Sustainability in the banking sector: A research on BIST sustainability index
Bankacılık sektöründe sürdürülebilirlik: BIST sürdürülebilirlik endeksi üzerine bir araştırma
- Tez No: 924794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ÜÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Bankacılık Sektörü, BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim, Sustainability, Banking Sector, BIST Sustainability 25 Index, Corporate Social Responsibility, Environmental, Social, and Governance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez, sürdürülebilirliğin bankacılık sektörüne entegrasyonunu, özellikle BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'nde yer alan bankalara odaklanarak incelemektedir. Sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesinde kritik bir rol oynayan finansal kuruluşlar, giderek daha fazla Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) ve Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) ilkelerini stratejilerine ve operasyonlarına dahil etmektedir. Bu çalışma, bu bankaların sürdürülebilir uygulamaları nasıl benimsediğini, bu uygulamaların finansal ve finansal olmayan performans üzerindeki etkilerini nasıl değerlendirdiğini ve küresel sürdürülebilirlik hedefleriyle uyum sağlama konusundaki zorlukları nasıl ele aldığını araştırmaktadır. Sürdürülebilirlik raporlarının, finansal verilerin ve nitel değerlendirmelerin detaylı bir analizi yoluyla yapılan araştırma, Türk bankalarının uzun vadeli değer yaratmada, risk yönetiminde ve küresel sürdürülebilirlik hedeflerini ilerletmedeki kritik rolünü vurgulamaktadır. Bulgular, politika yapıcılar, finansal kuruluşlar ve paydaşlar için bankacılık sektöründe sürdürülebilirlik performansını artırmaya yönelik değerli içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the integration of sustainability into the banking sector, focusing on banks listed in the BIST Sustainability 25 Index. As pivotal players in promoting sustainable development, financial institutions are increasingly incorporating Corporate Social Responsibility (CSR) and Environmental, Social, and Governance (ESG) principles into their strategies and operations. This study explores how these banks adopt sustainable practices, evaluate their impact on financial and non-financial performance, and address challenges in aligning with global sustainability goals. Through a detailed analysis of sustainability reports, financial data, and qualitative assessments, the research highlights the critical role of Turkish banks in fostering long-term value creation, mitigating risks, and advancing global sustainability objectives. The findings provide valuable insights for policymakers, financial institutions, and stakeholders to enhance sustainability performance across the banking sector.