Sosyal medya ve din ekseninde çevrimiçi ritüeller: Sahaja Yoga örneği
Online rituals in the axis of social media and religion: The case of Sahaja Yoga
  1. Tez No: 925384
  2. Yazar: MERVE BAHADUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Dini Hareket, Sahaja Yoga, Çevrimdışı/Çevrimiçi Din, New Religious Movements, Sahaja Yoga, Offline/Online Religion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sayıları ve etkileri gün geçtikçe artan yeni dini hareketlere ilişkin tartışmalar, uzak doğu kökenli dinlerin ritüellerini temsil eden meditasyon ve yoga gibi tekniklerin ön plana çıkmasını beraberinde getirmiştir. Yeni medyanın ve özellikle sosyal medyanın sunduğu imkânlar sayesinde uzak doğu kökenli dini hareketlerin instagram, facebook ve twitter gibi sosyal ağlardaki görünürlükleri her geçen gün artmıştır. Bu hareketler, sosyal ağların etkileşimsel karakteri sayesinde, kendilerini seküler kitlelere tanıtabilmekte ve popülaritelerini artırarak yeni üyelere daha kolay ulaşabilmektedir. Böylece sosyal ağların imkânlarını kullanarak düzenledikleri sanal ritüeller yoluyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Sosyal ağların hikâyeleri ve paylaşımları öne çıkarma özelliğinden de yararlanan bu hareketler, sosyal medya platformlarındaki canlı yayınlar ile üyelerine etkileşimsel bir ortam yaratmakta ve anlık geribildirimler sunmaktadır. Bu yolla sanal ortamda faaliyetlerini yaygınlaştırıp çeşitlendirirken, ironik bir biçimde ortadan kalkacağı iddia edilen dine ve maneviyata yönelik ilginin de yeniden canlanmasına aracılık etmektedir. Bu bağlamda, dinsel ve maneviyatçı bir akım olarak Sahaja Yoga (Sağlıklı Yaşam) Hareketi, Budist bir geleneğe ilişkin ritüelleri dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaştırma imkânı elde etmiştir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde bulunan temsilciliklerinde kolektif çalışmalar yürüten hareket, esasen ana merkezi İstanbul Serin Esinti Meditasyon Evi'nde sosyal ağlar üzerinden de üyelerine ücretsiz meditasyon hizmeti sunmaktadır. Dinsel/maneviyatçı ilgi etrafında örgütlenen sanal bir topluluk özelliği taşıyan Sahaja Yoga'nın; sosyal ağlardaki bağlantıları, online hesapları ve paylaşımlarının yanı sıra, meditasyon ve yoga ritüelleri gibi çeşitli faaliyetleri dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, Yeni Dini Hareketlerin temel karakteristiklerinden hareketle Sahaja Yoga'nın belli başlı özellikleri, İstanbul Serin Esinti Meditasyon Evi'ndeki çevrimiçi meditasyon katılımlı gözlemden elde edilen deneyim ve Instagramda hesaplarından paylaşılan 560 iletinin içerik analizi tekniği ile kod ve kategorilendirmesi yapılacaktır. SY Hareketi'nin sosyal ağlardaki görünürlüğü 'çevrimdışı/çevrimiçi din' kavramsallaştırması çerçevesinde incelenecek, medya ve din ilişkisi değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Since the second half of the 20th, the discussions about new religious movements, whose numbers and effects are increasing day by day, brought with it the prominence of techniques such as meditation and yoga, which represent the rituals of the Far East continuation religions. Thanks to the possibilities of new media and especially social media, the visibility of distant religious movements on social networks such as Instagram, Facebook and Twitter has increased day by day. Thanks to the interactive character of social networks, these movements can promote and reach new members more easily by increasing their popularity. Thus, it continues its virtual activities through virtual rituals by using the opportunities of social networks. Benefiting from the feature of highlighting the stories and shares of social networks, these movements create an interactive environment for their members with live broadcasts on social media platforms and provide instant feedback. In this way, spreading its activities and other activities in the virtual environment mediates the revival of interest in religion and spirituality, which is ironically alleged to disappear. In this context, as a religious and spiritualist movement, the Sahaja Yoga (Healthy Life) Movement is to have the opportunity to spread a Buddhist tradition in our country as well as in the world. The movement, which carries out collective work in its representative offices located in various regions of our country, essentially offers free meditation services through social networks in its main center, the experience gained from online meditation participant observation at Istanbul Serin Esinti Meditation House and the 560 messages shared from page accounts on Instagram will be coded and categorized using the content analysis technique. The visibility of the SY movements in social networks will be examined within the framework of the conceptualization of 'offline/online religion', and the relationship between media and religion will be evaluated.