Türkçe öğretmenlerin Türkçe dersinde yaratıcı drama yöntemini uygulama yeterliğinin incelenmesi
Investigation of Turkish teachers' competence in applying creative drama method in Turkish lessons
  1. Tez No: 925372
  2. Yazar: BERNA ŞAKİROĞLU ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİNE BÖREKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, drama, yeterlik, Turkish education, drama, competence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin Türkçe dersinde yaratıcı drama yöntemini uygulama yeterliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, araştırmaya katılan Türkçe öğretmenlerinin Türkçe dersinde yaratıcı drama yöntemini kullanmalarına ilişkin yeterliklerinin tespit edilmesi amacıyla nicel araştırma desenlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma 2024-2025 eğitim öğretim yılında Erzurum ili merkez ilçelerinde (Aziziye- Yakutiye- Palandöken) görev yapan 186 Türkçe öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”ve“Drama Lideri Olarak Öğretmen ve Eğitimsel Drama Uygulama Yeterliği Ölçeği”ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizi SPSS 22 programından yararlanılarak yapılmıştır. Elde edilen istatistiksel sonuçların anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Bu bölümde, araştırmanın amacı doğrultusunda“Drama Lideri Olarak Öğretmen ve Eğitimsel Drama Uygulama Yeterliği Ölçeği”ile değişkenlerden mesleki deneyim, yaş, mezun olunan üniversite, eğitim durumu, sınıfın ortalama mevcudu, cinsiyet, lisans döneminde drama dersi alma, lisans dönemi dışında drama eğitimi alma, fiziki ortamın uygunluğu, konuşma sınavlarında drama yöntemini kullanma durumları arasındaki ilişkiyi ifade eden bulgulara yer verilmiş ve bu bulgular yorumlanmıştır. Sonuçlar: Çalışma kapsamında ele alınan değişkenlerin mesleki deneyim, yaş, mezun olunan üniversite, eğitim durumu, sınıfın ortalama mevcudu ile drama yöntemini kullanma yeterlikleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Cinsiyet değişkeni ile drama yöntemini kullanma yeterlikleri arasında kadın öğretmenlerin lehine anlamlı farklılık olmuştur. Lisans döneminde drama dersi alma durumu, lisans dönemi dışında drama eğitimi alma, fiziki ortamın uygunluğu, konuşma sınavlarında drama yöntemini kullanma değişkeni bakımından ise anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the competence of Turkish teachers to apply the creative drama method in Turkish lessons. Method: In this study, descriptive survey model, which is one of the quantitative research designs, will be used in order to determine the competencies of the Turkish teachers participating in the research regarding the use of creative drama method in Turkish lessons. This research aims to determine the competencies of Turkish teachers to use the creative drama method in Turkish lessons in terms of descriptive survey. The study was carried out with 186 Turkish teachers working in the central districts of Erzurum province (Aziziye-Yakutiye-Palandöken) in the 2024-2025 academic year. In order to collect data in the study,“personal information form”and“Teacher as Drama Leader and Educational Drama Practice Competence Scale”were used. The analysis of quantitative data was done using the SPSS 22 program. The significance level of the statistical results obtained was accepted as 0.05. Findings: In this section, in order to reach the findings suitable for the purpose of the research, the findings expressing the relationship between the“Teacher as a Drama Leader and Educational Drama Practice Competence Scale”and the variables such as professional experience, age, university graduated, educational status, average class size, gender, taking drama courses during the undergraduate period, receiving drama education out of undergraduate period, the suitability of the physical environment, and using the drama method in speaking exams were included. Conclusions: Among the variables discussed within the scope of the study, there was no significant difference between professional experience, age, university graduated, educational status, average class size and proficiency in using the drama method. There was a significant difference between the gender variable and the proficiency of using the drama method in favor of female teachers. Significant differences were found in terms of the status of taking drama courses in the undergraduate period, receiving drama education out of undergraduate period, the suitability of the physical environment, and the variable of using the drama method in speaking exams.