Personel güçlendirmenin yenilikçi iş davranışı ve örgütsel çeviklik üzerindeki etkisi: Özel ve kamu katılım bankaları karşılaştırması
The impact of employee empowerment on innovative work behavior and organizational agility: A comparison of private and public participation banks
- Tez No: 925257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE BÜŞRA ALTUNDERE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankaları, Personel Güçlendirme, Örgütsel Çeviklik, Yenilikçi İş Davranışı, Participation Banks, Employee Empowerment, Organizational Agility, Innovative Work Behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İşletmelerin rekabetçi ortama uyum sağlamaları noktasında personelleri çok önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda personel güçlendirme kavramı her geçen gün daha da öne çıkmaktadır. Bu çalışma, katılım bankalarında personel güçlendirmenin yenilikçi iş davranışı ve örgütsel çevikliğe etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'deki katılım bankaları çalışanlarına yapılan anket üzerinden toplanan veriler ile personel güçlendirmenin çalışanların işinde yenilikçi davranış göstermesi ve örgüt çevikliğine olan katkısı ve kamu ile özel katılım bankaları arasındaki farklılık araştırılmıştır. Anket verileri SPSS ve AMOS paket programları ile yapısal eşitlik modeli ve hipotez testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, personel güçlendirmenin yenilikçi iş davranışını ve örgütsel çevikliği pozitif ve anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Özel ve kamu katılım bankaları karşılaştırıldığında, kurum türleri arasında personel güçlendirme ve yenilikçi iş davranışları açısından anlamlı fark olmadığı, fakat örgütsel çeviklik için anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Özel katılım bankaları çalışanlarının örgütsel çeviklik düzeyleri daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The ability of businesses to adapt to competitive environments largely depends on their employees. In this context, the concept of employee empowerment has been gaining importance. This research aims to examine the effects of employee empowerment on innovative work behavior and organizational agility in participation banks. Utilizing survey data collected from participation bank employees in Turkiye, the study explores the relationship between employee empowerment, innovative work behavior, and organizational agility, as well as examines the differences between public and private participation banks. The survey data were analyzed using structural equation modeling and hypothesis testing with the SPSS and AMOS program.s The findings indicate that employee empowerment has a positive and significant effect on both innovative work behavior and organizational agility. When comparing public and private participation banks, no significant difference was found in terms of employee empowerment and innovative work behavior, but there was a significant difference between personnel empowerment and organizational agility. The organizational agility levels of the employees of private participation banks were higher.