Arkeolojik materyaller ışığında Anadolu'da telesphoros kültü
The cult of telesphoros in Anatolia in the light of archaeological materials
- Tez No: 925377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ÇEVİRİCİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Telesphoros, Asklepios, Anadolu'da Sağlık Kültü, Pergamon, Hygieia, Telesphoros, Asclepios, Health Cult in Anatolia, Pergamon, Hygieia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Anadolu'da Antik dönemde sağlık ve şifa özelinde insanların çeşitli arayışlar içinde oldukları ve bu arayışlara çözüm olarak oluşturdukları inançları bilinmektedir. Bu inançların başında sağlık tanrısı Asklepios kültü yer almaktadır. Bu kült ile birlikte tapınım gören Telesphoros kültü Geç Hellenistik ve Roma Dönemler'inde ortaya çıkmış yine Asklepios Kültü ile birlikte tapınım görmüştür. Anadolu'da Telesphoros Kültü Pergamon Antik Kenti öncülüğünde sağlıkla ilişkili birtakım ritüellerde inanış görmüştür. Antik Anadolu'da Mysia, Lidya, Frigya, İonia ve Kilikia bölgelerinde Telesphoros kültüne ait; sikke, pişmiş toprak figürin, heykel ve heykel kabartmaları, epigrafik buluntular gibi çeşitli arkeolojik materyaller tespit edilmiştir. Bu tezin konusunu söz konusu materyaller üzerinden kültün Anadolu'daki varlığını ve yayılım alanını tespit etmek oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that in ancient Anatolia people were in various searches for health and healing and the beliefs they formed as a solution to these searches. At the beginning of these beliefs is the cult of Asclepius, the god of health. The cult of Telesphoros, which was worshipped together with this cult, emerged in the late Hellenistic and Roman periods and was worshipped together with the cult of Asclepius. In Anatolia, the cult of Telesphoros was worshipped in a number of health-related rituals under the leadership of the ancient city of Pergamon. In ancient Anatolia, various archaeological materials such as coins, terracotta figurines, statues and statue reliefs, and epigraphic finds belonging to the cult of Telesphoros have been identified in Mysia, Lydia, Phrygia, Ionia and Cilicia. The aim of this paper is to determine the existence and spread of the cult in Anatolia on the basis of these materials.