Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan ve kan kültüründe genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz salgılayan klebsıella pneumonıae üremesi olan hastalarda risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors in newborns in the neonatal intensive care unit and who have expanded spectrum beta-lactamase secreting klebsiella pneumoniae in blood culture
- Tez No: 925199
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN NURİ BAYRAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: yenidoğan, Klebsiella, beta-laktamaz, sepsis, neonatal, Klebsiella, beta-lactamase, sepsis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Tüm dünyada özellikle yoğun bakım ünitelerinde izole edilen Klebsiella suşlarında genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) salgılanma oranı artmıştır. Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz salgılanmasındaki artış, tedavi seçeneklerini kısıtlamakta ve mortaliteyi daha da arttırmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de GSBL salgılayan Gram negatif etkenlere bağlı sepsis sıklığı artmaktadır ancak yenidoğan döneminde GSBL salgılayan Klebsiella pneumoniae enfeksiyonları ile ilgili sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı kan ve/veya santral kateter kan kültüründe K. pneumoniae üremesi olan yenidoğanlarda GSBL salgılanması açısından risk faktörlerinin araştırılması ve bu bakterinin antibiyotik direnç durumunu belirlemektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, 1 Ocak 2013 - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan ve kan ve/veya santral kateter kan kültüründe K. pneumoniae üremesi olan hastalar dahil edildi. Olgu grubu yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) en az 48 saat yatışı olan, kan ve/veya santral kateter kan kültüründe GSBL salgılayan K. pneumoniae üremesi saptanan yenidoğanlar, kontrol grubu ise YYBÜ'de en az 48 saat yatışı olan, kan ve/veya santral kateter kan kültüründe GSBL salgılamayan K. pneumoniae saptanan yenidoğanlardan oluşturulmuştur. Hastalara ait; cinsiyet, yaş, doğum haftası, doğum ağırlığı, yatış tanısı, kan ve/veya santral kateter kan kültüründe üreme olduğu tarih, kan kültürü üremesi öncesindeki hospitalizasyon süresi, kan kültürü üremesi öncesi kullandığı antibiyotikler, toplam yatış süresi, kan ürünü kullanımı, total parenteral nutrisyon (TPN) kullanımı, eşlik eden hastalık varlığı, eşlik eden enfeksiyonlar (idrar kültüründe/beyin omurilik sıvısı kültüründe üreme varlığı), invaziv mekanik ventilasyon (MV) gereksinimi, invaziv MV uygulanma süresi, cerrahi girişimler, kateter varlığı, kateter tipi, kateterin kullanım süresi, cerrahi dışı yapılan girişimler (üriner kateter, umbilikal venöz kateter, santral venöz kateter, periferik yerleşimli santral kateter, toraks tüpü, diyaliz kateteri, vb.), rektal kolonizasyon varlığı, üreyen K. pneumoniae bakterisinin antibiyotik duyarlılığı ve mortalite durumu daha önce hazırlanmış olgu rapor formuna kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 117 hasta dahil edilmiş olup 84 (%71,8) hastada GSBL salgılayan K. pneumoniae üremesi, 33 (%28,2) hastada GSBL salgılamayan K. pneumoniae üremesi saptandı. Cinsiyet, yaş, doğum ağırlığı ve doğum haftası, hastaların kan ve/veya santral kateter kan kültüründe üreme olduğu gün, hastanede yatış süresi ve yatış tanısı GSBL salgılanması için risk faktörü olarak saptanmadı. Olgu grubunda 52 (%61,9) hastaya santral venöz kateter takılmıştı, kontrol grubunda ise 24 (%72,7) hastaya santral venöz kateter takılmıştı ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edildi (p=0,018). Olası risk faktörleri incelendiğinde; kan ürünü kullanımı, TPN kullanımı, cerrahi girişimler, cerrahi dışı girişimler, eşlik eden hastalık varlığı, invaziv MV kullanımı ve invaziv MV kullanım süresi, kullanılan kateter tipi, santral venöz kateterin kullanılma süresi, rektal kolonizasyon varlığı, beyin omurilik sıvısı kültüründe üreme varlığı, kullanılan antibiyotik türleri GSBL salgılanması için risk faktörü olarak saptanmadı. Olgu grubunda idrar kültüründe mikroorganizma saptanma oranı daha yüksek saptandı ve iki grup arasında idrar kültüründe üreme varlığına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edildi (p=0,021). Çalışmamızda GSBL salgılayan grupta antibiyotik duyarlılıkları; ertapenem %48,8, meropenem %78,6, aminoglikozid %77,4, kinolon %51,2, trimetoprim-sulfametoksazol %27,4, kolistin %51,2 olarak bulundu. Sonuçlar: Çalışmamızda K. pneumoniae ile enfekte yenidoğanlarda GSBL salgılanması üzerine risk faktörleri değerlendirildiğinde, sadece üriner sistem enfeksiyonu ile birlikte olduğunda GSBL salgılanmasında artış olduğunu, birbirlerinden farklı sonuçlar elde edilmiş olmasına rağmen diğer çalışmalarda belirtilen santral kateter kullanımı, invaziv MV kullanımı, antibiyotik kullanımı, TPN kullanımı veya uzamış yatışın K. pneumoniae bakterisinin GSBL salgılaması üzerine risk faktörü olmadığı saptandı. Ancak kan ve/veya santral kateter kan kültüründe K. pneumoniae üremesi olan yenidoğanlarda GSBL salgılanması için risk faktörlerini daha iyi değerlendirebilmek için daha fazla sayıda çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The rate of expanded spectrum beta-lactamase (ESBL) production has increased in Klebsiella strains isolated all over the world, especially in intensive care units. The increase in extended-spectrum beta-lactamase production limits treatment options and further increases mortality. The frequency of sepsis due to ESBL producing Gram negative factors is increasing in our country, as in the whole world, but there are a limited number of studies on ESBL producing Klebsiella pneumoniae infections in the neonatal period. The aim of this study is to investigate the risk factors for ESBL production in newborns with K. pneumoniae growth in blood and/or central catheter blood culture and to determine the antibiotic resistance status of this bacterium. Materials and Methods: Patients hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of Health Sciences University Izmir Behcet Uz Pediatric Diseases and Surgery Training and Research Hospital between January 1, 2013 and December 31, 2022 and who had K. pneumoniae producing in blood and/or central catheter blood culture were included in this study. The case group consisted of newborns who were hospitalized in the neonatal intensive care unit (NICU) for at least 48 hours and whose blood and/or central catheter blood culture grew ESBL producing K. pneumoniae. The control group consisted of newborns who were hospitalized in the NICU for at least 48 hours and whose blood and/or central catheter blood culture did not grow non-ESBL producing K. pneumoniae. The following data were recorded in the pre-prepared case report forms: gender, age, week of birth, birth weight, hospitalization diagnosis, date of producing in blood and/or central catheter blood culture, duration of hospitalization before blood culture producing, antibiotics used before blood culture producing, total hospitalization time, blood product use, total parenteral nutrition (TPN) use, presence of concomitant disease, concomitant infections (presence of producing in urine culture/cerebrospinal fluid culture), need for invasive mechanical ventilation (MV), duration of invasive MV application, surgical interventions, presence of catheter, catheter type, duration of use of the catheter, non-surgical interventions (urinary catheter, umbilical venous catheter, central venous catheter, peripherally inserted central catheter, thorax tube, dialysis catheter, etc.), presence of rectal colonization, antibiotic sensitivity of the producing K. pneumoniae bacteria and mortality status. Results: A total of 117 patients were included in the study. ESBL secreting K. pneumoniae was detected in 84 (71.8%) patients, and non-ESBL producing K. pneumoniae was detected in 33 (28.2%) patients. Gender, age, birth weight and week, the day of bacteria growth in the blood and/or central catheter blood culture, duration of hospitalization, and diagnosis of hospitalization were not determined to be risk factors for ESBL production. In the case group, 52 (61.9%) patients had a central venous catheter, while in the control group, 24 (72.7%) patients had a central venous catheter, and this was a statistically significant difference between the two groups (p=0.018). When possible risk factors were investigated for ESBL production in Klebsiella, the following were not found to be a risk factor: use of blood products, use of TPN, surgical interventions, non-surgical interventions, presence of concomitant disease, use of invasive MV and duration of invasive MV use, type of venous catheter, duration of central venous catheter, rectal colonization, Klebsiella growth in cerebrospinal fluid culture, types of antibiotics administered. The ratio of microorganism detection in urine culture was higher in the case group, and a statistically significant difference was detected between the two groups according to the presence of producing in urine culture (p=0.021). In our study, antibiotic sensitivities in the ESBL producing group were as follows: ertapenem was 48.8%, meropenem was 78.6%, aminoglycoside was 77.4%, quinolone was 51.2%, trimethoprim-sulfamethoxazole was 27.4%, and colistin was 51.2%. Conclusion: We evaluated the risk factors associated with ESBL production in newborns infected with K. pneumoniae in our study. We found that there was an increase in ESBL production only when accompanied by urinary tract infection. We did not find increased with although different results were obtained, such as central catheter use, invasive MV use, antibiotic use, TPN use or prolonged hospitalization is not a risk factor for ESBL production of K. pneumoniae. However, we think that more studies are needed to better evaluate the risk factors for ESBL production in newborns with K. pneumoniae producing in blood and/or central catheter blood culture.