmeye çalışılmaktadır. Hastaların sağkalımını ve prognozunu tahmin etmede literatürde farklı görüşler mevcuttur. Çalışmamızın amacı DBBHL hastalarının retrospektif olarak incelenerek tedavi öncesi, interim değerlendirme parametreleri ve tedavi sonu değerlendirme parametrelerinin genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya 180 hasta alınmış olup hastaların tedavi öncesi yaşı, komorbidite varlığı, cinsiyeti, laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyi, B semptomları, patolojik özellikleri, kemoterapi rejimleri, prognostik indeksleri, ekstranodal tutulum yerleri, tedavi öncesi pozitron emisyon tomografisi (PET) bulguları, interim PET parametreleri ve tedavi sonu PET parametreleri incelenmiştir. İlk basamak tedavileri incelendiğinde elde edilen sonuçlar; hastaların %78,9'unun (142) remisyonda olduğu görüldü. Hastaların %21,1'inin (38) aktif hastalığa sahip olduğu görüldü. Daha sonra takiplerinde hastaların %30,6'sının (55) progresyon ve/veya nüks geliştirdiği gözlendi. Hastaların %12,2'sinde (22) refrakter hastalık tespit edildi. Hastaların %18,9'unun (34) hastalıkla doğrudan ilişkili nedenlerden dolayı yaşamını yitirdiği görüldü. Progresyon varlığına göre inceleme yaptığımızda, germinal merkez dışı kaynaklı lenfoma, kemik iliği tutulumu, karaciğer tutulumu, uluslararası prognostik indeks (IPI), ulusal kapsamlı kanser ağı-uluslararası prognostik indeks (NCCN-IPI), yaşa göre uyarlanmış-uluslararası prognostik indeks (AA-IPI); bazal, interim ve tedavi sonu PET parametrelerinde progresyonu ve sağkalımı tahmin etmede önemli faktörler olarak bulundu. Ayrıca aynı parametreleri progresyonu ve sağkalımı ön görme gücünü test ettiğimizde ileride uluslararası prognostik indekslerde kullanabilecek parametreleri istatistiksel olarak anlamlı bularak literatüre sunduk.
Özet (Çeviri)
Diffuse large B-cell lymphoma (DLBCL) is one of the most common types of lymphoma, and is typically characterized as a rapidly progressing cancer. Diagnosis involves clinical evaluation, laboratory parameters, imaging methods, and biopsy. Various prognostic indices incorporating these factors have been developed to predict the disease course at the time of diagnosis. However, different opinions exist in the literature regarding the prediction of survival and prognosis in DLBCL. The aim of our study was to retrospectively evaluate DLBCL patients by analyzing pre-treatment, interim assessment, and post-treatment parameters, and their effects on overall survival (OS) and progression-free survival (PFS). A total of 180 patients were included in the study. Parameters such as age, comorbidities, gender, lactate dehydrogenase (LDH) levels, B symptoms, pathological features, chemotherapy regimens, prognostic indices, extranodal involvement sites, pre-treatment positron emission tomography (PET) findings, interim PET parameters, and post-treatment PET parameters were analyzed. First-line treatment outcomes revealed that 78.9% (142) of patients were in remission, while 21.1% (38) had active disease. During follow-up, 30.6% (55) of the patients experienced progression and/or relapse, and 12.2% (22) were identified as having refractory disease. Additionally, 18.9% (34) of the patients died due to disease-related causes. When analyzed based on the presence of progression, significant associations were observed with non-germinal center-derived lymphoma, bone marrow involvement, liver involvement, International Prognostic Index (IPI), National Comprehensive Cancer Network-International Prognostic Index (NCCN-IPI), Age-Adjusted International Prognostic Index (AA-IPI), as well as baseline, interim, and post-treatment PET parameters. Furthermore, when the predictive power of these parameters for progression and survival was tested, certain statistically significant results were identified, suggesting their potential inclusion in future international prognostic indices. These findings have been presented to contribute to the existing literature.