2019-2023 tarihleri arasında neü Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne madde/alkol kullanım bozukluğu tanısıyla adli rapor düzenlenmesi için başvuran vakaların adli psikiyatrik açıdan retrospektif incelenmesi
Retrospective examination from a forensic psychiatric perspective of the cases who applied to neü meram Medical faculty hospital between 2019-2023 for a forensic report with the diagnosis of substance/alcohol use disorder
  1. Tez No: 925290
  2. Yazar: GÜLNUR GÜLSÜNER CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Psikiyatri, Uyuşturucu Ve Madde Bağımlılığı, Ceza Sorumluluğu, Forensic Psychiatry, Drug and Substance Addiction, Criminal Responsibility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş: Adli birimler içerisinde psikiyatri farklı bir nitelik ile multidisipliner bir yapıya sahiptir. Bu şekli ile yargı sürecine katkıda bulunarak bireyin akıl sağlığı ve cezai ehliyetinin belirlenmesini sağlar. Ülkemizde bu uygulamaları adli psikiyatri birimi gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada, madde ve alkol bağımlılığı tanısı ile adli psikiyatri biri tarafından takip edilen hastaların suç davranışının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Adli Tıp Kliniğinde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Alkol ve madde bağımlılığı tanısı olan ve 18 yaşından büyük hastaların demografik verileri, bağımlılık türleri, psikiyatrik tanıları ve adli psikolojik raporları arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 118 katılımcı dahil olurken, %99,2'sini erkek katılımcılar oluşturdu. Katılımcıların %61'i bekar ve %46,2'si ilkokul mezunuydu. Hastalarda ilk maddde kullanım yaşı 18,59±4,97 olarak saptanırken, en sık opiyat kullanımı görüldü. Hastaların %54,2'sinde antissyal kişilik bozukluğu mevcuttu. Hastalarda en sık saptanan suç türü %27,1 ile tehdit, yaralama, ödürme veya teşebbüs olarak gözlendi. Yapılan adli psikiyatrik değerlendirme sonrasında %80,5'inin cezai ehliyeti tam olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda saptadığımız bulgular sonucunda sıklıkla alkol ve ilaç bağımlılığı olduğu ve bu bireylerin hukuki problemlerle sıklıkla karşılaştığı gözlenmektedir. En sık görülen madde bağımlılığı olan opiyat grubu başta olmak üzeri, bağımlılık gözlenen bireylerin etkin bir şekilde tedavi edilmesinin suç oranları üzerine etkisi olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Psychiatry within forensic units possesses a distinct character with a multidisciplinary structure. In this capacity, it contributes to the judicial process by determining an individual's mental health and criminal responsibility. In our country, these practices are carried out by forensic psychiatry units. This study aimed to compare the criminal behavior of patients followed by a forensic psychiatry unit diagnosed with substance and alcohol dependence. Methods: This study was conducted retrospectively at the Department of Forensic Medicine at Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine. The relationship between demographic data, types of addiction, psychiatric diagnoses, and forensic psychological reports of patients diagnosed with alcohol and substance dependence and aged 18 and over were analyzed. Results: The study included 118 participants, 99.2% of whom were male. 61% of the participants were single, and 46.2% were primary school graduates. The mean age of onset of substance use in patients was 18.59±4.97 years, with opioid use being the most common. Antisocial personality disorder was present in 54.2% of patients. The most commonly observed type of crime among patients was threats, assault, homicide, or attempted murder, accounting for 27.1%. Following forensic psychiatric evaluation, full criminal responsibility was determined in 80.5% of cases. Conclusion: Based on the findings of our study, it is observed that alcohol and drug dependence are common, and these individuals often encounter legal problems. It is believed that effective treatment of individuals with substance dependence, particularly the most common group of opioid dependence, will have an impact on crime rates.