Psöriazis hastalarında aleksitimi, duygu düzenleme, ruminasyon ve kişilik özelliklerinin birbiriyle ilişkisi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
The relationship between alexithymia, emotion regulation, rumination, and personality traits in psoriazis patients and comparison with healthy controls
  1. Tez No: 924812
  2. Yazar: ŞEYMA DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ALİ GÖRKEM GENÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriazis, aleksitimi, ruminasyon, kişilik, Psoriazis, alexithymia, rumination, personality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ARAÇ ve YÖNTEM: Çalışmamızın örneklemi, psöriazis tanısı alan 75 kişilik hasta grubu ve 75 kişilik sağlıklı kontrol grubundan oluşmaktadır. Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu, Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Pozitif ve Negatif Ruminasyon Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve Büyük Beş-50 Kişilik Testi katılımcılar tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: Hasta grubunda depresyon skorları, kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Anksiyete skorları daha yüksek olmasına rağmen, gruplar arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Aleksitimi puanlarında ise hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ancak, bilişsel duygu düzenleme alt boyutları olan pozitif tekrar odaklanma ve plana tekrar odaklanma alt boyutlarında, kontrol grubunun ortalamaları hasta grubuna göre daha yüksek olmuştur. Çalışmamızda, negatif ruminasyon alt boyutlarından kendini reddetme skorları, hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, Büyük Beş-50 Kişilik Ölçeğinin alt boyutlarından duygusal denge skorları, kontrol grubunda hasta grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Her iki grupta da yüksek aleksitimi düzeylerinin, negatif ruminasyon ve bazı olumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejileriyle ilişkili olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra, her iki grupta da yüksek aleksitimi düzeylerinin, düşük dışa dönüklük ve düşük duygusal dengelilik ile ilişkilendirildiği tespit edilmiştir. SONUÇ: Çalışmamız, psöriazis hastaları ile sağlıklı bireyler arasında aleksitimi, duygu düzenleme, ruminasyon ve kişilik özellikleri açısından belirgin farklılıkları ortaya koymuştur. Psöriazisli bireylerin, daha düşük duygusal dengelilik sergilediği, daha az olumlu bilişsel duygu düzenleme stratejisi kullandığı ve olumsuz ruminasyona daha yatkın olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, yüksek aleksitimi düzeylerinin negatif ruminasyon, bazı olumsuz bilişsel-duygu düzenleme stratejileri ve düşük duygusal dengelilik ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, psöriazisli bireylerin tedavisinde multidisipliner bir yaklaşımın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
MATERIALS and METHODS: Our study sample consists of a patient group of 75 individuals diagnosed with psoriasis and a control group of 75 healthy individuals. The participants completed the Sociodemographic and Clinical Data Collection Form, Hospital Anxiety and Depression Scale, Toronto Alexithymia Scale, Positive and Negative Rumination Scale, Cognitive Emotion Regulation Scale, and the Big Five-50 Personality Test. RESULTS: Depression scores in the patient group were found to be significantly higher compared to the control group. Although anxiety scores were higher, no significant difference was observed between the groups. There was no significant difference in alexithymia scores between the patient and control groups. However, in the cognitive emotion regulation subdimensions, the means of positive refocusing and planned refocusing were found to be higher in the control group compared to the patient group. In our study, self-rejection scores from the negative rumination subdimensions were higher in the patient group compared to the control group. Additionally, emotional stability scores from the Big Five-50 Personality Test subdimensions were significantly higher in the control group compared to the patient group. In both groups, high levels of alexithymia were found to be associated with negative rumination and some maladaptive cognitive emotion regulation strategies. Furthermore, high levels of alexithymia were found to be associated with low extraversion and low emotional stability in both groups. CONCLUSION: Our study has revealed significant differences between psoriasis patients and healthy individuals in terms of alexithymia, emotion regulation, rumination, and personality traits. It was concluded that individuals with psoriasis exhibit lower emotional stability, use fewer positive cognitive emotion regulation strategies, and are more prone to negative rumination. Additionally, high levels of alexithymia were found to be associated with negative rumination, some maladaptive cognitive-emotion regulation strategies, and low emotional stability. These findings emphasize the importance of a multidisciplinary approach in the treatment of individuals with psoriasis.